Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones author- woensdag, 18 november 2020 15:35 date

Fugro bereidt zich met claimemissie voor op toekomst

Fugro wil zich met een grootschalige herfinanciering klaarmaken voor de toekomst, waarin de bodemonderzoeker vooral veel kansen ziet in offshore wind energy, hoewel olie nog lang niet afgeschreven hoeft te worden.

De herfinanciering van Fugro is een operatie die volgens CEO Mark Heine "al lang boven de markt hing", zo zegt hij in een interview met ABM Financial News.

De topman is erg blij met zijn referentieaandeelhouders, die bereid waren om voor 2,60 euro per aandeel voor 53 miljoen euro aandelen te kopen om de balans van de bodemonderzoeker te versterken.

In totaal moet de claimemissie 250 miljoen euro opleveren, waarmee de uitgifte een essentieel onderdeel is van de kapitaaloperatie. 

Mochten onvoldoende aandeelhouders voor de emissie stemmen, een twee derde meerderheid is vereist, dat is de uitgifte van de baan en komt de hele herfinanciering op de helling te staan.

Heine wil echter niet speculeren op een afwijzing door zijn aandeelhouders. "Het is voor alle belanghebbende goed. Het is het juiste totaalpakket", vindt de CEO. 

Of er een alternatief klaar ligt bij een 'nee' op de komende aandeelhoudersvergadering wilde Heine niet zeggen. "Maar Fugro maakt altijd scenario's, overal voor", merkte hij tegen ABM Financial News op.

Op geluiden in de markt dat de vier referentieaandeelhouders met 2,60 euro per aandeel wel erg weinig betalen, reageerde Heine dat de steun van deze aandeelhouders cruciaal was om de herfinanciering rond te krijgen. "Zij steken hun nek uit" en volgens de CEO zijn de afspraken met deze vier partijen "op een heel fatsoenlijke manier" tot stand gekomen.

Naast de claimemissie van 250 miljoen euro zijn er ook nieuwe leningen overeengekomen ter waarde van 450 miljoen euro; een werkkapitaalfaciliteit van 225 miljoen en een termijnlening van 200 miljoen. De initiële rente van de werkkapitaalfaciliteit is 4,25 procent boven Euribor. De rente van de termijnlening is in eerste instantie 5,5 procent boven Euribor. Deze loopt in jaar drie op naar 8 procent.

Volgens Heine moet dit oplopen de rentepercentage worden gezien als een stimulans om eerder af te lossen of te herfinancieren. "Zie het als een overbruggingslening", aldus de topman. Vooral jaar drie is een duur jaar. Fugro zal proberen hiervoor een alternatief te hebben gevonden.

Voor deze leningen zijn met de verstrekkers geen meetmomenten afgesproken, zoals die wel gelden voor de 250 miljoen euro aan financiering van het werkkapitaal.

De schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen EBITDA en nettoschuld, moet kleiner dan 3,25 zijn. Daarnaast mag Fugro tot medio 2022 geen dividend uitkeren. Daarna mag dat pas weer als de schuldratio lag dan 2 is.

Toekomst

Na de herfinanciering kan Fugro volgens Heine weer naar de toekomst kijken, en die ziet er volgens de topman goed uit.

Corona heeft voor een turbulente markt gezorgd, en daar kwam de energiecrisis nog eens bovenop, aldus de CEO.

Toch wist de bodemonderzoeker de meeste projecten uit te voeren, terwijl de kosten ook nog eens werden verlaagd. Dit resulteerde volgens Heine in een "heel mooi" derde kwartaal.

Fugro zit volop in een transitie om zich minder afhankelijk te maken van de oliesector.

Wind energie groeide de afgelopen twee kwartalen met 40 procent op rij. Mede hierdoor maakt olie nog maar een derde van de omzet van Fugro uit.

Heine verwacht dat de oliemarkt op korte termijn vermoedelijk onder druk zal blijven staan. Maar met geduld zal ook dit verbeteren, denkt hij.

Op de middellange tot lange termijn blijft de vraag naar energie groeien, verwacht Fugro. En hoe die energie wordt gewonnen, dat maakt de bodemonderzoeker in feite niet uit. 

Momenteel groeit Fugro volgens Heine heel hard in de Verenigde Staten. Er is "veel push" voor wind energie. "We hebben heel veel werk gehad aan die kant." Daarom is Fugro in de VS volgens Heine ook meer een wind energie dan een olie dienstverlener.

De aandacht van de nieuwe president Joe Biden voor de energietransitie zal volgens Heine daarom ook alleen maar positief kunnen bijdragen aan Fugro.

Marktrapporten, zo lepelt Heine op, rekenen op een samengestelde jaarlijkse groei van 27 procent voor offshore wind energy in de komende jaren, en tot op heden weet Fugro harder te groeien. De CEO heeft er vertrouwen in dat zijn bedrijf dit weet vol te houden.

De Aandeelhouder TV

juli 26, 2021

AEX, DAX en een WINSTNEMER – 26jul21

juli 23, 2021

AEX en DAX dag- en weekchart – 23jul21

juli 23, 2021

Cijferseizoen barst los op de beurs | De Aandeelhouder Podcast Afl. 28

juli 23, 2021

ASML schittert en Cijfers van Basic-Fit en Flow Traders | Deze Week in het DAH Magazine

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 05 augustus

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

 • 19 augustus

  Live de Amerikaanse markt analyseren met Edward Loef

Columns

Nieuw
26 jul 12:25 Redactie

Philips aan de beademing?

26 jul 11:47 Nico Bakker

Voor KPN een 2-traps setup

26 jul 09:57 Cees Smit

Column: Hoogvliegers