Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 20 november 2020 07:05

Europese beurzen openen vlak

De Europese aandelenmarkten zullen vrijdag vlak tot licht hoger openen.

IG voorziet een vlakke opening voor de Duitse DAX, een plus van 4 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 18 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd.

"De angst rond de gezondheidscrisis laait weer op. Hoewel het nieuws rond de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna hoopvol is, het feit blijft dat het virus een serieuze zaak is", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Volgens hem heeft het enthousiasme over de mogelijke vaccins plaats gemaakt voor de zorgen over het aantal sterfgevallen, het snel toenemende aantal besmettingen en de nieuwe lockdownmaatregelen die daaruit voortvloeien.

Daar komt volgens Madden nog bij dat de beurzen al op een relatief hoog niveau stonden en dus zijn de hernieuwde zorgen over de gezondheidscrisis een goed excuus om de uitgang op te zoeken.

De belangrijke Brexit-onderhandelingen blijven ook niet vrij van de virusmalaise, want onderhandelaar van de Europese Unie Michel Barnier maakte donderdag bekend dat één van de onderhandelaars in zijn team het virus heeft opgelopen. Daarom zijn de besprekingen in samenspraak met het Verenigd Koninkrijk voor korte tijd opgeschort.

Op macro-economisch vlak was het donderdag in Europa rustig. Aandacht was er wel voor het rentebesluit van de Turkse centrale bank. De rente werd verhoogd naar 15 procent, hetgeen ook was verwacht.
 
"Het besluit van de Turkse centrale bank om de rente te verhogen lijkt markten voldoende overtuigd te hebben dat de wisseling van de wacht gepaard gaat met een positieve verschuiving in de beleidsvorming van de centrale bank",  aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Recent stapte de voorzitter van de Turkse centrale bank op, gevolgd door de Turkse minister van Financiën.

En volgens de valutaspecialist is het nog niet gedaan met het verkrappen van het monetaire beleid.

"Om het vertrouwen van markten terug te winnen, zal deze renteverhoging gevolgd moeten worden door kleinere rentestijgingen", volgens Sammani. De vraag is of de Turkse president Erdogan dit toestaat. "Dit is een punt van zorg na wat er in 2019 is gebeurd: de voormalige voorzitter is toen ontslagen, niet vanwege het aantal renteverhogingen in 2018, maar juist omdat hij de rentes volgens president Erdogan niet agressief genoeg verlaagde."

De Turkse lira steeg na het rentebesluit 1,6 procent naar ruim 0,13 dollar.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden donderdag onder druk. Deutsche Bank, Société Générale en ING verloren circa 1,5 procent. Ook energiefondsen konden geen potten breken. Royal Dutch Shell daalde 2,5 procent, BP verloor 3,3 procent en Total leverde 1,9 procent in.

De omzet van Thyssenkrupp viel afgelopen boekjaar terug maar dankzij de verkoop van de liftentak bleef onder de streep wel winst over. Thyssenkrupp verwacht voor het lopende boekjaar een negatieve aangepaste EBIT, maar het resultaat zal wel verbeteren. Het aandeel verloor 3,4 procent.

Royal Mail behaalde in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2021 aanzienlijk minder winst, ondanks een hogere omzet. Het aandeel sloot 3,3 procent hoger.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft Jean-Marie Tritant woensdag benoemd tot nieuwe CEO en voorzitter van de raad van bestuur, wat betekent dat topman Christophe Cuvillier eind dit jaar vertrekt. Eerder moest al een aantal commissarissen het veld ruimen nadat een voorstel tot een claimemissie werd weggestemd. Het aandeel Unibail verloor 4,1 procent.

Euro STOXX 50          3.451,97 (-0,9%)
STOXX Europe 600         387,60 (-0,8%)
DAX                   13.086,16 (-0,9%)
CAC 40                 5.474,66 (-0,7%)
FTSE 100               6.334,35 (-0,8%)
SMI                   10.490,77 (-0,7%)
AEX                      596,01 (-0,8%)
BEL 20                 3.572,69 (-1,2%)
FTSE MIB              21.536,24 (-0,4%)
IBEX 35                7.930,20 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures vrijdag lager.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag nog hoger gesloten.

De stemming in New York was een groot deel van de dag terughoudend. De indexen vonden echter de weg omhoog toen minderheidsleider van de Democraten in de Amerikaanse Senaat Chuck Schumer bekendmaakte dat zijn Republikeinse collega Mitch McConnell in de Senaat heeft toegezegd weer te willen onderhandelen over nieuwe stimuleringsmaatregelen.

De stemming op de aandelenmarkten is deze week tot nog toe wisselvallig. Beleggers wegen optimisme over potentiële coronavaccins af tegen zorgen over zwaardere 'lockdowns' nu het aantal besmettingen hard oploopt.

"Markten hebben moeite om twee zeer verschillende soorten nieuws met twee zeer uiteenlopende tijdsspannen met elkaar te rijmen", zei Hugh Gimber van JPMorgan Asset Management. "Het nieuws over vaccins is zonder twijfel positief, maar de uitkomst zal maanden en zelfs kwartalen op zich laten wachten."

Woensdag steeg het aantal doden door het coronavirus in de Verenigde Staten tot meer dan 250.000. Diverse staten nemen verscherpte maatregelen rond het dragen van mondkapjes en horecabezoek.

In New York worden zelfs openbare scholen voorlopig gesloten, wat bij beleggers zorgen oproept dat de Amerikaanse economie mogelijk weer gedeeltelijk tot stilstand komt door de tweede coronagolf.

Macro-economische cijfers waren donderdag gemengd. De Philadelphia Fed-index liet een daling zien van 6 punten naar een stand van 26 punten in november.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS steeg afgelopen week met 31.000 tot 742.000. Er was gerekend op een stabilisering.

"Dit suggereert dat het herstel van de Amerikaanse economie stoom verliest", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.
   
Volgens marktstrateeg Jim O'Sullivan van TD Securities lijkt de Amerikaanse economie momenteel vooral te vertragen maar is van een nieuwe recessie nog geen sprake. De marktkenner denkt dat nieuwe lockdownmaatregelen veel gerichter zullen zijn dan in het voorjaar.

De ruwe olieprijs is donderdag licht gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,2 procent goedkoper op 41,74 dollar. Persbureau Bloomberg meldde donderdag dat officials uit de Verenigde Arabische Emiraten twijfelen aan hun deelname aan de OPEC+ productiedeal. Daarnaast drukken nieuwe lockdownmaatregelen op de vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

Pfizer, dat vorige week dus al een werkzaamheid van meer dan 90 procent meldde betreffende zijn potentiële coronavaccin, kwam woensdagavond met aanvullende interim data die zelfs een werkzaamheid van 95 procent toonden. Daarom volgt snel een aanvraag voor versnelde goedkeuring in de Verenigde Staten. Het aandeel daalde 0,3 procent. Partner BioNTech steeg 5,0 procent.

Warenhuisketen Macy's heeft in het derde kwartaal opnieuw verlies geboekt, maar wel een stuk minder dan in het tweede kwartaal. De omzet daalde tot onder de 4 miljard dollar, van 5,1 miljard dollar een jaar eerder. Dat was zoals de markt had verwacht. Het aandeel won 2,1 procent.

Nasdaq wil voor 2,75 miljard dollar het Canadese Verafin overnemen, dat zich bezighoudt met het bestrijden van financiële criminaliteit. Het aandeel van de Amerikaanse beursorganisatie steeg 1,7 procent.

Coca-Cola heeft te veel van zijn winst naar buitenlandse takken geschoven, om hoge belastingen in de VS te ontlopen, oordeelde een Amerikaanse belastingrechter woensdag. De frisdrankreus zal zijn belastingstrategie vermoedelijk moeten bijstellen. Het aandeel won 1,0 procent.

Bath & Body Works boekte een omzetgroei van 55 procent, omdat de pandemie de vraag naar zeep en ontsmettingsmiddelen sterk is gestegen. Moederbedrijf L Brands kon daarmee de daling van de omzet bij zijn lingeriemerk Victoria's Secret compenseren. L Brands noteerde donderdag bijna 18 procent hoger.

Nvidia ziet de vraag naar computerspellen en thuiscomputers aanhouden tijdens de coronacrisis, terwijl ook grote datacentra de grafische chips van het bedrijf blijven gebruiken. De omzet in het vierde kwartaal zal naar verwachting hoger zijn dat de recordomzet die werd geboekt in het afgelopen kwartaal. Het aandeel won 0,1 procent.

S&P 500 index               3.581,87 (+0,4%)
Dow Jones index            29.483,23 (+0,2%)
Nasdaq Composite           11.904,71 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag overwegend lager.

Nikkei 225             25.517,85  (-0,5%)
Shanghai Composite     3.376,12  (+0,4%)
Hang Seng              26.457,05  (+0,4%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1885. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1879.

USD/JPY Yen   103,77
EUR/USD Euro  1,1885
EUR/JPY Yen   123,32

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - Oktober (Jap)
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - November vlpg. (Jap)
06:30 Consumentenvertrouwen - November (NL)
06:30 Investeringen - September (NL)
08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - Oktober (NL)
08:00 Producentenprijzen - Oktober (Dld)
08:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (VK)
11:00 Consumentenvertrouwen - November (Bel)
16:00 Consumentenvertrouwen - November vlpg. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Foot Locker - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

december 1, 2020

Dit is de winnaar van het RTL Z Beursspel – #Beursspel2020

december 1, 2020

Record na record | 1 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2020

AEX 30 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 30, 2020

Laat je geld groeien, start met beleggen – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

01 dec 15:36 Marco Knulst

Vastgoed geeft Koopsignaal