Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 23 november 2020 08:02

AEX start handelsweek vermoedelijk licht hoger

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Afgelopen week koerste de AEX op weekbasis met 0,8 procent nog licht hoger naar 596,87 punten. In de voorafgaande twee weken won de index zelfs meer dan 11 procent, met name vanwege opluchting over een vermoedelijk doorbraak met een coronavaccin. 

De beursweek startte afgelopen week nog optimistisch na positief vaccinnieuws van Moderna. Het potentiële coronavaccin van het Amerikaanse biotechconcern zou een werkzaamheid hebben van 94,5 procent, nog hoger dan het vaccin waarvan Pfizer een week eerder onderzoeksresultaten bekend maakte.

Volgens marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank was de impact van het Moderna nieuws niet zo groot als dat van Pfizer een week eerder, maar zorgde het opnieuw voor een aandelenrotatie. 

Vervolgens werden beleggers terughoudender, omdat er nog veel vragen zijn over de logistiek en werkzaamheid, zoals: wanneer komt het vaccin beschikbaar, hoe wordt het verspreid en toegediend en werkt het inderdaad zo goed als momenteel verwacht?

Hoe hard een werkzaam vaccin nodig is, bleek afgelopen week opnieuw uit grimmige coronacijfers uit vooral de VS en de aanhoudende lockdown-maatregelen in Europa, die delen van de economie lam leggen.

In de VS is er ondertussen nog geen zicht op nieuwe stimuleringsmaatregelen vanuit Washington om de economische impact van de coronacrisis te dempen, terwijl in de eurozone Polen en Hongarije hun vetorecht gebruiken om de uitvoering van het zwaar onderhandelde steunpakket van 750 miljard euro en de begroting te blokkeren. 

De Oost-Europese landen zetten op deze manier de Europese Commissie onder druk om een voorstel voor een nieuw sanctiemechanisme, waardoor kortingen op subsidies kunnen worden opgelegd, af te zwakken.

De Amerikaanse Minister van financiën Steven Mnuchin verraste daarnaast de markten donderdagavond laat door een aantal leenprogramma's van de Federal Reserve, waar de overheid garant voor staat, eind dit jaar stop te zetten. Het gaat om zo'n 455 miljard dollar aan ongebruikt kapitaal. 

In een brief aan voorzitter Powell zei Mnuchin dat de programma's "duidelijk hun doel hebben bereikt".

De centrale bank gaf aan teleurgesteld te zijn over het besluit. "De Federal Reserve geeft er de voorkeur aan dat de volledige reeks noodvoorzieningen hun belangrijke rol blijven vervullen als achtervang voor de nog steeds gespannen en kwetsbare economie", zei de Fed in een verklaring.

"Voor kleinere bedrijven is dit een zware klap", meende strateeg Sebastien Galy van Nordea Asset Management. "Het voegt [extra] onzekerheid toe tijdens de lockdown", benadrukte hij.

Mnuchin gaf vrijdag aan dat hij gaat praten met een aantal topfunctionarissen van de Republikeinse partij over doelgerichte stimulus die wellicht kan worden gefinancierd met de noodsteun die nu vrijkomt door het stopzetten van de Fed-programma's.

Mogelijk worden er ook weer onderhandelingen opgestart met de Democraten, aldus Mnuchin.

Amerikaanse beleggers zochten vrijdagavond even de zijlijn op en hoofdgraadmeter S&P 500 gaf 0,7 procent prijs.

De Amerikaanse olie-future zat met een winst van 1,0 procent op 42,15 dollar wel in de lift. Op weekbasis won de olieprijs zelfs circa 5 procent. Beleggers zijn optimistisch over de ontwikkeling van coronavaccins. Die kunnen niet alleen het virus uitschakelen maar zorgen er ook voor dat de mondiale economie weer gaat draaien.

In Azië, waar de beurs van Tokio de deuren gesloten hield, vinden de beurzen vanochtend overwegend de weg omhoog. Seoel en Shanghai klimmen ruim 1 procent. Sydney noteert daarentegen slechts nipt hoger, terwijl Hongkong vlak noteert.

Het muntpaar euro/dollar noteert vanochtend op 1,1876.

Beleggers hebben vandaag vooral oog voor de vrijgave van de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindices voor november, die in de loop van de handelsdag in de eurozone en Amerika worden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

In de zes maanden, die eindigden op 30 september, steeg de omzet van Prosus met 32 procent tot 12,7 miljard dollar. De kern nettowinst steeg met 29 procent tot 2,2 miljard dollar. Vooral de e-ecommerce-onderdelen werden winstgevender, en de grote deelneming in het Chinese Tencent droeg meer bij aan de winst. Prosus herhaalde de onlangs afgegeven winstverwachting voor heel het boekjaar.

BAM Groep en pensioenfonds PGGM bereikten overeenstemming om hun pps-samenwerking uit te breiden. De samenwerking leidt na afronding tot een toename van het eigen vermogen van BAM met ongeveer 125 miljoen euro.

Vicevoorzitter Juergen Ernst treedt per direct terug uit de raad van commissarissen van Pharming Group. 

DGB presenteerde na veel vertraging de cijfers over 2019, hoewel een goedkeurende verklaring van een accountant nog altijd ontbreekt. DGB boekte in 2019 een omzetgroei van 8 procent. Daarmee kwam de omzet uit op 16,8 miljoen euro. Dit leverde een EBITDA op van 1,6 miljoen euro.

Lavide Holding heeft nog geen overeenkomst gesloten over de inbreng van activiteiten in het lege beursfonds, maar is inmiddels in gesprek met verschillende partijen. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde vrijdag 0,7 procent in het rood op 3.557,54 punten en de Dow Jones index daalde 0,8 procent op 29.263,48 punten. De Nasdaq eindigde 0,4 procent in de min op een slot van 11.854,97 punten.

De Aandeelhouder TV

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

januari 22, 2021

Intel verrast | 22 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Carrefour terug naar de servicebalie

 • 08:49

  Nieuwe studie duidt op lagere effectiviteit van de vaccins op COVID-19 varianten & Europa start rood

 • 16:33

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen

22 jan 07:12 Nico Inberg

PostNL wordt dividendtopper