Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM donderdag, 19 november 2020 06:53

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet.

IG voorziet een openingsverlies van 95 punten voor de Duitse DAX, een min van 34 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 57 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

Beleggers wisten woensdag, na een lagere start, de verliezen van zich af te schudden na een positieve update van farmaceut Pfizer en partner BioNTech over de ontwikkeling van een coronavaccin. De twee bedrijven meldden binnen enkele dagen in de Verenigde staten een noodvergunning aan te vragen voor hun vaccin, dat effectiever blijkt dan eerder was gemeld. Bij goedkeuring kan het vaccin dan nog dit jaar in productie worden genomen en denkt Pfizer 50 miljoen doses te kunnen produceren. In 2021 wordt de productie dan opgevoerd naar 1,3 miljard doses.

ECB-voorzitter Christine Lagarde zei dinsdag dat het plan van de centrale bank voor extra stimuleringsmaatregelen niet fundamenteel zijn veranderd na de bemoedigende berichten over een coronavirusvaccin.

"Ik wil het goede nieuws over de vaccins niet bagatelliseren, maar ik denk dat we als centrale bank niet alleen moeten kijken naar de korte termijn en de impact van dit nieuws, maar ook naar de algemene situatie", zei Lagarde.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in oktober met 0,3 procent daalden, net als in september. Dit was conform een voorlopige raming.

De Britse inflatie kwam op maandbasis niet van zijn plaats, waar een daling was voorzien, terwijl de stijging op jaarbasis groter uitviel dan verwacht. Ook de Britse producentenprijzen bleven op maandbasis gelijk, maar daalden op jaarbasis bijna 1,5 procent.

Bedrijfsnieuws
 
Unilever wil zijn omzet uit vlees- en zuivelproducten op plantaardige basis in de komende 5 tot 7 jaar verhogen naar 1 miljard euro, 5 keer meer dan nu het geval is. Het aandeel sloot 0,6 procent lager.

RSA Insurance sloot 0,4 procent lager, nadat de verzekeraar zei dat het akkoord is met een overnamebod van 7,2 miljard Britse pond van Intact Financial en Tryg.

Richemont verloor 1,9 procent, nadat de producent van luxegoederen zei dat het goedkeuring heeft gekregen van zijn aandeelhouders voor een voorwaardelijke kapitaalverhoging. Het bedrijf is van plan 22 miljoen nieuwe A-aandelen uit te geven.

Croda International neemt  Fragrance Spanish Topco voor 820 miljoen euro over. Het chemiebedrijf zei de transactie te financieren met bestaande kredietfaciliteiten en een aandelenemissie. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Air France-KLM steeg 1,9 procent, nadat de Franse krant Le Monde dinsdag meldde dat de luchtvaartmaatschappij in gesprek is om nog eens 6 miljard euro op te halen bij de Franse en Nederlandse overheid.

DSM heeft zijn Animal Nutrition & Health-activiteiten in China uitgebreid met de opening van een zevende premix-fabriek. Het aandeel noteerde 0,8 procent hoger.

Deutsche Börse heeft een belang van ongeveer 80 procent verworven in Institutional Shareholder Services. Deutsche Börse noteerde 2,4 procent hoger.

Euro STOXX 50          3.482,17 (+0,4%)
STOXX Europe 600       390,54 (+0,4%)
DAX                    13.201,89 (+0,5%)
CAC 40                 5.511,45 (+0,5%)
FTSE 100               6.385,24 (+0,3%)
SMI                    10.563,89 (0,0%)
AEX                    600,88 (0,0%)
BEL 20                 3.614,96 (+0,6%)
FTSE MIB               21.622,66 (+0,9%)
IBEX 35                7.981,50 (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag lager gesloten, waarbij optimisme over een mogelijk coronavaccin werd overstemd door pessimisme over de stijging van het aantal coronavirusgevallen.

De Amerikaanse aandelenmarkten trokken zich woensdag in eerste instantie op aan een positieve update van medicijnfabrikant Pfizer en BioNTech over de ontwikkeling van een coronavirusvaccin. De twee bedrijven meldden binnen enkele dagen in de Verenigde staten een noodvergunning aan te vragen voor hun coronavaccin, dat effectiever blijkt dan eerder was gemeld. Bij goedkeuring kan het vaccin dan nog dit jaar in productie worden genomen en denkt Pfizer 50 miljoen doses te kunnen produceren. In 2021 wordt de productie dan opgevoerd naar 1,3 miljard doses.

Gedurende het verloop van de handelsdag kregen de zorgen over het stijgende aantal nieuwe coronavirusgevallen en het stagnerende tempo van het economisch herstel de overhand, waardoor de eerdere winsten deels vervlogen. De hoop op een groot fiscaal stimuleringspakket ebt ook weg, zeiden beleggers.

