Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 30 oktober 2020 20:15

AEX zakt verder weg

De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder gedaald. Op een slotstand van 533,88 punten op vrijdag restte op weekbasis een verlies van 3,7 procent. Een week eerder eindigde de hoofdindex nog op 554,34 punten, toen een daling van 2,4 procent.

Het aantal coronabesmettingen loopt hard op in Europa en de VS, waar de afgelopen dagen een record aan nieuwe gevallen werd gerapporteerd en de 100.000 besmettingen per dag in zicht komen. Wereldwijd staat het aantal nieuwe Covid-gevallen op 45 miljoen.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump erkende afgelopen weekend dat niet langer wordt geprobeerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Trumps stafchef Mark Meadows zei dat het niet zal lukken om de pandemie te beheersen, en dat er wordt ingezet op vaccins, therapieën en andere verzachtende maatregelen.

"Dat is de facto een capitulatie voor het virus", zei valutaspecialist Teeuwe Mevissen van Rabobank. "En dat wordt door de markt niet direct als positief opgevat."

Ook in Europa worden recordaantallen aan nieuwe Covid-gevallen geregistreerd en kondigden veel landen strengere lockdownmaatregelen aan in de hoop het virus te beteugelen.

Economen van Berenberg verwachten dat de Franse economie met vier procent kan krimpen in het vierde kwartaal en de Duitse economie met 1 procent.

"In Duitsland zijn de nieuwe maatregelen vermoedelijk minder heftig dan ze hadden kunnen zijn, ondanks dat ze heftiger aanvoelen", aldus strateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

Volgens analist Jasper Lawler van London Capital Group maken beleggers zich zorgen dat er een zelfde patroon optreedt als eerder in het jaar, waar eerst het aantal besmettingen in Europa toeneemt en landen in lockdown gaan, en daarna de Verenigde Staten volgen.

Amerikaanse economie op stoom richting verkiezingen

Naast de ontwikkelingen rond het coronavirus nemen beleggers gas terug nu de Amerikaanse verkiezingen nog maar een paar dagen weg zijn. Joe Biden staat nog altijd voor in de peilingen maar president Trump lijkt in de Amerikaanse staat Florida wel wat in te lopen. "En Florida is juist de grote onbekende tijdens de verkiezingen, waar maar liefst 29 kiesmannen te winnen zijn. Dat tikt heel hard aan", aldus analist Corné Van Zeijl van Actiam. Dat vergroot de kans op een betwiste verkiezingsuitslag, en van die onzekerheid houden beleggers niet, aldus de analist.

Een mogelijke opsteker voor Trump is dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal ongekend hard is gegroeid, na de eveneens ongekend sterke krimp een kwartaal eerder.

Het bruto binnenlands product steeg met 33,1 procent op geannualiseerde basis. Dat was sterker dan de door economen voorspelde 32,0 procent.

In het tweede kwartaal kromp de Amerikaanse economie echter met 31,4 procent. Dit definitieve cijfer werd bijgesteld van de eerder gemelde krimp van 33 procent.

Daarmee werd een flink deel van de klap van de coronacrisis in het tweede kwartaal weer goedgemaakt. Voor volledig herstel had de economie met bijna de helft moeten groeien.

Afgelopen week was er ook veel aandacht voor de kwartaalcijfers van Big Tech op Wall Street. Donderdagavond stonden Amazon.com, Apple, Facebook, Google en Twitter op de agenda, nadat eerder in de week Microsoft al aan de beurt was.

"De grote tech-namen hebben de winst op de aandelenmarkten aangejaagd sinds de zomer met het idee dat hun prestaties onaangetast zouden blijven, of zelfs profijt zouden hebben van de pandemie", zei analist Lawler van London Capital Group. De winsten lagen volgens Lawler dan wel hoger dan verwacht, maar de aandelen waren dan ook "priced for perfection".

En die hoge waarderingen wreekten zich. Met uitzondering van Alphabet, het moederbedrijf van Google, verloren alle grote techbedrijven na het openen van de boeken procenten aan beurswaarde. Vooral Twitter had het zwaar, daarvan daalde de koers vrijdag circa een vijfde.

ECB wacht tot december

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank was deze week eigenlijk een ‘non event’, omdat de markt er op rekende dat de centrale bank het kruit droog zou houden tot december.

De ECB tornde inderdaad niet aan de belangrijkste rentestanden en de opkoopprogramma's maar leek de markt wel voor te bereiden op meer actie in de komende maanden.

De centrale bank benadrukte dat de risico's duidelijk neerwaarts gericht zijn. Reden dat de bankiers goed zullen blijven letten op hoe de macrocijfers zich ontwikkelen, inclusief de coronapandemie en de wisselkoersen.

Daarbij stelde de ECB dat de nieuwe projecties in december "een grondige evaluatie van de economische vooruitzichten en de risico's", mogelijk maken. Op basis hiervan zal de centrale bank, waar nodig, wijzigingen aanbrengen in zijn beleid om het economisch herstel te blijven ondersteunen.

De belangrijkste rente bleef ongemoeid op 0,00 procent en de strafrente op 0,25 procent. De depositorente bleef staan op 0,50 procent negatief.

In een toelichting gaf voorzitter Christine Lagarde aan te verwachten dat het economisch herstel in november zal vertragen en dat dit ook terug te zien zal zijn in de macrodata

Dat betekent volgens marktanalist Bas van Geffen van Rabobank dat de ECB klaar staat om in actie te komen. "Ze houdt nog een heel kleine slag om de arm in de zin van vaccins, lockdowns en de economische vooruitzichten, maar met de huidige informatie is dit een duidelijk signaal naar de markt dat ze op meer zitten te broeden."

Van Geffen denkt nog altijd aan PEPP als eerste maatregel, maar gezien de signalen van het Bank Lending Survey eerder deze week, zou er ook nog aan de voorwaarden van de TLTRO's of soortgelijke liquiditeitsoperaties gedacht kunnen worden", aldus de marktkenner.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1641 en daarmee flink lager dan de 1,1859 een week eerder. Tijdens het persmoment van Lagarde donderdag zakte het muntpaar behoorlijk weg.

Een vat WTI-olie werd verhandeld op 35,70 dollar. Dat was beduidend lager dan de bijna 40 dollar die een weer eerder nog op het bord stond.

Stijgers en dalers

In de AEX waren er deze week weinig stijgers, twee om precies te zijn. Prosus was koploper met een winst van 8,0 procent. Shell volgde met slechts een plusje van 0,1 procent.

Sterkste daler was Randstad met een verlies van bijna 12 procent.

KPN, dat deze week met kwartaalcijfers kwam, verloor 3,4 procent. KPN overtrof de verwachtingen, maar dit was niet genoeg om de markt te overtuigen.

Unibail-Rodamco-Westfield leverde nog eens ruim 8 procent in, nadat deze week diverse onafhankelijke adviesbureaus het advies gaven aan beleggers om te stemmen voor de kapitaalverhoging van 3,5 miljard euro die het vastgoedfonds heeft gepland. Komende zondag komt het bedrijf met kwartaalcijfers en op 10 november volgt de aandeelhoudersvergadering over de kapitaalverhoging.

Heineken werd op weekbasis 6,1 procent goedkoper. De volumekrimp was afgelopen kwartaal veel minder dan gevreesd en Heineken gaat onder de nieuwe CEO kosten besparen. Degroof Petercam besloot het koersdoel voor de brouwer te verhogen.

Onder de hoofdaandelen kregen de cijfers van Royal Dutch Shell een positief onthaal. Donderdag en vrijdag trok Shell de kar in de AEX. ING sprak van beter dan voorziene cijfers, mede door een sterker presterende divisie Marketing. De cijfers bieden volgens JPMorgan Cazenove hoop. Het zogenoemde ccs-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, kwam uit op 955 miljoen dollar. Analisten hadden als gevolg van de coronacrisis en de lagere olieprijs gerekend op een winstdaling tot 146 miljoen dollar. Shell verhoogde het kwartaaldividend met 4 procent.

ASMI was na publicatie van de cijfers een sterke stijger, maar eindigde de week toch met een verlies van 3,3 procent. Het bedrijf overtrof de verwachtingen volgens Morgan Stanley en voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een versnelling van de omzetgroei.

Fintechbedrijf Adyen noteerde na vrijgave van cijfers deze week 7,7 procent lager, ondanks een solide kwartaal, aldus Morgan Stanley. Opmerkelijk was dat Adyen oude cijfers opwaarts moest bijstellen na een boekhoudkundige fout.

In de Midkap wisten een paar fondsen het groen wel te vinden, onder leiding van GrandVision, dat 1,7 procent duurder werd. De kwartaalcijfers lieten een verbetering zien. De optiekspecialist is daarnaast van plan om het uitgestelde dividend van 2019 alsnog aan aandeelhouders uit te keren.

Aalberts en Air France-KLM waren de grootste dalers, met verliezen van 12,8 en 14,6 procent. De luchtvaartmaatschappij kwam opnieuw met grote verliescijfers en de situatie blijft maar verslechteren.

Basic-Fit stond onder druk na een vervroegde trading update over het derde kwartaal en daalde 7,8 procent. Het aantal leden steeg met 6 procent naar 2,25 miljoen, maar de omzet daalde in de eerste negen maanden met 14 procent naar 318 miljoen euro. Die daling is volgens de keten volledig toe te schrijven aan de periodes dat de clubs dicht moesten, met name tussen medio maart en juni. Volgens KBC Securities heeft Basic-Fit wel voldoende financiële slagkracht. Morgan Stanley blijft ook positief over het aandeel.

De cijfers van Eurocommercial Properties leverden een koersverlies op van 8,2 procent. Een interimdividend zal het vastgoedfonds in ieder geval niet uitkeren.

De cijfers van advies- en ingenieursbureau van Arcadis vielen wel in de smaak. Het aandeel won afgelopen week 1,6 procent. Zowel Kepler Cheuvreux als ING spraken van beter dan voorziene cijfers.

Pharming daalde 4,3 procent na cijfers. Het Leidse biotechbedrijf wil een notering aan de Nasdaq om toegang te krijgen tot financiering van Amerikaanse investeerders waardoor het doen van overnames makkelijker wordt.

Bij de smallcaps ging Accsys zonder aanleiding 4,1 procent hoger. Van Lanschot Kempen zag een kwartaalupdate beloond met een weekwinst van 2,6 procent.

ICT Group won 0,8 procent na de cijferpublicatie. Degroof Petercam was te spreken over de kwartaalcijfers en herhaalde het koopadvies.

AMG verloor 4,5 procent. Op jaarbasis liep de EBITDA flink terug, maar op kwartaalbasis was er sprake van een aanzienlijke verbetering. "Al met al overtreft AMG de verwachtingen bescheiden, maar vermoedelijk niet genoeg om de koers veel opluchting te bieden", concludeerde ING.

De grootste daler was Wereldhave, dat 14,5 procent aan beurswaarde zag verdampen.

Holland Colours steeg op weekbasis 4,0 procent. Bij de halfjaarcijfers meldde de Apeldoornse verfspecialist dat het aandeel weer dividend zal uitkeren.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021