Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 27 november 2020 20:00

AEX verstevigt positie boven 600 punten

De Amsterdamse beurs is deze week verder gestegen. Op een slotstand van 611,67 punten op vrijdag restte op weekbasis een winst van 1,7 procent. Een week eerder eindigde de hoofdindex nog op 601,62 punten, toen een winst van 0,8 procent.

Begin deze week werd bekend dat het potentiële coronavaccin dat AstraZeneca met de Universiteit van Oxford ontwikkelt een effectiviteit heeft van 60 tot 90 procent. Later bleek echter dat er mogelijk iets fout is gegaan met de toediening waardoor er onduidelijkheid is over de precieze werkzaamheid. AstraZeneca gaf aan meer onderzoek te willen doen.

"De goednieuwsshow over effectieve coronavaccins houdt aan", volgens econoom Lub Aben van Van Lanschot Kempen. "Toch is er nog een flink aantal maanden te overbruggen tot een breed vaccinatieprogramma mogelijk is."

Daarbij lijkt het vaccinnieuws nu wel ingeprijsd en zijn de koersuitslagen niet meer zo extreem. Toen Pfizer begin deze maand de eerste positieve resultaten bekendmaakte, stegen de Europese beurzen 4 tot 8 procent. Moderna volgde met zelfs een nog betere werkzaamheid, maar de aandelenmarkten stegen er veel meer bescheiden op. 

Het nieuws van AstraZeneca had deze week even nodig om echt te beklijven op de aandelenmarkten. De onduidelijkheid rond de werkzaamheid baarde beleggers overigens geen duidelijke zorgen. De Dow Jones index ging deze week voor het eerst door de grens van 30.000 punten en ook de Nasdaq bereikte een nieuwe piek.

Economische impact nieuwe lockdowns zichtbaar in Europa

Het belang van een werkend coronavaccin blijft ondertussen enorm, want in Europa en de Verenigde Staten zijn de besmettingsgevallen zeer hoog en kondigen landen gerichte lockdownmaatregelen af om het virus te bestrijden.

"Maar het zicht op het einde van de coronatunnel houdt de moed erin bij burgers en beleggers. En als het aantal besmettingen in Europa en VS daalt, met daaropvolgend weer afbouw van de lockdowns in Europa, dan ontstaat er opnieuw een positieve impuls voor de economie. Weliswaar minder sterk dan in de periode mei-juni, maar toch mooi meegenomen", aldus Aben.

Vooralsnog is de economische impact van een tweede golf vooral in Europa zichtbaar. De inkoopmanagersindex voor de eurozone, die de industrie en dienstensector samen neemt, vertoonde in november een krimp. Het indexniveau van 45,1 was het laagste niveau in zes maanden. Opvallend was de forse krimp in Frankrijk, tot 39,9. De Duitse index toonde nog wel groei met 52,0, wat te danken was aan de industrie en niet aan de dienstensector. Toch was er in Duitsland sprake van een afname ten opzichte van oktober. In het VK was net als in Frankrijk sprake van krimp in november.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit is de kans groot dat de economie in de eurozone in het vierde kwartaal weer krimpt. Lichtpuntje is dat inkoopmanagers in zowel de industrie als dienstensector optimistischer zijn over 2021 door de groeiende hoop op een vaccin.

De economie in de VS hield in november beter stand. De samengestelde inkoopmanagersindex wist verder te stijgen, naar 57,9. Williamson noemde de data bemoedigend.

Economen van ABN AMRO voorspellen ondertussen een lange, donkere winter door de tweede coronagolf, maar erkennen dat de doorbraken op vaccingebied licht aan het eind van de tunnel brengen. Toch zal de wereld volgens hen niet terugkeren naar het pre-corona normaal tot de zomer van 2022.

Markten positief over benoeming Yellen als Amerikaanse minfin

De markten reageerden deze week niet alleen positief op het nieuws dat zittend president Donald Trump groen licht geeft voor een machtsoverdracht, maar vooral ook op de verwachte nominatie van oud-voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen als minister van financiën in de regering van aankomend president Joe Biden.

Yellen is voorstander van meer overheidssteun om de coronacrisis te bestrijden en zal volgens macrostrateeg Jim Reid van Deutsche Bank vooral het beleid van de overheid en de centrale bank in de VS goed met elkaar af willen stemmen.

"Dat zou het besluit van de huidige minister van financiën Steven Mnuchin om een aantal Fed-leenprogramma's niet te verlengen, spoedig terugdraaien", aldus de marktkenner.

Nieuwe stimulus is hard nodig, want het aantal coronagevallen stijgt in de VS en Europa in een alarmerend tempo en nieuwe beperkingen lijken strenger te worden dan eerder gedacht.

Centrale banken blijven verruimend

De Federal Reserve heeft ondertussen geen concrete plannen om zijn activa-opkoopprogramma te wijzigen, bleek deze week uit de notulen van de meest recente vergadering van de Amerikaanse centrale bank.

Momenteel koopt de Fed maandelijks voor 120 miljard dollar aan Treasury's en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de VS te ondersteunen.

Uit de notulen van de Europese Centrale Bank bleek deze week dat de centrale bank op basis van actuele economische data in december vermoedelijk zal besluiten om zijn monetaire beleid verder te verruimen.

Verrassend is dat niet, want voorafgaand aan het vorige rentebesluit rekenden de markten er al op dat er pas in december zou worden ingegrepen omdat de ECB dan ook actuele economische ramingen publiceert.

