Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 13 november 2020 21:10

FDA keurt Merck’s KEYTRUDA® (pembrolizumab) goed in combinatie met chemotherapie voor patiënten met lokaal terugkerende niet te behandelen of gemetastaseerde Triple-Negative Breast Cancer Whose Tumors Express PD-L1 (CPS ≥10).

Merck (NYSE: MRK), bekend als MSD buiten de Verenigde Staten en Canada, heeft vandaag aangekondigd dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) KEYTRUDA, Merck's anti-PD-1 therapie, heeft goedgekeurd in combinatie met chemotherapie voor de behandeling van patiënten met lokaal terugkerende niet-resecteerbare of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker (TNBC) waarvan de tumoren PD-L1 (Combined Positive Score [CPS] ≥10) uitdrukken zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test. De goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van de Fase 3 KEYNOTE-355 studie, waarbij KEYTRUDA in combinatie met chemotherapie - paclitaxel (pac), paclitaxel-eiwitgebonden (algemeen bekend als nab-paclitaxel) of gemcitabine (gem) en carboplatine (carbo) - het risico op ziekteprogressie of sterfte significant verminderde met 35% voor patiënten waarvan de tumoren PD-L1 (CPS ≥10) uitdrukken tegenover dezelfde chemotherapieschema's alleen (HR=0).65 [95% CI, 0,49, 0,86]; p=0,0012). Er werden gebeurtenissen waargenomen bij 62% (n=136/220) van deze patiënten die KEYTRUDA kregen in combinatie met pac, nabaclitaxel of gem/carbo versus 77% (n=79/103) met dezelfde chemotherapieschema's alleen. In de studie had 38% van de patiënten tumoren die PD-L1 uitdrukken met CPS ≥10. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van progressievrije overleving (PFS); voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende onderzoeken.

"Ongeveer 15-20% van de patiënten met borstkanker wordt gediagnosticeerd met triple-negatieve borstkanker, wat een moeilijk te behandelen en agressieve kanker is," zei Dr. Hope Rugo, directeur van Breast Oncology and Clinical Trials Education, University of California San Francisco (UCSF) Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center. "Met name in KEYNOTE-355 werd KEYTRUDA gecombineerd met drie verschillende chemotherapieschema's: paclitaxel, nab-paclitaxel of gemcitabine en carboplatine. De goedkeuring van KEYTRUDA in combinatie met chemotherapie geeft artsen een belangrijke nieuwe optie voor geschikte patiënten".

Immuungemedieerde bijwerkingen, die ernstig of dodelijk kunnen zijn, kunnen optreden bij KEYTRUDA, waaronder pneumonitis, colitis, hepatitis, endocrinopathieën, nefritis, ernstige huidreacties, afstoting van vaste orgaantransplantatie en complicaties van allogene hematopoëtische stamceltransplantatie. Op basis van de ernst van de bijwerking moet KEYTRUDA worden tegengehouden of stopgezet en moeten corticosteroïden worden toegediend, indien van toepassing. KEYTRUDA kan ook ernstige of levensbedreigende infuusgerelateerde reacties veroorzaken. Op basis van het werkingsmechanisme kan KEYTRUDA bij toediening aan een zwangere vrouw foetale schade veroorzaken. Voor meer informatie, zie "Geselecteerde belangrijke veiligheidsinformatie" hieronder.

"De goedkeuring van vandaag is een belangrijke mijlpaal, omdat het de eerste goedkeuring voor KEYTRUDA is in het kader van borstkanker", zei Dr. Roy Baynes, senior vice president en hoofd van de wereldwijde klinische ontwikkeling, chief medical officer, Merck Research Laboratories. "In de studie die deze goedkeuring ondersteunt, heeft KEYTRUDA in combinatie met paclitaxel, nabaclitaxel of gemcitabine en carboplatine de progressievrije overleving van patiënten met geavanceerde triple-negatieve borstkanker waarvan de tumoren PD-L1 met CPS groter of gelijk zijn aan 10 in vergelijking met dezelfde chemotherapieschema's alleen, aanzienlijk verbeterd.

Gegevens ter ondersteuning van de goedkeuring

De versnelde goedkeuring was gebaseerd op gegevens van KEYNOTE-355 (ClinicalTrials.gov, NCT02819518), een multicenter, dubbelblind, gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek uitgevoerd bij 847 patiënten met lokaal terugkerende niet-resecteerbare of metastatische TNBC, ongeacht de expressie van de tumor PD-L1, die niet eerder waren behandeld met chemotherapie in de metastatische setting. De patiënten werden gerandomiseerd (2:1) om ofwel KEYTRUDA (200 mg op dag 1 om de drie weken) of placebo (op dag 1 om de drie weken) te ontvangen in combinatie met de volgende chemotherapie; alle medicijnen werden toegediend via intraveneuze infusie:

 • Pac (90 mg/m2 op Dagen 1, 8 en 15 om de 28 dagen); of
 • Nab-paclitaxel (100 mg/m2 op dagen 1, 8 en 15 om de 28 dagen); of
 • Gem/carbo (1.000 mg/m2 en AUC 2 mg/mL/min, respectievelijk op Dagen 1 en 8 om de 21 dagen).

Randomization werd gelaagd door chemotherapie behandeling (pac of nabaclitaxel vs. gem en carbo), tumor PD-L1 expressie (CPS ≥1 vs. CPS <1) volgens de PD-L1 IHC 22C3 pharmDx kit en voorafgaande behandeling met dezelfde klasse van chemotherapie in de neoadjuvant setting (ja vs. nee). Beoordeling van de tumorstatus werd uitgevoerd op week 8, 16 en 24, daarna om de negen weken voor het eerste jaar en daarna om de twaalf weken. De belangrijkste effectiviteitsmaatstaf was PFS zoals beoordeeld door geblindeerde onafhankelijke centrale beoordeling (BICR) volgens RECIST v1.1, aangepast om maximaal 10 doellaesies en maximaal vijf doellaesies per geteste orgaan te volgen in de subgroep van patiënten met CPS ≥10. Aanvullende maatregelen met betrekking tot de effectiviteit waren de totale overleving, evenals de objectieve respons (ORR) en de duur van de respons (DOR), zoals beoordeeld door de BICR.

De kenmerken van de onderzoekspopulatie waren: mediane leeftijd van 53 jaar (bereik, 22 tot 85 jaar), 21% leeftijd 65 jaar of ouder; 100% vrouwelijk; 68% blank, 21% Aziatisch en 4% zwart; 60% ECOG PS van 0 en 40% ECOG PS van 1; en 68% waren postmenopauzale. Vijfenzeventig procent van de patiënten had tumor PD-L1 expressie CPS ≥1 en 38% had tumor PD-L1 expressie CPS ≥10.

In KEYNOTE-355 waren de resultaten van de werkzaamheid bij patiënten die PD-L1 positief waren met een CPS ≥10 (n=323) en gerandomiseerd om KEYTRUDA te ontvangen in combinatie met pac, nab-paclitaxel of gem/carbo in vergelijking met dezelfde chemotherapieschema's alleen. KEYTRUDA in combinatie met pac, nab-paclitaxel of gem/carbo (n=220) verminderde het risico op ziekteprogressie of overlijden met 35% (HR=0,65 [95% CI, 0,49, 0,86]; p=0,0012), met een mediaan PFS van 9,7 maanden (95% CI, 7,6, 11,3) tegenover 5,6 maanden (95% CI, 5,3, 7,5) met dezelfde chemotherapieschema's alleen (n=103). Voor PFS heeft 62% (n=136) van de patiënten een gebeurtenis met KEYTRUDA in combinatie met pac, nab-paclitaxel of gem/carbo ervaren tegenover 77% (n=79) met dezelfde chemotherapieschema's alleen. Bij patiënten die KEYTRUDA in combinatie met pac, nab-paclitaxel of gem/carbo kregen, was de ORR 53% (95% CI, 46, 60), met een volledige respons van 17% en een gedeeltelijke respons van 36%. Voor patiënten die alleen met dezelfde chemotherapie worden behandeld, was de ORR 40% (95% CI, 30, 50), met een volledige respons van 13% en een partiële respons van 27%. De gemiddelde DOR was 19,3 maanden (95% CI, 9,9, 29,8) met KEYTRUDA in combinatie met pac, nabaclitaxel of gem/carbo tegenover 7,3 maanden (95% CI, 5,3, 15,8) met dezelfde chemotherapieschema's alleen.

In de studie was de mediane duur van de blootstelling aan KEYTRUDA 5,7 maanden (bereik, 1 dag tot 33,0 maanden). Dodelijke bijwerkingen kwamen voor bij 2,5% van de patiënten (n=596) die KEYTRUDA kregen in combinatie met chemotherapie, inclusief hartstilstand (0,7%) en septische shock (0,3%). Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 30% van de patiënten die KEYTRUDA kregen in combinatie met pac, nabaclitaxel of gem/carbo. Ernstige bijwerkingen die werden waargenomen bij ≥2% van de patiënten waren longontsteking (2,9%), bloedarmoede (2,2%) en trombocytopenie (2%). KEYTRUDA werd stopgezet voor bijwerkingen bij 11% van de patiënten. De meest voorkomende bijwerkingen die resulteerden in permanente stopzetting van KEYTRUDA (≥1%) waren verhoogde alanine aminotransferase (ALT) (2,2%), verhoogde aspartaat aminotransferase (AST) (1,5%), en longontsteking (1,2%). Bijwerkingen die leiden tot de onderbreking van KEYTRUDA kwamen bij 50% van de patiënten voor. De meest voorkomende bijwerkingen die leidden tot onderbreking van KEYTRUDA (≥2%) waren neutropenie (22%), trombocytopenie (14%), bloedarmoede (7%), verhoogde ALT (6%), leukopenie (5%), verminderd aantal witte bloedcellen (3,9%) en diarree (2%). De meest voorkomende bijwerkingen (alle rangen ≥20%) voor KEYTRUDA in combinatie met pac, nabaclitaxel of gem/carbo waren: vermoeidheid (48%), misselijkheid (44%), alopecia (34%), diarree en constipatie (28% elk), braken en uitslag (26% elk), hoesten (23%), verminderde eetlust (21%), en hoofdpijn (20%).

Over Triple-Negative Breast Cancer (TNBC)

Triple-negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die kenmerkend is voor een hoog recidiefpercentage binnen de eerste vijf jaar na de diagnose. Terwijl sommige borstkankers positief kunnen testen op oestrogeenreceptoren, progesteronreceptoren of overexpressie van de menselijke epidermale groeifactor receptor 2 (HER2), zijn de TNBC-tests voor alle drie negatief. Ongeveer 15-20% van de patiënten met borstkanker wordt gediagnosticeerd met TNBC.

Over KEYTRUDA® (pembrolizumab) Injectie, 100 mg

KEYTRUDA is een anti-PD-1-therapie die werkt door het vermogen van het immuunsysteem van het lichaam om te helpen bij het opsporen en bestrijden van tumorcellen te vergroten. KEYTRUDA is een gehumaniseerd monoklonaal antilichaam dat de interactie tussen PD-1 en zijn liganden, PD-L1 en PD-L2 blokkeert, waardoor T-lymfocyten worden geactiveerd die zowel tumorcellen als gezonde cellen kunnen aantasten.

Merck heeft het grootste klinische onderzoeksprogramma op het gebied van immuno-oncologie in de industrie. Er zijn op dit moment meer dan 1300 studies die KEYTRUDA bestuderen over een breed scala aan kankers en behandelingsinstellingen. Het klinische programma van KEYTRUDA probeert de rol van KEYTRUDA te begrijpen voor alle vormen van kanker en de factoren die kunnen voorspellen hoe waarschijnlijk het is dat een patiënt zal profiteren van een behandeling met KEYTRUDA, inclusief het onderzoeken van verschillende biomarkers.

Geselecteerde KEYTRUDA® (pembrolizumab) Indicaties in de VS.

Melanoom

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met een niet-resecteerbaar of metastatisch melanoom.

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de adjuvante behandeling van patiënten met melanoom met betrokkenheid van lymfeklier(s) na volledige resectie.

Niet-kleine cel longkanker

KEYTRUDA, in combinatie met pemetrische en platinachemotherapie, is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker (NSCLC), zonder EGFR- of ALK-genomische tumorafwijkingen.

KEYTRUDA, in combinatie met carboplatine en paclitaxel of paclitaxel-eiwitgebonden, is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met metastatische plaveisel NSCLC.

KEYTRUDA, als een enkel middel, is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met NSCLC die PD-L1 [tumor proportie score (TPS) ≥1%] uitdrukken, zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test, zonder EGFR of ALK genomische tumorafwijkingen, en is fase III waar patiënten niet in aanmerking komen voor chirurgische resectie of definitieve chemoradiatie, of metastatisch.

KEYTRUDA, als een enkel middel, is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met metastatische NSCLC waarvan de tumoren PD-L1 (TPS ≥1%) uitdrukken zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test, met ziekteprogressie op of na platinabevattende chemotherapie. Patiënten met EGFR- of ALK-genomische tumorafwijkingen moeten een ziekteprogressie hebben op FDA-goedgekeurde therapie voor deze afwijkingen voordat ze KEYTRUDA krijgen.

Kleine cel longkanker

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met uitgezaaide kleincellige longkanker (SCLC) met ziekteprogressie op of na platina-gebaseerde chemotherapie en minstens 1 andere voorafgaande lijn van therapie. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de respons. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in bevestigende proeven.

Hoofd en nek Squamous Cell Cancer

KEYTRUDA, in combinatie met platina en fluorouracil (FU), is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met metastatische of met niet-resecteerbaar, terugkerend hoofd- en nek squameuze celcarcinoom (HNSCC).

KEYTRUDA, als een enkel middel, is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met metastatische of met niet-recycleerbare, terugkerende HNSCC waarvan de tumoren PD-L1 [gecombineerde positieve score (CPS) ≥1] uitdrukken, zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test.

KEYTRUDA, als een enkel middel, is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met terugkerende of uitgezaaide HNSCC met ziekteprogressie op of na platinabevattende chemotherapie.

Klassiek Hodgkin Lymfoom

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van volwassen patiënten met relapsed of refractaire klassieke Hodgkin lymfoom (cHL).

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van pediatrische patiënten met vuurvaste cHL, of cHL dat na 2 of meer therapielijnen is teruggevallen.

