Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 16 november 2020 19:06

Europese beurzen hoger de dag uit

De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten na positief nieuws over een coronavaccin.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 389,74 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,5 procent op 13.138,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,7 procent op 5.471,48 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,7 procent hoger op 6.421,29 punten.

"Vergelijkbaar met vorige week maandag, zorgde het nieuws over de vooruitgang in de ontwikkeling van een coronavaccin voor flinke koerswinsten op de beurzen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Deze keer kwam er een update van Moderna. Het kandidaatvaccin mRNA-1273 dat Moderna momenteel ontwikkelt tegen het coronavirus heeft een effectiviteit van 94,5 procent laten zien in een interimanalyse van een fase-3-studie, zo werd maandag bekend. Afgelopen week lieten Pfizer en partner BioNTech al weten dat hun vaccin beter dan verwacht beschermt tegen Covid-19.

"Elke sector heeft de impact gevoeld van de pandemie, maar sommige sectoren zijn harder geraakt dan andere. Vooral luchtvaartmaatschappijen, transportbedrijven en vastgoedfondsen zijn flink geraakt op de beurs, gezien ze flinke schade lijden als gevolg van de coronacrisis", aldus Madden. "Net als vorige week, profiteerden die sectoren het meest van het nieuws vandaag, omdat zij het meest zullen profiteren van een economisch herstel", zo merkte Madden op.    

"Ondanks de voortrazende wereldwijde pandemie, tonen beleggers een enorme bravoure met een hoge risicobereidheid, ondanks het stijgende aantal coronavirusgevallen in het weekend", zei analist Stephen Innes van Axi.

Beleggers reageerden ook positief op de nieuwe handelsdeal die in Azië gesloten werd. Het Regional Comprehensive  Economic Partnership (RCEP) werd tussen 15 landen in Azië, waaronder China, Japan en Zuid-Korea, gesloten. Het moet onder meer tegenwicht bieden aan de handelsblokken van de Europese Unie en Nafta, de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst.

De euro/dollar noteerde op 1,1841. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1827 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1832 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 3,6 procent hoger.

Bedrijfsnieuws
 
BBVA sloot 15,3 procent hoger. De Spaanse bank verkoopt zijn Amerikaanse activiteiten voor 11,6 miljard dollar aan PNC Financial Services. Sectorgenoot Banco Sabadell steeg ook 24,6 procent, omdat het nieuws over de desinvestering de speculatie aanwakkerde dat BBVA interesse zou hebben in de bank.

Vodafone steeg 6,9 procent. Het Britse telecombedrijf heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een verlies weten om te buigen naar winst, ondanks een licht lagere omzet. Dit bleek maandag voorbeurs uit de halfjaarcijfers van het Britse telecombedrijf.

In Duitsland sloot BMW 3,0 procent hoger, Bayer steeg 0,2 procent, terwijl Volkswagen 2,2 procent won. Deutsche Boerse daalde 1,0 procent, terwijl Siemens 0,7 procent verloor.

In het Verenigd Koninkrijk ging Rolls Royce aan kop met een winst van 9,9 procent. Intercontinental Hotels won 5,2 procent, terwijl Rentokil 3,7 procent verloor.

In Frankrijk ging Unibail-Rodamco-Westfield met een winst van 19,5 procent aan de leiding, Renault steeg 2,7 procent, terwijl Schneider Electric een pas op de plaats maakte en Air Liquide 0,8 procent verloor.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij de slotgong op het Damrak in het groen. De Dow Jones en de breder samengestelde S&P 500 index stegen ruim een procent, terwijl techbeurs Nasdaq onder het procent bleef.

De Aandeelhouder TV

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 15, 2021

Start cijferseizoen | 15 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector