Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 27 november 2020 19:45

Uitgelicht: BAM uitblinker op Damrak

Het aandeel BAM is afgelopen week met maar liefst 33,5 procent gestegen en handelt daardoor weer rond de 2 euro.

Aanleiding voor de koersstijging van BAM is een deal die de bouwer sloot met pensioenfonds PGGM over de uitbreiding van hun publiek-private-samenwerking die in 2011 van start ging.

PGGM Infrastructure Fund wil een belang van 50 procent nemen in BAM PPP, een ontwikkelaar en manager van pps-concessies.

De uitbreiding van de samenwerking biedt volgens de bouwer BAM PPP meer armslag en flexibiliteit om de portefeuille verder uit te breiden, waardoor de groei zowel in de Europese thuislanden als in nieuwe pps-markten wereldwijd kan worden versneld. 

PGGM Infrastructure Fund zal een vergoeding te betalen van circa 130 miljoen euro voor het belang van 50 procent in BAM PPP, bestaande uit een vergoeding van circa 100 miljoen euro bij de afronding van de overeengekomen transactie en een aanvullende vergoeding indien BAM PPP in de komende jaren specifieke financiële doelstellingen behaalt.

Voor BAM leidt de afronding van deze transactie tot een toename van het eigen vermogen met circa 125 miljoen euro, inclusief een herwaardering van het aangehouden aandelenbelang van BAM naar de marktwaarde.

"Ik ben erg gelukkig met deze belangrijke stap, die versnelde groei zal brengen, waarvan beide aandeelhouders zullen profiteren", zei CEO Ruud Joosten van BAM in een toelichting.

Maar niet alleen topman Joosten was te spreken over de deal met PGGM.

Analisten spraken van een 'boost' van de solvabiliteit van BAM. 

"We hadden zorgen over de financiële positie van het bedrijf, zowel op het vlak van liquiditeit als kapitaalratio's, dus vanuit dit perspectief is het een goede stap in de juiste richting", oordeelde ING. 

"Het resultaat is dat de kansen op een desinvestering van een winstgevende divisie of een claimemissie is gedaald", aldus ABN AMRO.

Degroof Petercam sprak van ook een "flinke stap|, die meer dan welkom is. Of het echter voldoende is, daar twijfelt Degroof aan. De bank rekent in de komende jaren op aanvullende maatregelen en waarschuwde dat de winstgevendheid van BAM dit jaar en volgend jaar vermoedelijk onder de doelstelling blijft.

Overigens heeft de verkoop van het belang ook een keerzijde. Met deze verkoop wordt de toekomstige winst van BAM ook kleiner. Er wordt immers een belang verkocht in één van de meest stabiele winstonderdelen van de bouwer. Toch vindt ING het per saldo een goede deal.

Dat vindt Degroof Petercam ook. Maar de analisten van deze bank denken dat de samenwerking met PGGM voor een groeiversnelling zal zorgen. Dat zou een deel van het verlies aan winstgevendheid compenseren. "BAM houdt een belang in een divisie die dankzij de nieuwe partner PGGM vermoedelijk kan blijven groeien", vindt ABN AMRO.

Analisten zijn nog voorzichtig. De genoemde drie banken hanteren elk een Houden advies op het aandeel en het gemiddelde koersdoel is volgens data van ABM Financial News 1,60 euro.

Afzonderlijk meldde BAM deze week ook dat het zijn asfaltcentrale samenvoegt met die van Heijmans tot het nieuwe asfaltbedrijf AsfaltNu. Financiële details werden niet gemeld.

De combinatie voor de asfaltproductie krijgt zijn beslag op 31 december van dit jaar en het hoofdkantoor komt in Culemborg.

Volgens beide bedrijven wordt door deze stap de verduurzaming bevorderd en de efficiency verbeterd. AsfaltNu zal niet alleen voor Heijmans en BAM werken, maar ook derden in de asfaltmarkt bedienen.

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2021

Hoe doen Netflix en ASML het? | 19 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

AEX 18 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech