Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 27 november 2020 17:54

AEX hoger gesloten

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 611,67 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

Vrijdag was in eerste instantie sprake van een ingetogen handel, waarbij zorgen over de verlenging van de coronavirusmaatregelen in grote delen van Europa en twijfel over de effectiviteit van het coronakandidaatvaccin van AstraZeneca op het sentiment drukten, terwijl Wall Street vanwege Black Friday vrijdag slechts voor een halve dag open is.

Gedurende het verloop van de handel trok het sentiment toch op, "waarna het Damrak met opening van Wall Street nog een extra boost kreeg, met name vanwege berichten dat Amerikaanse retailers goede zaken doen tijdens Black Friday", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management. "De koopkracht van consumenten blijft ondanks de coronacrisis onverminderd sterk", aldus Schutte. Media berichtten over een stijging van de consumentenbestedingen op Black Friday van circa 21 procent.

Vooruitkijkend naar de komende handelsweek zeiden economen van ING met name uit te kijken naar een reeks inkoopmanagersindices, economische groeicijfers en inflatiecijfers. De ontwikkelingen op het gebied van coronamaatregelen en vaccinnieuws zullen volgens de economen komende week ook weer in de schijnwerpers komen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vrijdag de industriële ondernemers in Nederland in november minder negatief zijn. Het producentenvertrouwen daalde van -5,6 in oktober naar -3,8 in november.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de Franse economie in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 18,7 procent is gegroeid, wat beter was dan verwacht. Op jaarbasis was sprake van een krimp van 3,9 procent. De Franse consumentenprijzen stegen in in november op maandbasis met 0,2 procent. Op jaarbasis bleven de prijzen stabiel.

In de eurozone bleek het consumentenvertrouwen in november verder te zijn verslechterd naar een niveau dat ook was voorzien, terwijl het economisch sentiment over dezelfde maand ook daalde, maar in dit geval naar een niveau dat nog lager lag dan was verwacht.

De euro/dollar noteerde op 1,1957. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1912 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1913 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,2 procent hoger. Volgens de laatste berichten zouden de OPEC en bondgenoten als Rusland de productieafspraken begin volgende week willen handhaven.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van 3,9 procent, gevolgd door ASMI en Adyen met winsten van respectievelijk 2,8 procent en 2,6 procent.

Aegon was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen, gevolgd door Unilever, dat 1,4 procent verloor, en RELX met een verlies van 0,7 procent.

DSM en Neste zijn een strategisch partnerschap aangegaan. De twee bedrijven bundelen hun krachten voor de productie van hoogwaardige polymeren, waarmee DSM en zijn klanten hun CO2-voetafdruk kunnen verkleinen en tegelijkertijd de industrie ondersteunen bij de overgang naar een circuliere economie, aldus DSM. Het aandeel steeg 1,5 procent.

In de Midkap ging Air France-KLM aan kop met een winst van 4,8 procent. Besi steeg 3,1 procent, terwijl Corbion 2,9 procent hoger noteerde. Pharming was met een verlies van 4,1 procent de sterkste daler. Eurocommercial verloor 3,3 procent, terwijl GrandVision 1,3 procent lager noteerde.

Van de kleinere fondsen presteerde Avantium sterk. Het aandeel won 8,0 procent. ICT steeg 3,8 procent en B&S Group won 3,1 procent. Wereldhave verloor 2,4 procent. Vastned daalde 1,5 procent en Accell verloor 1,3 procent.

Heijmans en BAM voegen hun asfaltcentrales samen tot het nieuwe asfaltbedrijf AsfaltNu. Volgens beide bedrijven wordt door deze stap de verduurzaming bevorderd en de efficiency verbeterd. AsfaltNu zal niet alleen voor Heijmans en BAM werken, maar ook derden in de asfaltmarkt bedienen. Heijmans daalde 0,9 procent. BAM sloot vlak.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 3.641,04 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het groen.

De Aandeelhouder TV

januari 19, 2021

Hoe doen Netflix en ASML het? | 19 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

AEX 18 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech