Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 20 november 2020 21:17

AEX beweegt tussen vaccinhoop en virusvrees

De Amsterdamse beurs bewoog afgelopen week tussen vaccinhoop en virusvrees. Op een slotstand van 601,62 punten op vrijdag restte op weekbasis een bescheiden winst van 0,8 procent. Een week eerder eindigde de hoofdindex nog op 596,87 punten, toen een winst van 4,2 procent.

De kans op een verdere stijging van de index op korte termijn, richting een bandbreedte van 609 tot 616 punten, blijft van kracht, aldus technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets.

De beursweek startte optimistisch na positief vaccinnieuws rond Moderna. Het potentiële coronavaccin van het Amerikaanse biotechconcern zou een werkzaamheid hebben van 94,5 procent.

Volgens marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank was de impact van het Moderna nieuws niet zo groot als dat van Pfizer vorige week, maar zorgde het opnieuw voor een aandelenrotatie.

Vervolgens werden beleggers terughoudender omdat er nog veel vragen zijn over de logistiek, zoals: wanneer komt het vaccin beschikbaar en werkt het inderdaad zo goed als momenteel verwacht?

Pfizer, dat vorige week dus al een werkzaamheid van meer dan 90 procent meldde van zijn potentiële coronavaccin, kwam deze week met aanvullende interim data die zelfs een werkzaamheid van 95 procent toonden. Daarom volgde direct een aanvraag voor versnelde goedkeuring in de Verenigde Staten door Pfizer en diens partner BioNTech.

Coronavirus niet te stoppen in de VS

Hoe hard een werkzaam vaccin nodig is, bleek deze week opnieuw uit grimmige coronacijfers uit vooral de VS.

Daar werd deze week de trieste mijlpaal van een kwart miljoen sterfgevallen door het virus bereikt en nemen veel staten nieuwe lockdownmaatregelen om de verspreiding te beteugelen.

"Na de enorme beursrally in de afgelopen weken door de euforie over de vaccins die beschikbaar kunnen komen, lijkt er weer wat meer aandacht te zijn voor de huidige coronasituatie", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

"Niet zo gek, want erg veel goed (vaccin)nieuws is inmiddels wel ingeprijsd in de koersen."

Turkse centrale bank grijpt in

De Turkse lira steeg met name donderdag flink nadat de Turkse centrale bank conform de verwachting de belangrijkste rente verhoogde naar 15 procent.

"Het besluit van de Turkse centrale bank om de rente te verhogen, lijkt markten voldoende overtuigd te hebben dat de wisseling van de wacht gepaard gaat met een positieve verschuiving in de beleidsvorming van de centrale bank",  aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Recent stapte de voorzitter van de Turkse centrale bank op, gevolgd door de Turkse minister van Financiën.

En volgens de valutaspecialist is het nog niet gedaan met het verkrappen van het monetaire beleid.

"Om het vertrouwen van markten terug te winnen, zal deze renteverhoging gevolgd moeten worden door kleinere rentestijgingen", volgens Sammani. De vraag is of de Turkse president Erdogan dit toestaat. "Dit is een punt van zorg na wat er in 2019 is gebeurd: de voormalige voorzitter is toen ontslagen, niet vanwege het aantal renteverhogingen in 2018, maar juist omdat hij de rentes volgens president Erdogan niet agressief genoeg verlaagde."

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,870 en daarmee op weekbasis licht hoger.

Olie werd op weekbasis dik 4 procent duurder. Een vat West texas Intermediate noteerde vrijdag rond 42 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop, met een winst van circa 12 procent. Unibail benoemde deze week Jean-Marie Tritant tot nieuwe CEO en voorzitter van de raad van bestuur, wat betekent dat topman Christophe Cuvillier eind dit jaar vertrekt. Eerder moest al een aantal commissarissen het veld ruimen nadat een voorstel tot een claimemissie werd weggestemd.

Financials deden goede zaken. Aegon, ING en ABN AMRO wonnen op weekbasis zo'n 4 tot 7 procent. ABN AMRO maakte deze week bekend dat CFO Clifford Abrahams bij de bank vertrekt. Een nare verrassing, aldus analist Jason Kalamboussis van KBC Securities. Volgens hem was het na de komst van de nieuwe CEO Robert Swaak "cruciaal" dat het managementteam van ABN AMRO bijeen zou blijven om de stabiliteit te waarborgen.

Hekkensluiter in de AEX was deze week Unilever, met een verlies van 5,6 procent. Defensieve aandelen waren deze week sowieso niet in trek want Randstad en Wolters Kluwer verloren rond de 1,5 procent. Unilever verloor ook zijn plaats in de S&P 350 index, nu het een volledig Brits bedrijf is geworden.

In de AMX ging Fugro aan kop met een winst van 13,5 procent ten opzichte van een week geleden. Pharming eindigde onderaan met een weekverlies van bijna 5 procent.

Fugro rondde een groot windenergieproject voor Royal Dutch Shell en Ocean Winds af. Pharming kondigde aan een nieuwe productiefaciliteit voor Ruconest te bouwen in Oss.

Altice Europe behaalde in het derde kwartaal een hogere omzet en winst dan gedacht en handhaaft de outlook voor heel het jaar. Er wordt voor 2020 nog steeds gerekend op een stijging van de omzet en EBITDA. Verder wordt goede vooruitgang geboekt met het bod op het telecombedrijf. Het aandeel steeg ruim 1 procent op weekbasis.

TKH Group werd beloond met een winst van ruim 10 procent na het openen van de boeken. TKH verhoogde de winstverwachting voor dit jaar iets. Het bedrijf kondigde daarnaast een inkoopprogramma van eigen aandelen aan ter waarde van 25 miljoen euro, terwijl het ook weer de desinvesteringsplannen uit de koelkast haalde. ING sprak van een positieve kwartaalupdate.

Arcadis steeg dik 2 procent na een beleggersdag. De door het adviesbureau afgegeven doelstellingen kregen evenwel applaus van analisten. Zo besloten Degroof Petercam en KBC Securities donderdag om het koersdoel te verhogen,

In de AScX won de Roermondse funderingsspecialist Sif dik 10 procent na een opdracht voor windmolenpark Dogger Bank. Financiële details werden niet gemeld. Wel zei CEO Fred van Beers dat het de grootste opdracht ooit is voor Sif. "De pijplijn voor de middellange termijn oogt nu erg robuust", vindt de topman.

Koploper was smallcap Vivoryon, met een winst van 31 procent. Avantium liet 2,6 procent gaan en belandde daarmee onderaan de Smallcap index.

Lucas Bols steeg een dik procent op weekbasis na cijfers. De omzet daalde het afgelopen half jaar op jaarbasis van 46,3 naar 26,8 miljoen euro. De nettowinst liep daarnaast terug van 8,5 naar 1,9 miljoen euro en de distillateur herhaalde geen interimdividend uit te keren.

Dutch Star Companies Two maakte donderdag zijn beursdebuut en steeg op de eerste dag ruim 2 procent naar 10,24 euro. Vrijdag liep de koers op tot 10,39 euro.

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2021

AEX 4 maart 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 4, 2021

Boskalis zet in op Offshore | 4 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Spannend OPEC-overleg

 • 16:53

  Beleggen in koffie: de beste koffie aandelen van dit moment

 • 08:51

  Stijgende rente en tegenvallend banencijfer zorgt voor dieprode beurzen

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
04 mrt 13:10 Redactie

ETF van de Week: Inflatie ETF

04 mrt 10:22 Nico Inberg

Pharming: Positieve ontwikkelingen

04 mrt 09:53 Redactie

3 geweldige aandelen voor de toekomst!