Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 25 november 2020 12:30

ECB vreest dat banken te optimistisch zijn over crisis

De voorzieningen voor oninbare leningen die Europese banken tot nu toe hebben genomen vanwege de coronacrisis, lijken in sommige gevallen optimistisch, en zouden waarschijnlijk hoger moeten zijn. Dat stelde vice-voorzitter Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank woensdag, naar aanleiding van de publicatie van de Financial Stability Review.

Hij veronderstelt dat sommige banken nog geen voorzieningen hebben hoeven nemen, dankzij de regelingen van betalingsuitstel en overheidsgaranties.

De Guindos benadrukt dat de banken voldoende buffers hebben en spoort ze daarom aan om enerzijds bijtijds de nodige verliezen te nemen en anderzijds door te gaan met langdurig krediet verstrekken. Hij attendeert autoriteiten erop dat zij moeten opletten dat hun beleid er niet toe leidt dat banken hun risico's gaan afbouwen door geld terug te eisen.

Ook moeten overheden oppassen om hun steunmaatregelen te snel af te bouwen. Dit kan bedrijven in de problemen brengen, en vervolgens ook de banken en de overheden zelf, die evenzeer zijn blootgesteld aan de bedrijfsrisico's. Overigens erkent de ECB, enigszins tegenstrijdig, dat het op de middellange termijn ook gevaarlijk kan zijn om te lang door te gaan met de steunmaatregelen.

De Nederlandsche Bank riep dinsdag de Nederlandse banken al op om snel voorzieningen te nemen voor mogelijke betalingsproblemen. De banken hebben daar de financiële ruimte voor, onder andere omdat zij geen dividend hebben mogen uitkeren van de centrale banken.

Nederlandse banken hebben voor 1.900 miljard euro aan leningen uitstaan. Voor slechts enkele procenten daarvan, ruim 50 miljard euro aan leningen, hebben zij betalingsuitstel gegeven, wat de banken gezamenlijk ruim 3 miljard euro kost, of ongeveer 1,8 procent van hun kernkapitaal, rekende DNB voor.

Bij 69 procent van de klanten die betalingsuitstel kregen, voorzien banken geen problemen. Bij 2 procent is de verwachting dat zij het geld niet kunnen terugbetalen, en bij 29 procent houden banken er rekening mee dat niet al het geld terugkomt.

Hoewel de Nederlandse banken fors meer voorzieningen voor mogelijke kredietverliezen namen naar aanleiding van de coronacrisis, baart het DNB enige zorgen dat de verhouding tussen voorzieningen en probleemleningen, de zogenaamde 'coverage ratio', in het derde kwartaal weer wat is afgenomen. Dat wijst niet op overmatige voorzichtigheid. De centrale bank spoort banken aan om nog eens goed te kijken of er niet meer voorzieningen moeten worden genomen.

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

april 12, 2021

AEX 21apr21 – Correctiefase gestart…

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium

12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden