Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 22 november 2020 12:50

Focus op coronaontwikkelingen in Thanksgivingweek

Komende week zullen de markten zich opnieuw richten op het snel stijgende aantal coronabesmettingen wereldwijd, terwijl er verder aandacht is voor de notulen van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve, samen met een aantal laatkomers wat kwartaalcijfers betreft.

Het zal qua volumes vermoedelijk een rustigere week worden. Maandag blijft de Nikkei dicht vanwege een Japanse feestdag en donderdag vieren de Amerikanen Thanksgiving. Wall Street is dan gesloten en de volgende dag, Black Friday, gaan de beurzen in New York eerder dicht.

We beginnen de week maandag met samengestelde inkoopmanagersindices vanuit de grote landen in de eurozone en de Verenigde Staten.

Dinsdag publiceert Duitsland een definitief groeicijfer over het derde kwartaal. De Verenigde Staten volgen woensdag met bbp-data, Frankrijk is vrijdag aan de beurt.

Eveneens op dinsdag verwachten we gegevens voor het Duitse en Franse ondernemersvertrouwen, alsook het Amerikaanse consumentenvertrouwen door de Conference Board.

Woensdag krijgen we de resultaten voor het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten zoals berekend door de Universiteit van Michigan. Woensdag krijgen we ook uit België het ondernemersvertrouwen te zien, donderdag zullen grote eurozonelanden Frankrijk en Duitsland het consumentenvertrouwen online zetten en vrijdag publiceert het CBS data over ons eigen producentenvertrouwen.

Vrijdag volgt ook het consumentenvertrouwen en economisch sentiment voor de hele eurozone. Een voorlopig cijfer liet eerder voor de maand november een daling zien, die vermoedelijk wordt bevestigd.

Vrijdag sluiten we de week nog af met inflatiegegevens vanuit Frankrijk en België.

Ingrijpen centrale banken

De Federal Reserve publiceert woensdagavond de notulen van haar laatste monetaire beleidsvergadering. Donderdag doet de Europese Centrale Bank hetzelfde. Voorzitter Christine Lagarde liet eerder al doorschemeren dat er in december meer stimulusmaatregelen zullen volgen nu de coronapandemie weer volop woedt.

Of de Fed volgt is de vraag, volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin besloot afgelopen week onverwacht om een aantal kredietprogramma's van de Fed niet te verlengen na het eind van het jaar. Iets waar de centrale bank wel op had aangedrongen.

Mnuchin opperde dat het kapitaal dat hierdoor vrijkomt, kan worden ingezet in een nieuwe ronde stimulus in de VS. Daarover wordt voorlopig echter niet gesproken tussen de Republikeinen en de Democraten, hoewel de minister wel hintte op enige toenadering.

Terwijl de markten wachten op nieuwe stimuleringsmaatregelen vanuit centrale banken en overheden, was het vaccinnieuws van verschillende farmabedrijven, waaronder Pfizer, BioNTech en Moderna dat de afgelopen weken voor wat geruststelling onder beleggers zorgde.

Met een laatste restje kwartaalcijfers komende week lijken de markten zich daarna op te maken voor een rustigere periode richting de feestdagen.

Wanneer de Fed medio december met zijn rentebesluit is geweest, kunnen de grote partijen volgens Bonsee hun boeken sluiten en "een bijzonder jaar" gaan afsluiten.

Brexit

Intussen nadert de Brexit-deadline. De overgangsfase eindigt op 1 januari en dan zou het Verenigd Koninkrijk volledig uit de Europese Unie treden, met of zonder handelsdeal. Er zijn evenwel positieve geluiden over een akkoord eind november of begin december. Visserij is echter nog een van de moeilijke gespreksonderwerpen.

Bedrijfscijfers

Het Nederlandse bedrijfscijferseizoen loopt op zijn eind. Maandag zijn er cijfers van Prosus en dinsdag volgen Envipco en HAL. KPN komt dan met een strategie update. Donderdag komt Vivoryon met financiële resultaten.

In het buitenland openen komende week Amerikaanse retailers als  Abercrombie & Fitch, Best Buy en Gap de boeken. Ook HP Inc en Deere & Co geven inzicht in de resultaten van het afgelopen kwartaal.

De Aandeelhouder TV

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 26, 2020

AEX 26 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021