Primary Mediastinal Large B-Cell Lymphoma

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van volwassen en pediatrische patiënten met refractaire primaire mediastinale grote B-cel lymfoom (PMBCL), of die na 2 of meer voorafgaande lijnen van de therapie zijn teruggevallen. KEYTRUDA wordt niet aanbevolen voor de behandeling van patiënten met PMBCL die dringend een cytoreductieve therapie nodig hebben.

Urotheliaal carcinoom

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met lokaal gevorderd of metastatisch urotheliaal carcinoom (mUC) die niet in aanmerking komen voor cisplatinehoudende chemotherapie en waarvan de tumoren PD-L1 (CPS ≥10) uitdrukken, zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test, of bij patiënten die niet in aanmerking komen voor enige vorm van platinahoudende chemotherapie, ongeacht de status van PD-L1. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van het reactiepercentage van de tumor en de duur van de reactie. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in bevestigende proeven.

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met lokaal gevorderd of metastatisch urotheliaal carcinoom (mUC) die een ziekteprogressie hebben tijdens of na platinabevattende chemotherapie of binnen 12 maanden na een neoadjuvante of adjuvante behandeling met platinabevattende chemotherapie.

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met Bacillus Calmette-Guerin (BCG)-ongevoelige, risicovolle, niet-spierinvasieve blaaskanker (NMIBC) met carcinoma in situ (CIS) met of zonder papillaire tumoren die niet in aanmerking komen voor cystectomie of ervoor hebben gekozen deze niet te ondergaan.

Microsatelliet Instability-High of Mismatch Repair Deficiënte Kanker

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van volwassen en pediatrische patiënten met een niet-resecteerbare of metastatische microsatelliet instabiliteit-hoog (MSI-H) of mismatch repair deficiënt (dMMR).

 • solide tumoren die na een voorafgaande behandeling vooruitgang hebben geboekt en die geen bevredigende alternatieve behandelingsmogelijkheden hebben, of
 • colorectale kanker die is gevorderd na behandeling met fluoropyrimidine, oxaliplatine en irinotecan.

Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de reactie. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende proeven. De veiligheid en effectiviteit van KEYTRUDA bij pediatrische patiënten met MSI-H kanker van het centrale zenuwstelsel zijn niet vastgesteld.

Microsatelliet Instability-High of Mismatch Repair Deficiënte Colorectale Kanker

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met niet-resecteerbare of uitgezaaide MSI-H of dMMR colorectale kanker (CRC).

Gastrische kanker

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met terugkerende lokaal gevorderde of metastatische maag- of gastro-oesofageale junctie (GEJ) adenocarcinoom waarvan de tumoren PD-L1 (CPS ≥1) uitdrukken zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test, met ziekteprogressie op of na twee of meer voorgaande therapielijnen, inclusief fluoropyrimidine- en platinabevattende chemotherapie en, indien van toepassing, HER2/neu-targeted therapie. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de reactie. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende proeven.

Esophageale kanker

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met terugkerend lokaal gevorderd of metastatisch plaveiselcelcarcinoom van de slokdarm waarvan de tumoren PD-L1 (CPS ≥10) uitdrukken, zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test, met ziekteprogressie na een of meer voorafgaande lijnen van systemische therapie.

Cervicale Kanker

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met terugkerende of uitgezaaide baarmoederhalskanker met ziekteprogressie op of na chemotherapie waarvan de tumoren PD-L1 (CPS ≥1) uitdrukken zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de reactie. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende proeven.

Hepatocellulair carcinoom

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC) die eerder zijn behandeld met sorafenib. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de reactie. Verdere goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende onderzoeken.

Merkelcelcarcinoom

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van volwassen en pediatrische patiënten met terugkerende lokaal gevorderde of uitgezaaide Merkelcelcarcinoom (MCC). Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de reactie. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende onderzoeken.

Renal Cell Carcinoma

KEYTRUDA, in combinatie met axitinib, is geïndiceerd voor de eerstelijnsbehandeling van patiënten met geavanceerd niercelcarcinoom (RCC).

Tumor Mutational Burden-High

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van volwassen en pediatrische patiënten met niet-resecteerbare of metastatische tumormutaties (TMB-H) [≥10 mutaties/megabase] vaste tumoren, zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test, die vooruitgang hebben geboekt na een eerdere behandeling en die geen bevredigende alternatieve behandelingsopties hebben. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van de reactiesnelheid van de tumor en de duurzaamheid van de reactie. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende proeven. De veiligheid en effectiviteit van KEYTRUDA bij pediatrische patiënten met TMB-H-kanker van het centrale zenuwstelsel zijn niet vastgesteld.

Cutane plaveiselcelcarcinoom

KEYTRUDA is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met recurrente of metastatische cutane squamous cell carcinoma (cSCC) dat niet te genezen is door chirurgie of bestraling.

Drievoudig-Negatieve Borstkanker

KEYTRUDA, in combinatie met chemotherapie, is geïndiceerd voor de behandeling van patiënten met lokaal recurrente niet-resecteerbare of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker (TNBC) waarvan de tumoren PD-L1 (CPS ≥10) uitdrukken, zoals bepaald door een door de FDA goedgekeurde test. Deze indicatie is goedgekeurd onder versnelde goedkeuring op basis van progressievrije overleving. Voortzetting van de goedkeuring voor deze indicatie kan afhankelijk zijn van de verificatie en de beschrijving van het klinisch voordeel in de bevestigende proeven.

Selecteerde belangrijke veiligheidsinformatie voor KEYTRUDA

Severe en Fatal Immune-Mediated Adverse Reactions

KEYTRUDA is een monoklonaal antilichaam dat behoort tot een klasse van geneesmiddelen die zich binden aan ofwel de geprogrammeerde doodsreceptor-1 (PD-1) of de geprogrammeerde overlijdensligand 1 (PD-L1), waardoor het PD-1/PD-L1 pad wordt geblokkeerd, waardoor de remming van de immuunrespons wordt opgeheven, de perifere tolerantie mogelijk wordt gebroken en immuungemedieerde bijwerkingen worden geïnduceerd. Immuungemedieerde bijwerkingen, die ernstig of dodelijk kunnen zijn, kunnen in elk orgaansysteem of weefsel optreden, kunnen meer dan één lichaamssysteem tegelijk beïnvloeden en kunnen op elk moment na het starten van de behandeling of na het staken van de behandeling optreden.

Controleer patiënten nauwlettend op symptomen en tekenen die klinische manifestaties van onderliggende immuungemedieerde bijwerkingen kunnen zijn. Vroegtijdige identificatie en beheer zijn essentieel voor een veilig gebruik van anti-PD-1/PD-L1 behandelingen. Evalueer de leverenzymen, creatinine en de schildklierfunctie op de basislijn en periodiek tijdens de behandeling. In geval van vermoedelijke immuungemedieerde bijwerkingen moet u de juiste werkzaamheden starten om alternatieve etiologieën uit te sluiten, inclusief infectie. Het medisch management van het instituut onmiddellijk, met inbegrip van overleg met het specialisme, indien van toepassing.

Houd KEYTRUDA achterwege of stop ermee, afhankelijk van de ernst van de immuungemedieerde bijwerking. In het algemeen, als KEYTRUDA een onderbreking of stopzetting vereist, dient u systemische corticosteroïdentherapie toe te dienen (1 tot 2 mg/kg/dag prednison of gelijkwaardig) tot de verbetering tot graad 1 of minder. Na verbetering tot graad 1 of minder, begin met het tapen van corticosteroïden en blijf tapen gedurende ten minste 1 maand. Overweeg de toediening van andere systemische immunosuppressiva bij patiënten waarvan de bijwerkingen niet worden gecontroleerd met corticosteroïdentherapie.

Immune-Mediated Pneumonitis

KEYTRUDA kan immuungemedieerde longontsteking veroorzaken. De incidentie is hoger bij patiënten die eerder thoraxbestraling hebben ontvangen. Immune-mediated pneumonitis kwam voor bij 3,4% (94/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief fatale (0,1%), Grade 4 (0,3%), Grade 3 (0,9%) en Grade 2 (1,3%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig bij 67% (63/94) van de patiënten. Pneumonitis leidde tot een permanente stopzetting van KEYTRUDA bij 1,3% (36) en het achterhouden van 0,9% (26) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden herinitueerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen; hiervan had 23% een herhaling. Pneumonitis loste op bij 59% van de 94 patiënten.

Pneumonitis kwam voor bij 8% (31/389) van de volwassen patiënten met cHL die KEYTRUDA als een enkel middel kregen, inclusief de graden 3-4 bij 2,3% van de patiënten. De patiënten kregen corticosteroïden met hoge doses voor een gemiddelde duur van 10 dagen (bereik: 2 dagen tot 53 maanden). Pneumonitiscijfers waren vergelijkbaar bij patiënten met en zonder voorafgaande bestraling van de borstkas. Pneumonitis leidde tot stopzetting van KEYTRUDA bij 5,4% (21) van de patiënten, 42% van deze patiënten onderbrak KEYTRUDA, 68% stopte met KEYTRUDA en 77% had resolutie.

Immune-Mediated Colitis

KEYTRUDA kan immuungemedieerde colitis veroorzaken, die gepaard kan gaan met diarree. Cytomegalovirusinfectie/reactivering is gemeld bij patiënten met corticosteroïde-vrije immuungemedieerde colitis. In gevallen van corticosteroïde-vuurvaste colitis, overweeg dan het herhalen van besmettelijke workup om alternatieve etiologieën uit te sluiten. Immuun-gemedieerde colitis kwam voor bij 1,7% (48/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief Grade 4 (<0,1%), Grade 3 (1,1%) en Grade 2 (0,4%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig in 69% (33/48); aanvullende immunosuppressieve therapie was nodig in 4,2% van de patiënten. Colitis leidde tot een permanente stopzetting van KEYTRUDA bij 0,5% (15) en het achterhouden van 0,5% (13) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden, herinitieerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen; 23% van hen had een herhaling. Colitis loste op bij 85% van de 48 patiënten.

Hepatotoxiciteit en Immune-Mediated Hepatitis

KEYTRUDA als een enkele agent

KEYTRUDA kan immuungemedieerde hepatitis veroorzaken. Immuungemedieerde hepatitis kwam voor bij 0,7% (19/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief Grade 4 (<0,1%), Grade 3 (0,4%) en Grade 2 (0,1%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig bij 68% (13/19) van de patiënten; aanvullende immunosuppressieve therapie was nodig bij 11% van de patiënten. Hepatitis leidde tot een permanente stopzetting van KEYTRUDA bij 0,2% (6) en het achterhouden van 0,3% (9) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden, herinitieerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen; geen van hen had een herhaling. Hepatitis werd bij 79% van de 19 patiënten opgelost.

KEYTRUDA met Axitinib

KEYTRUDA in combinatie met axitinib kan levertoxiciteit veroorzaken. Controleer de leverenzymen voor aanvang van de behandeling en periodiek gedurende de gehele behandeling. Overweeg om vaker te monitoren dan wanneer de geneesmiddelen als enkelvoudige middelen worden toegediend. Voor verhoogde leverenzymen, onderbreek KEYTRUDA en axitinib, en overweeg het toedienen van corticosteroïden indien nodig. Met de combinatie van KEYTRUDA en axitinib, werden graad 3 en 4 verhoogde alanine aminotransferase (ALT) (20%) en verhoogde aspartaat aminotransferase (AST) (13%) gezien, wat op een hogere frequentie was in vergelijking met KEYTRUDA alleen. Negenenvijftig procent van de patiënten met een verhoogde ALT kregen systemische corticosteroïden. Bij patiënten met ALT ≥3 maal de bovengrens van normaal (ULN) (graden 2-4, n=116), loste ALT op tot graden 0-1 in 94%. Bij de 92 patiënten die werden heropgeladen met ofwel KEYTRUDA (n=3) of axitinib (n=34) toegediend als een enkel middel of met beide (n=55), werd herhaling van ALT ≥3 keer ULN waargenomen bij 1 patiënt die KEYTRUDA kreeg, 16 patiënten die axitinib kregen, en 24 patiënten die beide kregen. Alle patiënten met een recidief van ALT ≥3 ULN herstelden vervolgens van het voorval.

Immune-Mediated Endocrinopathies

Bijnierschade

KEYTRUDA kan primaire of secundaire bijnierinsufficiëntie veroorzaken. Start voor graad 2 of hoger een symptomatische behandeling, met inbegrip van hormoonvervanging zoals klinisch geïndiceerd. Houd KEYTRUDA in, afhankelijk van de ernst. Bijnierinsufficiëntie kwam voor bij 0,8% (22/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief Grade 4 (<0,1%), Grade 3 (0,3%) en Grade 2 (0,3%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig bij 77% (17/22) van de patiënten; hiervan bleef de meerderheid op systemische corticosteroïden. Bijnierinsufficiëntie leidde tot permanente stopzetting van KEYTRUDA in <0,1% (1) en het achterhouden van 0,3% (8) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden herinitueerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen.

Hypofysitis

KEYTRUDA kan immuungemedieerde hypofyse veroorzaken. Hypofysitis kan gepaard gaan met acute symptomen die gepaard gaan met massa-effecten zoals hoofdpijn, fotofobie of gezichtsveldafwijkingen. Hypofysitis kan hypopituitarisme veroorzaken. Initieer hormoonvervanging zoals aangegeven. Houd KEYTRUDA achterwege of stop ermee, afhankelijk van de ernst. Hypofysitis kwam voor bij 0,6% (17/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief Grade 4 (<0,1%), Grade 3 (0,3%), en Grade 2 (0,2%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig bij 94% (16/17) van de patiënten; hiervan bleef de meerderheid op systemische corticosteroïden. Hypofysitis leidde tot een permanente stopzetting van KEYTRUDA bij 0,1% (4) en het achterhouden van 0,3% (7) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden, herinitieerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen.

Schildklieraandoeningen

KEYTRUDA kan immuungemedieerde schildklieraandoeningen veroorzaken. Schildklierontsteking kan met of zonder endocrinopathie optreden. Hypothyreoïdie kan volgen op hyperthyreoïdie. Initieer hormoonvervanging voor hypothyreoïdie of stel medische behandeling van hyperthyreoïdie in zoals klinisch geïndiceerd. KEYTRUDA achterhouden of definitief stopzetten, afhankelijk van de ernst. Thyreoïditis kwam voor bij 0,6% (16/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief graad 2 (0,3%). Geen enkele stopzetting, maar KEYTRUDA werd achtergehouden in <0,1% (1) van de patiënten.

Hyperthyreoïdie kwam voor bij 3,4% (96/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief graad 3 (0,1%) en graad 2 (0,8%). Het leidde tot permanente stopzetting van KEYTRUDA in <0,1% (2) en het achterhouden van 0,3% (7) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden, herinitieerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen. Hypothyreoïdie kwam voor bij 8% (237/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief graad 3 (0,1%) en graad 2 (6,2%). Het leidde tot permanente stopzetting van KEYTRUDA in <0,1% (1) en het achterhouden van 0,5% (14) van de patiënten. Alle patiënten die werden achtergehouden herinitueerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen. De meerderheid van de patiënten met hypothyreoïdie had een langdurige schildklierhormoonvervanging nodig. De incidentie van nieuwe of verslechterende hypothyreoïdie was hoger in 1185 patiënten met HNSCC, die zich voordeed in 16% van de patiënten die KEYTRUDA kregen als een enkel middel of in combinatie met platina en FU, inclusief Grade 3 (0,3%) hypothyreoïdie. De incidentie van nieuwe of verslechterende hypothyreoïdie was hoger in 389 volwassen patiënten met cHL (17%) die KEYTRUDA ontvangen als een enkel middel, inclusief Grade 1 (6,2%) en Grade 2 (10,8%) hypothyreoïdie.

Type 1 Diabetes Mellitus (DM), die zich met Diabetische Ketoacidose kan presenteren

Controleer patiënten op hyperglykemie of andere tekenen en symptomen van diabetes. Start een behandeling met insuline zoals klinisch geïndiceerd. Houd KEYTRUDA achterwege, afhankelijk van de ernst. Type 1 DM kwam voor bij 0,2% (6/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen. Het leidde tot permanente stopzetting in <0,1% (1) en het achterhouden van KEYTRUDA in <0,1% (1). Alle patiënten die KEYTRUDA niet kregen, herinitieerden KEYTRUDA na verbetering van de symptomen.

Immune-Mediated Nephritis With Renal Dysfunction

KEYTRUDA kan immuungemedieerde nefritis veroorzaken. Immune-mediated nefritis kwam voor bij 0,3% (9/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief Grade 4 (<0,1%), Grade 3 (0,1%) en Grade 2 (0,1%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig bij 89% (8/9) van de patiënten. Nephritis leidde tot een permanente stopzetting van KEYTRUDA bij 0,1% (3) en het achterhouden van 0,1% (3) van de patiënten. Alle patiënten die KEYTRUDA na symptoomverbetering werden achtergehouden, hadden geen van allen een herhaling. Bij 56% van de 9 patiënten werd de nefritis opgelost.

Immune-Mediated Dermatologic Adverse Reactions

KEYTRUDA kan immuungemedieerde huiduitslag of dermatitis veroorzaken. Exfoliatieve dermatitis, waaronder het Stevens-Johnson-syndroom, drugsuitslag met eosinofilie en systemische symptomen, en toxische epidermale necrolyse, heeft zich voorgedaan met anti-PD-1/PD-L1-behandelingen. Actuele verzachtende middelen en/of actuele corticosteroïden kunnen geschikt zijn voor de behandeling van milde tot matige nonexfoliatieve uitbarstingen. Houd KEYTRUDA in of stop ermee, afhankelijk van de ernst. Immuungemedieerde dermatologische bijwerkingen kwamen voor bij 1,4% (38/2799) van de patiënten die KEYTRUDA kregen, inclusief Grade 3 (1%) en Grade 2 (0,1%) reacties. Systemische corticosteroïden waren nodig bij 40% (15/38) van de patiënten. Deze reacties leidden tot permanente stopzetting in 0,1% (2) en het achterhouden van KEYTRUDA in 0,6% (16) van de patiënten. Alle patiënten die KEYTRUDA na symptoomverbetering achtergehouden werden, kregen opnieuw KEYTRUDA toegediend; 6% van hen had een herhaling. De reacties losten op bij 79% van de 38 patiënten.

Overige Immune-Mediated Adverse Reactions

De volgende klinisch significante immuungemedieerde bijwerkingen deden zich voor bij een incidentie van <1% (tenzij anders vermeld) bij patiënten die KEYTRUDA kregen of die werden gemeld met het gebruik van andere anti-PD-1/PD-L1 behandelingen. Voor sommige van deze bijwerkingen zijn ernstige of dodelijke gevallen gemeld. Cardiac/Vascular: Myocarditis, pericarditis, vasculitis; Nervosysteem:Meningitis, encefalitis, myelitis en demyelinisatie, myasthenisch syndroom/myasthenia gravis (inclusief exacerbatie), Guillain-Barré-syndroom, zenuwparese, auto-immuunneuropathie; Oculair: Uveïtis, iritis en andere oogontstekingstoxiciteiten kunnen voorkomen. Sommige gevallen kunnen in verband worden gebracht met netvliesloslating. Verschillende gradaties van visuele beperking, waaronder blindheid, kunnen voorkomen. Als uveïtis optreedt in combinatie met andere immuungemedieerde bijwerkingen, overweeg dan een Vogt-Koyanagi-Harada-achtig syndroom, omdat dit een behandeling met systemische steroïden kan vereisen om het risico van permanent gezichtsverlies te verminderen; Gastro-intestinale: Pancreatitis, om stijgingen in serumamylase en lipase niveaus, gastritis, duodenitis op te nemen; Musculoskeletale en bindweefsel: Myositis/polymyositis rhabdomyolysis (en bijbehorende sequelae, inclusief nierfalen), artritis (1).5%), polymyalgie reuma; Endocriene: Hypoparathyroïdie; Hematologische/Immune: Hemolytische anemie, aplastische anemie, hemofagocytische lymfohistiocytose, systemisch ontstekingsreactiesyndroom, histiocytische necrotizerende lymfadenitis (Kikuchi lymfadenitis), sarcoïdose, immuuntrombocytopenische purpura, vaste orgaantransplantatie afstoting.

Infusionele reacties

KEYTRUDA kan ernstige of levensbedreigende infuusgerelateerde reacties veroorzaken, waaronder overgevoeligheid en anafylaxie, die zijn gemeld bij 0,2% van de 2799 patiënten die KEYTRUDA krijgen. Controleer op tekenen en symptomen van infusie-gerelateerde reacties. Onderbreek of vertraag de infusiesnelheid voor Grade 1- of Grade 2-reacties. Stop het infuus voor Grade 3 of Grade 4 reacties en stop KEYTRUDA permanent.

Complicaties van Allogene Hematopoëtische Stamceltransplantatie (HSCT)

Dodelijke en andere ernstige complicaties kunnen optreden bij patiënten die een allogene HSCT krijgen voor of na een anti-PD-1/PD-L1 behandeling. Transplantgerelateerde complicaties zijn onder andere hyperacute graft-versus-host disease (GVHD), acute en chronische GVHD, levervenusocclusieve ziekte na verminderde intensiteitsconditionering, en steroïde-verkrijgende febriele syndroom (zonder een geïdentificeerde infectieuze oorzaak). Deze complicaties kunnen zich voordoen ondanks het feit dat er tussen de anti-PD-1/PD-L1 behandeling en de allogene HSCT een behandeling plaatsvindt. Volg patiënten op de voet voor bewijs van deze complicaties en grijp onmiddellijk in. Denk aan het voordeel versus de risico's van het gebruik van anti-PD-1/PD-L1 behandelingen voor of na een allogene HSCT.

Verminderde sterfte bij patiënten met Multiple Myeloma

In proeven bij patiënten met multipel myeloom resulteerde de toevoeging van KEYTRUDA aan een thalidomideanaloog plus dexamethason in een verhoogde mortaliteit. Behandeling van deze patiënten met een anti-PD-1/PD-L1 behandeling in deze combinatie wordt niet aanbevolen buiten de gecontroleerde studies.

Embryofetale toxiciteit

Op basis van het werkingsmechanisme kan KEYTRUDA bij toediening aan een zwangere vrouw foetale schade veroorzaken. Adviseer vrouwen over dit potentiële risico. Controleer bij vrouwen met een potentieel reproductievermogen de zwangerschapsstatus voordat u KEYTRUDA initieert en adviseer hen om effectieve anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling en gedurende 4 maanden na de laatste dosis.

Adverse reacties

In KEYNOTE-006 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 9% van 555 patiënten met een vergevorderd melanoom; bijwerkingen die leidden tot permanente stopzetting bij meer dan één patiënt waren colitis (1,4%), auto-immuunhepatitis (0,7%), allergische reactie (0,4%), polyneuropathie (0,4%) en hartfalen (0,4%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) bij KEYTRUDA waren vermoeidheid (28%), diarree (26%), huiduitslag (24%) en misselijkheid (21%).

In KEYNOTE-054 werd KEYTRUDA definitief stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 14% van de 509 patiënten; de meest voorkomende (≥1%) waren longontsteking (1,4%), colitis (1,2%) en diarree (1%). Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 25% van de patiënten die KEYTRUDA kregen. De meest voorkomende bijwerking (≥20%) bij KEYTRUDA was diarree (28%).

In KEYNOTE-189, toen KEYTRUDA werd toegediend met pemetrexed en platinachemotherapie in het metastatische niet-kwetsbare NSCLC, werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 20% van de 405 patiënten. De meest voorkomende bijwerkingen die resulteerden in een permanente stopzetting van KEYTRUDA waren pneumonitis (3%) en acuut nierschade (2%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) bij KEYTRUDA waren misselijkheid (56%), vermoeidheid (56%), constipatie (35%), diarree (31%), verminderde eetlust (28%), huiduitslag (25%), braken (24%), hoesten (21%), dyspneu (21%) en pyrexie (20%).

In KEYNOTE-407, toen KEYTRUDA met carboplatine en of paclitaxel of paclitaxel eiwit-gebonden in metastatische plaveisel NSCLC werd beheerd, werd KEYTRUDA gestopt wegens bijwerkingen in 15% van 101 patiënten. De meest voorkomende ernstige bijwerkingen die bij minstens 2% van de patiënten werden gemeld, waren koortsachtige neutropenie, longontsteking en urineweginfectie. Bijwerkingen die werden waargenomen in KEYNOTE-407 waren vergelijkbaar met die welke werden waargenomen in KEYNOTE-189, met de uitzondering dat verhoogde incidenties van alopecia (47% vs. 36%) en perifere neuropathie (31% vs. 25%) werden waargenomen in de KEYTRUDA- en chemotherapie-arm in vergelijking met de placebo- en chemotherapie-arm in KEYNOTE-407.

In KEYNOTE-042 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 19% van de 636 patiënten met vergevorderde NSCLC; de meest voorkomende waren longontsteking (3%), dood door onbekende oorzaak (1,6%) en longontsteking (1,4%). De meest voorkomende ernstige bijwerkingen die werden gemeld bij ten minste 2% van de patiënten waren longontsteking (7%), longontsteking (3,9%), longembolie (2,4%) en pleurale effusie (2,2%). De meest voorkomende bijwerking (≥20%) was vermoeidheid (25%).

In KEYNOTE-010 werd de KEYTRUDA monotherapie stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 8% van de 682 patiënten met uitgezaaide NSCLC; de meest voorkomende was longontsteking (1,8%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren verminderde eetlust (25%), vermoeidheid (25%), dyspneu (23%) en misselijkheid (20%).

Bijwerkingen bij patiënten met SCLC waren vergelijkbaar met die bij patiënten met andere vaste tumoren die KEYTRUDA als een enkel middel kregen.

In KEYNOTE-048 werd de KEYTRUDA monotherapie stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 12% van de 300 patiënten met HNSCC; de meest voorkomende bijwerkingen die tot permanente stopzetting leidden waren sepsis (1,7%) en longontsteking (1,3%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren vermoeidheid (33%), constipatie (20%) en huiduitslag (20%).

In KEYNOTE-048, toen KEYTRUDA werd toegediend in combinatie met platina (cisplatine of carboplatine) en FU chemotherapie, werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 16% van de 276 patiënten met HNSCC. De meest voorkomende bijwerkingen die resulteerden in een permanente stopzetting van KEYTRUDA waren longontsteking (2,5%), longontsteking (1,8%) en septische shock (1,4%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren misselijkheid (51%), vermoeidheid (49%), constipatie (37%), braken (32%), slijmvliesontsteking (31%), diarree (29%), verminderde eetlust (29%), stomatitis (26%) en hoest (22%).

In KEYNOTE-012 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 17% van de 192 patiënten met HNSCC. Ernstige bijwerkingen deden zich voor bij 45% van de patiënten. De meest voorkomende ernstige bijwerkingen die werden gemeld bij ten minste 2% van de patiënten waren longontsteking, dyspneu, verwardheid, braken, pleurale effusie en ademhalingsfalen. De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren vermoeidheid, verminderde eetlust en dyspneu. Bijwerkingen bij patiënten met HNSCC waren over het algemeen vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen, met uitzondering van verhoogde incidentie van gezichtsoedeem en nieuwe of verergerende hypothyreoïdie.

In KEYNOTE-204 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 14% van de 148 patiënten met cHL. Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 30% van de patiënten die KEYTRUDA kregen; die ≥1% waren longontsteking, longontsteking, pyrexie, myocarditis, acuut nierschade, koortsachtige neutropenie en sepsis. Drie patiënten stierven aan andere oorzaken dan ziekteprogressie: 2 aan complicaties na allogene HSCT en 1 aan onbekende oorzaak. De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren infecties van de bovenste luchtwegen (41%), spier- en skeletpijn (32%), diarree (22%), en pyrexie, vermoeidheid, huiduitslag en hoesten (20% elk).

In KEYNOTE-087 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 5% van 210 patiënten met cHL. Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 16% van de patiënten; die ≥1% waren longontsteking, longontsteking, pyrexie, dyspneu, GVHD en herpes zoster. Twee patiënten stierven aan andere oorzaken dan ziekteprogressie: 1 aan GVHD na daaropvolgende allogene HSCT en 1 aan septische shock. De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren vermoeidheid (26%), pyrexie (24%), hoest (24%), spier- en skeletpijn (21%), diarree (20%) en huiduitslag (20%).

In KEYNOTE-170 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 8% van de 53 patiënten met PMBCL. Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 26% van de patiënten en omvatten aritmie (4%), harttamponade (2%), myocardinfarct (2%), pericardiale effusie (2%) en pericarditis (2%). Zes (11%) patiënten stierven binnen 30 dagen na aanvang van de behandeling. De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren musculoskeletale pijn (30%), infectie van de bovenste luchtwegen en pyrexie (elk 28%), hoest (26%), vermoeidheid (23%) en dyspneu (21%).

In KEYNOTE-052 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 11% van de 370 patiënten met lokaal vergevorderd of uitgezaaid urotheliaal carcinoom. Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 42% van de patiënten; deze ≥2% waren urineweginfectie, hematurie, acute nierschade, longontsteking en urosepsis. De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren vermoeidheid (38%), spier- en skeletpijn (24%), verminderde eetlust (22%), constipatie (21%), huiduitslag (21%) en diarree (20%).

In KEYNOTE-045 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 8% van de 266 patiënten met lokaal vergevorderd of uitgezaaid urotheliaal carcinoom. De meest voorkomende bijwerking die resulteerde in een permanente stopzetting van KEYTRUDA was longontsteking (1,9%). Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 39% van de met KEYTRUDA behandelde patiënten; deze ≥2% waren urineweginfectie, longontsteking, bloedarmoede en longontsteking. De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) bij patiënten die KEYTRUDA kregen waren vermoeidheid (38%), spier- en skeletpijn (32%), pruritus (23%), verminderde eetlust (21%), misselijkheid (21%) en huiduitslag (20%).

In KEYNOTE-057 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 11% van 148 patiënten met een hoog risico NMIBC. De meest voorkomende bijwerking die resulteerde in een permanente stopzetting van KEYTRUDA was longontsteking (1,4%). Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 28% van de patiënten; deze ≥2% waren longontsteking (3%), ischemie van het hart (2%), colitis (2%), longembolie (2%), sepsis (2%) en urineweginfectie (2%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren vermoeidheid (29%), diarree (24%) en huiduitslag (24%).

Bijwerkingen bij patiënten met MSI-H of dMMR CRC waren vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen.

Bijwerkingen bij patiënten met maagkanker waren vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen.

Bijwerkingen bij patiënten met slokdarmkanker waren vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen.

In KEYNOTE-158 werd KEYTRUDA stopgezet als gevolg van bijwerkingen bij 8% van de 98 patiënten met terugkerende of uitgezaaide baarmoederhalskanker. Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 39% van de patiënten die KEYTRUDA kregen; de meest voorkomende waren bloedarmoede (7%), fistels, bloedingen en infecties [behalve urineweginfecties] (4,1% elk). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren vermoeidheid (43%), spier- en skeletpijn (27%), diarree (23%), pijn en buikpijn (22% elk), en verminderde eetlust (21%).

Bijwerkingen bij patiënten met hepatocellulair carcinoom (HCC) waren over het algemeen vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen, met uitzondering van verhoogde incidentie van ascites (8% graden 3-4) en immuungemedieerde hepatitis (2,9%). De laboratoriumafwijkingen (graden 3-4) die zich bij een hogere incidentie voordeden, waren verhoogde AST (20%), ALT (9%) en hyperbilirubinemie (10%).

Onder de 50 patiënten met MCC ingeschreven in studie KEYNOTE-017 waren de bijwerkingen die optraden bij patiënten met MCC over het algemeen vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen. De laboratoriumafwijkingen (graden 3-4) die bij een hogere incidentie optraden, waren verhoogde AST (11%) en hyperglykemie (19%).

Bij KEYNOTE-426, toen KEYTRUDA in combinatie met axitinib werd toegediend, traden bij 3,3% van de 429 patiënten fatale bijwerkingen op. Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 40% van de patiënten, de meest voorkomende (≥1%) waren hepatotoxiciteit (7%), diarree (4,2%), acuut nierschade (2,3%), uitdroging (1%) en longontsteking (1%). Permanente stopzetting als gevolg van een bijwerking kwam voor bij 31% van de patiënten; alleen KEYTRUDA (13%), axitinib (13%), en de combinatie (8%); de meest voorkomende waren hepatotoxiciteit (13%), diarree/colitis (1,9%), acuut nierschade (1,6%), en cerebrovasculair accident (1,2%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) waren diarree (56%), vermoeidheid/asthenie (52%), hoge bloeddruk (48%), hepatotoxiciteit (39%), hypothyreoïdie (35%), verminderde eetlust (30%), palmar-plantar erythrodysesthesie (28%), misselijkheid (28%), stomatitis/slijmvliesontsteking (27%), dysfonie (25%), huiduitslag (25%), hoest (21%) en constipatie (21%).

Bijwerkingen bij patiënten met TMB-H-kanker waren vergelijkbaar met die bij patiënten met andere vaste tumoren die KEYTRUDA als een enkel middel kregen.

Bijwerkingen bij patiënten met cSCC waren vergelijkbaar met die bij patiënten met melanoom of NSCLC die KEYTRUDA als monotherapie kregen.

In KEYNOTE-355, toen KEYTRUDA en chemotherapie (paclitaxel, paclitaxel eiwitgebonden, of gemcitabine en carboplatine) werden toegediend aan patiënten met lokaal terugkerende niet-resecteerbare of metastatische TNBC (n=596) die niet eerder waren behandeld met chemotherapie in de metastatische setting, kwamen fatale bijwerkingen voor in 2,5% van de patiënten, inclusief cardio-respiratoire arrestatie (0,7%) en septische shock (0,3%). Ernstige bijwerkingen kwamen voor bij 30% van de patiënten die KEYTRUDA in combinatie met chemotherapie kregen, de meest voorkomende waren: longontsteking (2,9%), bloedarmoede (2,2%) en trombocytopenie (2%). KEYTRUDA werd bij 11% van de patiënten stopgezet als gevolg van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen die resulteerden in permanente stopzetting (≥1%) waren verhoogde ALT (2,2%), verhoogde AST (1,5%) en pneumonitis (1,2%). De meest voorkomende bijwerkingen (≥20%) bij patiënten die KEYTRUDA in combinatie met chemotherapie kregen waren: vermoeidheid (48%), misselijkheid (44%), alopecia (34%), diarree en constipatie (28% elk), braken en uitslag (26% elk), hoesten (23%), verminderde eetlust (21%) en hoofdpijn (20%).

Lactatie

Vanwege de kans op ernstige bijwerkingen bij kinderen die borstvoeding krijgen, raden wij vrouwen aan geen borstvoeding te geven tijdens de behandeling en gedurende 4 maanden na de laatste dosis.

Pediatrisch gebruik

In KEYNOTE-051 werden 161 pediatrische patiënten (62 pediatrische patiënten van 6 maanden tot jonger dan 12 jaar en 99 pediatrische patiënten van 12 jaar tot 17 jaar) elke 3 weken KEYTRUDA 2 mg/kg toegediend. De mediane duur van de blootstelling was 2,1 maanden (bereik: 1 dag tot 24 maanden).

Bijwerkingen die zich voordeden bij een ≥10% hoger percentage bij pediatrische patiënten in vergelijking met volwassenen waren pyrexie (33%), braken (30%), leukopenie (30%), infectie van de bovenste luchtwegen (29%), neutropenie (26%), hoofdpijn (25%) en bloedarmoede (17%).

Merck's Focus op kanker

Ons doel is om baanbrekende wetenschap te vertalen naar innovatieve oncologische geneesmiddelen om mensen met kanker wereldwijd te helpen. Bij Merck is het potentieel om nieuwe hoop te brengen voor mensen met kanker de drijvende kracht achter ons doel en het ondersteunen van de toegankelijkheid van onze kankergeneesmiddelen is onze inzet. Als onderdeel van onze focus op kanker is Merck toegewijd aan het verkennen van het potentieel van immuno-oncologie met een van de grootste ontwikkelingsprogramma's in de industrie over meer dan 30 tumortypes. We blijven ook onze portefeuille versterken door middel van strategische overnames en geven prioriteit aan de ontwikkeling van verschillende veelbelovende oncologiekandidaten met het potentieel om de behandeling van geavanceerde kankers te verbeteren. Voor meer informatie over onze klinische oncologische studies, bezoek www.merck.com/clinicaltrials.

Over het Merck-toegangsprogramma voor KEYTRUDA

Bij Merck zetten we ons in om de toegankelijkheid van onze kankergeneesmiddelen te ondersteunen. Merck biedt meerdere programma's aan om geschikte patiënten die KEYTRUDA krijgen voorgeschreven toegang te geven tot onze anti-PD-1-therapie. Het Merck-toegangsprogramma biedt ondersteuning voor de vergoeding van patiënten die KEYTRUDA ontvangen, inclusief informatie om te helpen met out-of-pocket kosten en co-pay assistentie voor in aanmerking komende patiënten. Meer informatie is beschikbaar door te bellen naar 855-257-3932 of door www.merckaccessprogram-keytruda.com.

Over Merck's Patiëntenondersteuningsprogramma voor KEYTRUDA

Merck zet zich in om patiënten en hun verzorgers te helpen bij hun behandeling met KEYTRUDA. Het KEY+YOU Patiëntenondersteuningsprogramma biedt een scala aan middelen en ondersteuning. Voor meer informatie en om u aan te melden, kunnen in aanmerking komende patiënten 85-KEYTRUDA (855-398-7832) bellen of www.keytruda.com.

Over Merck

Al meer dan 125 jaar lang vindt Merck, buiten de Verenigde Staten en Canada bekend als MSD, geneesmiddelen en vaccins voor veel van 's werelds meest uitdagende ziekten uit in het kader van onze missie om levens te redden en te verbeteren. Wij tonen onze betrokkenheid bij de gezondheid van de patiënten en de bevolking door de toegang tot de gezondheidszorg te verbeteren door middel van verstrekkend beleid, programma's en samenwerkingsverbanden. Vandaag de dag loopt Merck nog steeds voorop in het onderzoek naar het voorkomen en behandelen van ziekten die mensen en dieren bedreigen - waaronder kanker, besmettelijke ziekten zoals HIV en ebola, en opkomende dierziekten - omdat we ernaar streven het belangrijkste onderzoeksintensieve biofarmaceutische bedrijf ter wereld te zijn. Voor meer informatie, bezoek www.merck.com en maak contact met ons op Twitter, Facebook, Instagram, YouTube and LinkedIn.

Toekomstige verklaring van Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., USA

Dit persbericht van Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., USA (het ,,bedrijf") omvat ,,toekomstgerichte verklaringen" in de zin van de veilige havenbepalingen van het Akte van de Hervorming van het Proces van de Effecten van de V.S. Privé van 1995. Deze verklaringen zijn gebaseerd op de huidige overtuigingen en verwachtingen van het management van het bedrijf en zijn onderhevig aan belangrijke risico's en onzekerheden. Er kunnen geen garanties worden gegeven met betrekking tot pijplijnproducten dat de producten de nodige reglementaire goedkeuringen zullen krijgen of dat ze commercieel succesvol zullen blijken te zijn. Als de onderliggende veronderstellingen onjuist blijken te zijn of als risico's of onzekerheden zich voordoen, kunnen de werkelijke resultaten materieel verschillen van de resultaten die in de toekomstgerichte verklaringen worden uiteengezet.

Risico's en onzekerheden omvatten, maar zijn niet beperkt tot, algemene industriële omstandigheden en concurrentie; algemene economische factoren, inclusief rente- en wisselkoersschommelingen; de impact van de wereldwijde uitbraak van de nieuwe coronavirusziekte (COVID-19); de impact van de regelgeving voor de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg in de Verenigde Staten en internationaal; wereldwijde trends in de richting van kostenbeheersing in de gezondheidszorg; technologische vooruitgang, nieuwe producten en octrooien die door concurrenten worden behaald; uitdagingen die inherent zijn aan de ontwikkeling van nieuwe producten, met inbegrip van het verkrijgen van goedkeuring door de regelgevende instanties; het vermogen van de onderneming om de toekomstige marktomstandigheden nauwkeurig te voorspellen; productieproblemen of -vertragingen; financiële instabiliteit van internationale economieën en soevereine risico's; afhankelijkheid van de doeltreffendheid van de octrooien en andere beschermingsmaatregelen van de onderneming voor innovatieve producten; en de blootstelling aan rechtszaken, met inbegrip van octrooigeschillen, en/of regelgevende acties.

De onderneming neemt geen enkele verplichting op zich om enige toekomstgerichte verklaring publiekelijk te actualiseren, hetzij als gevolg van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins. De extra factoren die resultaten konden veroorzaken om materieel van die te verschillen beschreven in de toekomstgerichte verklaringen kunnen in het Jaarverslag 2019 van het bedrijf over Vorm 10-k en andere het indienen van het bedrijf met de de Effecten en Commissie van de Uitwisseling (seconde) worden gevonden die bij de plaats van Internet van seconde (www.sec.gov).

Zie de Voorschrijvingsinformatie voor KEYTRUDA (pembrolizumab) op http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/k/keytruda/keytruda_pi.pdf en Gids voor medicijnen voor KEYTRUDA op http://www.merck.com/product/usa/pi_circulars/k/keytruda/keytruda_mg.pdf..

De Aandeelhouder TV

april 12, 2021

Meewind voor cyclische aandelen in aantocht

april 12, 2021

AEX 21apr21 – Correctiefase gestart…

april 12, 2021

Start cijferseizoen! | 12 april 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 9, 2021

April hele vervelende beursmaand

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:38

  TA van Edward Loef – Winnaars in de Europese sectoren

 • 13:35

  Vermoeidheidssignalen bij AEX & Alibaba veert op

 • 08:42

  Cijferseizoen van start op recordkoersen & Alibaba krijgt boete van $2,8 miljard

 • 17:59

  TA van Edward Loef – Het zaaien en oogsten van rendementen

 • 08:37

  Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

 • 17:54

  TA van Edward Loef – Brandstofaandelen zonder brandstof?

 • 15:03

  Aandeel KPN: nieuwe overnamegeruchten stuwen koers KPN

 • 14:58

  De AEX en BEL20 zien beide twee wijzigingen

 • 08:27

  Aanzet minimale vennootschapsbelasting gegeven & CEO Credit Suisse wankelt

Masterclasses

 • 15 april

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 20 mei

  SPAC’s: De kansen en risico’s met Nico Inberg

 • 25 mei

  LYNX Handelsplatform level 1: ‘De eerste stappen bij LYNX’

 • 01 juni

  LYNX Handelsplatform level 2: ‘De LYNX TraderTools’

 • 08 juni

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
12 apr 14:09 Nico Inberg

Ga NIET in op bod Orange Belgium

12 apr 10:09 Nico Bakker

TomTom rijp voor een rally?

12 apr 09:05 Redactie

7 veilige aandelen voor onzekere tijden