"Als je naar de Verenigde Staten kijkt, zijn de vooruitzichten voor een stimuleringspakket op de korte termijn of middellange termijn veel kleiner", zei strateeg James McCormick van NatWest Markets. "Het economisch herstel lijkt ook te vertragen in het vierde kwartaal", zei hij. "En het allerbelangrijkste: er is een nieuwe golf van coronavirusgevallen die begint te leiden tot een aantal nieuwe lockdowns per staat", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de VS bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in oktober op maandbasis is gestegen met 4,9 procent, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen gelijk bleek op 1,545 miljoen vergunningen.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 0,3 procent. De marktindex daalde van 833,9 naar 831,5.

De december-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,9 procent, ofwel 0,39 dollar, hoger op 41,82 dollar, hoewel uit de laatste cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 13 november zijn gestegen met 0,8 miljoen vaten tot 489,5 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een viertal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de Philadelphia Fed index van november, gevolgd door de bestaande woningverkopen en leidende indicatoren van oktober.

Bedrijfsnieuws
Het model 737 MAX van Boeing kreeg van de FAA toestemming om weer te vliegen in de Verenigde Staten, na twee crashes die 346 levens kostten. Het vrijgeven van het vliegtuigmodel is erg welkom voor Boeing, dat door de coronacrisis nog veel verder in de problemen raakte. Het aandeel daalde circa 2,5 procent.

Chocoladerepenfabrikant Mars wil de Noord-Amerikaanse activiteiten kopen van de maker van snackrepen Kind. Mars verkoopt nu al Kind-producten buiten de VS.

Purdue Pharma heeft schuld erkend aan drie misdrijven rond de marketing en distributie van OxyContin. De faillissementsrechter is akkoord met een schikking voor 8,34 miljard dollar.

De Amerikaanse winkelketen voor klusmaterialen en woninginrichting Lowe's heeft in het derde kwartaal de omzet laten stijgen van 17,4 miljard naar 22,3 miljard dollar, terwijl de nettowinst daalde van ruim een miljard tot 692 miljoen dollar. Na bijzondere posten steeg de winst wel. Het aandeel daalde ruim 7,0 procent.

Nio heeft in het derde kwartaal zijn verlies sterk teruggedrongen tot 1,05 miljard renminbi, ruim de helft minder dan het verlies van een jaar eerder. De omzet steeg dan ook met 146 procent. De concurrent van onder meer Tesla daalde circa 3,7 procent.

Robinhood wil in het eerste kwartaal van 2021 naar de beurs en zoekt daarom advies bij banken. Dat meldde persbureau Bloomberg. Het bedrijf achter de beurshandel-app startte in 2013 en heeft nu 13 miljoen klanten, vooral jongere beleggers.

Retailer Target steeg bijna 3,5 procent na kwartaalcijfers. Target heeft in het derde kwartaal dankzij een forse omzetgroei beduidend meer winst geboekt dan analisten hadden voorzien.

S&P 500 index              3.567,79 (-1,2%)
Dow Jones index            29.438,42 (-1,2%)
Nasdaq Composite           11.801,60 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager.

Nikkei 225                     25.580,34 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.353,66 (+0,2%)
Hang Seng                    26.391,60 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1847. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1854 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1868 op de borden.

USD/JPY Yen   103,76
EUR/USD Euro  1,1847
EUR/JPY Yen   122,95

MACRO-AGENDA:
06:30 Werkloosheid - Oktober (NL)
10:00 Lopende rekening - September (eur)
12:00 Rentebesluit Turkse centrale bank (Tur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - November (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - Oktober (VS)
16:00 Leidende indicatoren - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Thyssenkrupp - Cijfers vierde kwartaal (Dld)
08:00 Royal Mail - Interimcijfers (VK)
13:00 Macy's - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 23, 2021

Hoe werkt dividend uitkeren? Uitleg over ex-dividend en dividendbetaling – Nico Inberg over dividend

september 22, 2021

AEX, DAX en offensieve EL kans – 22sep21

september 22, 2021

Beurscorrectie! Bijkopen of winst nemen? – Nico Inberg over de beurs

september 21, 2021

AEX, DAX en nog een index….21sep21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 07:26

  Powell heeft het over tapering & FDA geeft Pfizer-BioNTech een ‘go’

 • 17:00

  TA van Edward Loef – De boodschap van Evergrande en China

 • 09:37

  ETF van de week: iShares Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IDTL)

 • 08:52

  Evergrande betaalt coupon en sust angst; futures in het groen

 • 17:05

  TA van Edward Loef – Kinepolis trekt weer bekijks

 • 08:25

  Groene futures na slechtste dag sinds mei & alles over correcties

 • 17:57

  TA van Edward Loef – ‘buy the dip?’

 • 09:04

  Correctie voor de AEX & Hang Seng verzwakt

 • 07:47

  Hang Seng duikt met 3% omlaag; Europese beurzen lager van start

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 sep 12:16 Redactie

3 aandelen om te kopen in deze dip

22 sep 10:07 Marco Knulst

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem

20 sep 11:59 Nico Bakker

ZILVER gaat glanzen