Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 19 november 2020 18:35

Coronavrees drukt Europese beurzen

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent in de min op 387,60 punten, de Duitse DAX sloot 0,9 procent lager op 13.086,16 punten, voor de Franse CAC 40 resteerde op een slot van 5.474,66 punten een verlies van 0,7 procent en de Britse FTSE 100 verloor 0,8 procent op 6.334,35 punten.

"De angst rond de gezondheidscrisis laait weer op. Hoewel het nieuws rond de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna hoopvol is, het feit blijft dat het virus een serieuze zaak is", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Volgens hem heeft het enthousiasme over de mogelijke vaccins plaats gemaakt voor de zorgen over het aantal sterfgevallen, het snel toenemende aantal besmettingen en de nieuwe lockdownmaatregelen die daaruit voortvloeien.

Daar komt volgens Madden nog bij dat de beurzen al op een relatief hoog niveau stonden en dus zijn de hernieuwde zorgen over de gezondheidscrisis een goed excuus om de uitgang op te zoeken.

De belangrijke Brexit-onderhandelingen blijven ook niet vrij van de virusmalaise, want onderhandelaar van de Europese Unie Michel Barnier maakte donderdag bekend dat één van de onderhandelaars in zijn team het virus heeft opgelopen. Daarom zijn de besprekingen in samenspraak met het Verenigd Koninkrijk voor korte tijd opgeschort.

Op macro-economisch vlak was het in Europa rustig. Aandacht was er wel voor het rentebesluit van de Turkse centrale bank. De rente werd verhoogd naar 15 procent, hetgeen ook was verwacht.
 
"Het besluit van de Turkse centrale bank om de rente te verhogen lijkt markten voldoende overtuigd te hebben dat de wisseling van de wacht gepaard gaat met een positieve verschuiving in de beleidsvorming van de centrale bank",  aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Recent stapte de voorzitter van de Turkse centrale bank op, gevolgd door de Turkse minister van Financiën.

En volgens de valutaspecialist is het nog niet gedaan met het verkrappen van het monetaire beleid.

"Om het vertrouwen van markten terug te winnen, zal deze renteverhoging gevolgd moeten worden door kleinere rentestijgingen", volgens Sammani. De vraag is of de Turkse president Erdogan dit toestaat. "Dit is een punt van zorg na wat er in 2019 is gebeurd: de voormalige voorzitter is toen ontslagen, niet vanwege het aantal renteverhogingen in 2018, maar juist omdat hij de rentes volgens president Erdogan niet agressief genoeg verlaagde."

De Turkse lira steeg na het rentebesluit 1,6 procent naar ruim 0,13 dollar. De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1840.

Olie werd iets goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Bankaandelen stonden donderdag onder druk. Deutsche Bank, Société Générale en ING verloren circa 1,5 procent. Ook energiefondsen konden geen potten breken. Royal Dutch Shell daalde 2,5 procent, BP verloor 3,3 procent en Total leverde 1,9 procent in.

De omzet van Thyssenkrupp viel afgelopen boekjaar terug maar dankzij de verkoop van de liftentak bleef onder de streep wel winst over. Thyssenkrupp verwacht voor het lopende boekjaar een negatieve aangepaste EBIT, maar het resultaat zal wel verbeteren. Het aandeel verloor 3,4 procent.

Royal Mail behaalde in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2021 aanzienlijk minder winst, ondanks een hogere omzet. Het aandeel sloot 3,3 procent hoger.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft Jean-Marie Tritant woensdag benoemd tot nieuwe CEO en voorzitter van de raad van bestuur, wat betekent dat topman Christophe Cuvillier eind dit jaar vertrekt. Eerder moest al een aantal commissarissen het veld ruimen nadat een voorstel tot een claimemissie werd weggestemd. Het aandeel Unibail verloor 4,1 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot overwegend lager. De Nasdaq steeg wel 0,5 procent.

De Aandeelhouder TV

december 1, 2020

Dit is de winnaar van het RTL Z Beursspel – #Beursspel2020

december 1, 2020

Record na record | 1 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2020

AEX 30 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 30, 2020

Laat je geld groeien, start met beleggen – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

01 dec 15:36 Marco Knulst

Vastgoed geeft Koopsignaal