Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 30 november 2020 20:50

Olieprijs lager gesloten

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten, bij de start van de tweedaagse OPEC-vergadering.

Er wordt gespeculeerd dat het OPEC-kartel en zijn bondgenoten het productiebeperkingsakkoord met een paar maanden zullen verlengen. De olielanden moeten een balans vinden tussen enerzijds de verwachte vraag en anderzijds het risico van een te groot aanbod. 

Volgens energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wordt het nog een hele klus om tot een deal te komen.

De markten hebben volgens de econoom al een verlenging van drie maanden van het huidige productiebeperkingsakkoord van 7,7 miljoen vaten per dag ingeprijsd. De Algerijnse minister van Energie, Abdelmadjid Attar, zou volgens persbureau Reuters hebben bevestigd dat er binnen de OPEC inmiddels een akkoord is voor een verlenging van de deal. 

Volgens Attar wil het kartel morgen met partnerlanden die onderdeel zijn van OPEC+ dit voorstel bespreken. Een officiële beslissing over een verlenging van de deal wordt dan ook niet eerder verwacht dan dinsdag. 

"Ik verwacht niet dat de OPEC zal verrassen met een langere termijn", aldus Van Cleef, die sowieso verwacht dat het lastig zal worden voor het kartel om de markt positief te verrassen.

De expert van ABN AMRO houdt er dan ook rekening mee dat bijna elke uitkomst aangegrepen zal worden door oliehandelaren om winst te nemen. "Het opwaarts potentieel voor de olieprijs is momenteel beperkt", aldus de econoom.

"Optimistische oliebeleggers zouden graag een verlenging van de productiebeperkingen met zes maanden zien", aldus strateeg Hussein Sayed van FXTM. "Maar dit zal wel ten koste gaan van het marktaandeel van Amerikaanse schalie-olieproducenten."

In april kwam OPEC+ overeen om de productie met 9,7 miljoen vaten per dag te beperken. In augustus werden de beperkingen teruggeschroefd tot 7,7 miljoen vaten per dag. Onder de huidige afspraken zouden de beperkingen met nog eens 2 miljoen vaten per dag worden teruggeschroefd in januari. 

In een openingsspeech tijdens de OPEC-vergadering stelde Attar dat 2020 onverminderd een uitdagend jaar blijft als gevolg van de coronacrisis en dat de mondiale olievraag dit jaar zal zijn gedaald met 9,8 miljoen vaten per dag. 

In 2021 zal de groei van de olievraag evenwel hoog zijn, aldus Attar, mikkend op een groei van 6,1 miljoen vaten per dag. "Deze verbeterde verwachtingen voor 2021 geven ons reden voorzichtig optimistisch te zijn en is een duidelijke indicatie dat we de goede richting opgaan", aldus Attar.   

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,4 procent, ofwel 0,19 dollar, lager op 45,34 dollar.

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

januari 22, 2021

Intel verrast | 22 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 21, 2021

AEX 21 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 21, 2021

AEX zet door | januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:49

  Nieuwe studie duidt op lagere effectiviteit van de vaccins op COVID-19 varianten & Europa start rood

 • 16:33

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper

21 jan 12:30 Redactie

DAH.nl opende de beurs bij Euronext!