Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones- vrijdag, 30 oktober 2020 19:46

Uitgelicht: Shell kartrekker

Royal Dutch Shell was de laatste twee handelsdagen van de week de sterkhouder in de AEX. 

Na publicatie van de kwartaalcijfers op donderdagochtend, steeg de koers van de energiereus hard. Per saldo won het aandeel afgelopen week slechts 0,1 procent, omdat Shell in aanloop naar de kwartaalcijfers nog onder druk stond, onder meer door een sterk dalende olieprijs.

Shell publiceerde kwartaalresultaten die duidelijk beter dan verwacht waren. Ook besloot Shell om het dividend te verhogen. Een boodschap die goed viel in de markt.

Het zogenoemde ccs-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, kwam in het derde kwartaal uit op 955 miljoen dollar. Dat was vorig jaar nog bijna een winst van 4,8 miljard dollar en was 638 miljoen dollar in het tweede kwartaal van dit jaar.

Analisten hadden als gevolg van de coronacrisis en de lagere olieprijs echter gerekend op een winst van slechts 146 miljoen dollar.

Bij de tak Integrated Gas daalde de winst van 2,7 miljard naar 768 miljoen dollar. Analisten rekenden op een daling tot 218 miljoen dollar.

Voor de divisie Upstream werd een verlies voorzien van 415 miljoen dollar, grofweg een halvering op jaarbasis. Shell kwam daadwerkelijk uit op 884 miljoen dollar negatief.

Oil Products was goed voor een winst van 1,7 miljard dollar. Hier rekenden analisten ook op een halvering, tot 1 miljard dollar.

De winst bij Chemicals ging van 224 miljoen dollar naar 227 miljoen dollar.

Het resultaat per aandeel Shell kwam uit op 0,06 dollar. Analisten rekenden vooraf op 0,02 dollar, in vergelijking met 0,73 dollar per aandeel in dezelfde periode een jaar eerder.

De operationele kasstroom bedroeg afgelopen kwartaal 10,4 miljard dollar. Dat is circa 2 miljard dollar minder dan vorig jaar. De vrije kasstroom kwam afgelopen kwartaal uit op 7,6 miljard dollar.

Shell wil de nettoschuld terugdringen tot 65 miljard dollar en aandeelhouders kunnen 20 tot 30 procent van de operationele kasstroom tegemoet zien.

“Een sprankje hoop”, zo beoordeelde JPMorgan Cazenove het kwartaalrapport van Shell. 

Dividendverhoging

Shell zal een kwartaaldividend uitkeren van 0,1665 dollar per aandeel. Dat was vorig jaar nog 0,47 dollar. 

Eerder dit jaar besloot Shell al om het dividend te verlagen en in het tweede kwartaal keerde Shell 0,16 dollar per aandeel uit. Dit betekent dat Shell het kwartaaldividend nu met ongeveer 4 procent verhoogt.

Een positieve boodschap, vindt ING. Wel meent de bank dat het nog te vroeg is om weer eigen aandelen te gaan inkopen. Beter is om de schuldpositie eerst verder te verlagen. 

Maatregelen

Eind september kondigde de energiereus aan om 7.000 tot 9.000 banen te schrappen voor eind 2022 om de complexiteit van het eigen bedrijf terug te brengen. Shell denkt zo structureel 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar per jaar te kunnen besparen tegen 2022.

Shell waarschuwde verder dat de lagere olieprijs ook "significante" gevolgen heeft voor de marges bij LNG. Dit kan ook de operationele kasstroom raken, voegde Shell toen toe.

Het bedrijf liet al weten dat elke 10 dollar die de prijs voor een vat Brent beweegt, een impact op het resultaat van Shell op jaarbasis heeft van 6 miljard dollar.

Outlook

Shell blijft rekening houden met de negatieve impact die de coronacrisis heeft op de vraag naar olie, gas en andere producten die het bedrijf aanbiedt. In het vierde kwartaal rekent Shell op een dagproductie bij Upstream van 2,3 miljoen tot 2,5 miljoen vaten. De raffinaderijen zullen voor 69 tot 77 procent benut worden.

De Britse bank Barclays oordeelde dat Shell niet langer thuishoort op de verkooplijst. Een stijgend dividend, focus op het terugdringen van de schulden en reorganisaties binnen alle drie kerndivisies maken dat er voorzichtig weer omhoog kan worden gekeken, vindt de bank. Daarvoor is het wel nodig dat de olieprijs gaat stijgen, maakte Barclays een voorbehoud.

UBS herhaalde het koopadvies op Shell. Naast de sterke kwartaalcijfers vond de Zwitserse bank dat Shell onverwacht veel duidelijkheid verschafte over het strategische plaatje dat de energiereus voor ogen heeft. Daarbij kunnen aandeelhouders een stevige aandeleninkoop tegemoet zien, denkt UBS.

De Aandeelhouder TV

juni 11, 2021

Bodemvorming AEX opmaat naar krachtige stijging

juni 11, 2021

Groei blijft aandelen hoger zetten maar inflatie wat minder

juni 10, 2021

Amerikaanse inflatiecijfers dwingen Fed tot taperen

juni 10, 2021

De gapende afgrond in de Bitcoin

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:17

  TA van Edward Loef – ‘Klettersteig’ in Zwitserse beursindex

 • 09:22

  Beleggen tijdens het EK voetbal 2021: hoe kunt u profiteren van het EK op de beurs?

 • 08:49

  Amerikaanse arbeidsmarkt verbetert & short squeeze bij AMC Entertainment

 • 16:12

  TA van Edward Loef – Positieve koersuitbraken

 • 08:35

  Meme-aandelen weer in de schijnwerpers op kalm Wall Street

 • 16:17

  TA van Edward Loef – Nieuwe energiehype voorbij?

 • 09:40

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

 • 08:48

  Hoe duur wordt ons vliegtuigticket? Europa opent groen

 • 17:15

  TA van Edward Loef – Zijn Amerikaanse banken te duur?

Masterclasses

 • 24 juni

  Methodisch beslissen voor betere beleggingsresultaten

 • 22 juli

  Vooruitblik halfjaarcijfers: wat kunt u verwachten?

Columns

Nieuw
11 jun 16:48 Redactie

Nico stapt in CDA | De Aandeelhouder Podcast Afl. 22

11 jun 11:38 Redactie

EK-Spel: De 11 populairste namen

11 jun 11:28 Coinmerce

De ECB wil een digitale euro