"Wij schatten in dat de steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank al in de koers van de Europese munt zijn verwerkt, en dat een eventuele verrassing nog voor druk kan zorgen", zei valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury tegen ABM Financial News.

"Houd er rekening mee dat volumes in de aanloop naar de kersttijd afnemen en dat uitslagen daarmee iets robuuster kunnen zijn. Voor de euro zien we de bandbreedte opschuiven van 1,18 tot 1,19 dollar naar ongeveer 1,1850 tot 1,1950 dollar", aldus de handelaar.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1960 en daarmee op weekbasis bijna een procent in de plus.

Een vat West Texas Intermediate wist deze week verder te stijgen. De oliemarkten rekenen in toenemende mate op een verlenging van de productiedeal van OPEC+. Het kartel en zijn bondgenoten komen aanstaande maandag en dinsdag bijeen.

Opvallend was verder de eerst sterke stijging van de bitcoin en de daarop volgende daling, tot onder de 17.000 dollar op vrijdag. Begin deze week steeg de cryptomunt tot ruim 19.000 dollar om daarmee dicht bij een piek te komen die in december 2017 werd bereikt. Marktvolgers wezen erop dat de correctie een gezonde is.

Stijgers en dalers

Financials deden het deze week goed in de Amsterdamse hoofdgraadmeter. ABN AMRO en ING gingen er op weekbasis circa 6 tot zelfs 9 procent op vooruit. Mogelijk mogen zij in 2021 weer dividend uitkeren, liet de ECB doorschemeren. De ECB waarschuwde bij monde van vice-voorzitter Luis de Guindos echter ook dat voorzieningen voor oninbare leningen die Europese banken tot nu toe hebben genomen vanwege de coronacrisis, in sommige gevallen optimistisch lijken, en waarschijnlijk hoger zouden moeten zijn.

Unibail-Rodamco-Westfield was koploper met een winst van bijna 13 procent en ArcelorMittal volgde met een plus op weekbasis van dik 10 procent.

Unibail haalde deze week 2 miljard euro op met obligatie-uitgiftes en Goldman Sachs haalde het aandeel van de verkooplijst.

KPN daalde bijna een procent na een strategie-update. In de komende drie jaar gaat het telecombedrijf 3,5 miljard euro investeren, met name in digitalisering. ING vond de update tegenvallen en dan met name de verwachtingen voor de vrije kasstroom. KPN meldde deze week verder dat het management, waaronder de CEO en CFO, aandelen in het bedrijf hebben gekocht. Het gaat om een totaal van 100.000 aandelen.

Prosus heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar veel meer winst en omzet behaald. Analisten van Jefferies en Morgan Stanley waren te spreken over de resultaten. Het aandeel steeg deze week 2,5 procent.

Hekkensluiter in de AEX was DSM, met een verlies van 4,5 procent. DSM en het Finse Neste bundelen hun krachten voor de productie van hoogwaardige polymeren.

Luchtvaartaandelen waren deze week in heel Europees in trek, omdat een succesvol coronavaccin reizen weer mogelijk maakt. Air France-KLM won dan ook 27,7 procent.

Pharming steeg 11,9 procent. Het biotechbedrijf diende een registratiedocument in bij de Amerikaanse toezichthouder SEC voor de toekomstige Nasdaq notering. Mogelijk maakt dit 'shorters' in het aandeel wat voorzichtiger, aldus analist Nico Inberg van IEX.

WDP was deze week hekkensluiter in de Midkap index, met een verlies van 2,6 procent. Daarnaast was er een bescheiden verlies voor Flow Traders.

BAM was koploper in de AMX en steeg op weekbasis liefst 33,5 procent. De bouwer en pensioenfonds PGGM hebben overeenstemming bereikt om hun pps-samenwerking uit te breiden. De samenwerking leidt na afronding tot een toename van het eigen vermogen van BAM met ongeveer 125 miljoen euro. Degroof Petercam verhoogde maandag het koersdoel van 1,40 naar 1,70 euro met een onveranderd Houden advies in reactie op het nieuws. "Met die deal geeft BAM zijn solvabiliteit een flinke boost", aldus analist Luuk van Beek. Hij denkt ook dat de samenwerking voor een groeiversnelling zal zorgen.

Deze week werd ook bekend dat Heijmans en BAM hun asfaltcentrales samenvoegen tot het nieuwe asfaltbedrijf AsfaltNu. Volgens beide bedrijven wordt door deze stap de verduurzaming bevorderd en de efficiency verbeterd. AsfaltNu zal niet alleen voor Heijmans en BAM werken, maar ook derden in de asfaltmarkt bedienen.

Heijmans steeg op weekbasis 5,4 procent in de AScX.

Neways voert bij bepaalde onderdelen enkele structurele aanpassingen door om de organisatie en de capaciteitsbezetting beter aan te laten sluiten op de huidige realiteit. Dit meldde de toeleverancier van elektronische componenten en besturingssystemen donderdag. Het aandeel daalde deze week 1,0 procent.

Vastned moest het doen met een verlies van bijna 6 procent op weekbasis, terwijl de dalingen verder beperkt bleven.

B&S Group won 11,1 procent op weekbasis. Oprichter Willem Blijdorp van B&S heeft ruim 14,2 miljoen aandelen B&S overgenomen van Lebaras Belgium, eigendom van oud-CEO Bert Meulman. Koploper in de Smallcap was Avantium, dat 12,6 procent steeg.

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2021

Hoe doen Netflix en ASML het? | 19 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

AEX 18 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech