Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 30 oktober 2020 17:52

Shell koploper op rood Damrak

De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 533,88 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Het Damrak schommelde gedurende de handelsdag tussen lichte winsten en kleine verliezen, waarbij de tegenvallende cijfers van Apple, de aanhoudende zorgen over het coronavirus en de onzekerheid over de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, naast alle kwartaalcijfers, de belangrijkste punten van aandacht waren.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital merkte op dat de beurzen afgelopen handelsweek toch wel een behoorlijke tik hebben gekregen. Vandaag waren het met name de techfondsen die het zwaar te verduren hadden, nadat de Big Techs in de VS donderdagavond met cijfers kwamen.

"Na opening van de Amerikaanse beurzen zag je ook de AEX wat verder wegzakken. De markt is wat nerveuzer. Er is niet veel bereidheid om extra risico te nemen in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen", zei Schutte. "Momenteel gaat het alleen maar om wat er volgende week gaat gebeuren; Wint Biden? Verloopt alles soepel? Krijgen de Democraten een meerderheid in de Senaat? Er is geen peil op te trekken", aldus Schutte.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in september fors meer heeft omgezet. De omzet steeg in september op jaarbasis met 7,6 procent. De Duitse detailhandelsverkopen kwamen in september 6,5 procent hoger uit. 

Verder bleek dat de economie van de eurozone in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal harder is gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product steeg met 12,7 procent op kwartaalbasis, terwijl de economie van het euroblok op jaarbasis nog wel met 4,3 procent kromp. De economie van Duitsland liet op kwartaalbasis een groei zien van 8,2 procent. Dat was beduidend beter dan de verwachte groei van 6,8 procent. De Franse economie liet ook een duidelijk herstel zien na de krimp in het tweede kwartaal, net als het Spaanse bruto binnenlands product.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in oktober is gestegen, de groei in activiteit in de regio Chicago in oktober licht is vertraagd en dat het inkomen van de gemiddelde inkomen in september op maandbasis is gestegen, maar de uitgaven nog harder. 

De euro/dollar noteerde op 1,1654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1672 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1674 op de borden.

WTI noteerde vrijdag tot 1,7 procent lager, terwijl Brent 0,3 procent steeg.

Stijgers en dalers
 
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door indexzwaargewicht Shell. Donderdag sloot het aandeel ook al in het groen, na publicatie van meevallende kwartaalcijfers en een verhoging van het dividend. Het aandeel won vrijdag 3,9 procent.

Prosus steeg 3,1 procent, na de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma. Analisten denken dat dit de forse korting op de waardering van het aandeel deels kan wegnemen.

ABN AMRO steeg 2,4 procent, ING won 1,8 procent, NN Group noteerde 1,7 procent, terwijl ASR 1,2 procent steeg.

De techwaarden ASML en ASMI noteerden respectievelijk 1,0 procent en 1,7 procent lager na overwegend negatief ontvangen bedrijfscijfers van Amerikaanse techgiganten donderdag nabeurs.

Adyen was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 4,0 procent. Just Eat Takeaway verloor 2,4 procent.

In de AMX kregen de kwartaalcijfers van Air France-KLM in eerste instantie een negatief onthaal, maar uiteindelijk sloot het aandeel 1,0 procent hoger. Volgens UBS waren de cijfers conform verwachting zwak, evenals de outlook. Zaterdag moet blijken of de vakbonden akkoord gaan met de eisen die de Nederlandse regering stelt alvorens het nieuwe steun verleent aan de noodlijdende maatschappij.

GrandVision won na cijfers 3,3 procent. De optiekspecialist is van plan om het uitgestelde dividend van 2019 alsnog aan aandeelhouders uit te keren.
 
BAM steeg 3,5 procent. Het bouwbedrijf gaat in Genk een nieuwe brug bouwen en ontvangt daar 23,8 miljoen euro voor.  

Basic-Fit was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler in de AMX.

In de AScX kregen de cijfers van Brunel een positief onthaal met een koerswinst van 3,2  procent. ING sprak van beter dan voorziene cijfers.

ForFarmers daalde echter 4,9 procent na een kwartaalupdate en Nedap leverde 5,5 procent in.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,2 procent lager op 3.270,50  punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,1 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021