Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 29 oktober 2020 07:47

Winst Pharming gedrukt door dollarkoers

Pharming heeft in het derde kwartaal een kwart meer omzet geboekt dan in het tweede, ware het niet voor de sterke daling van de dollarkoers die ook de winst een knauw gaf. Dat maakte het Leidse biotechbedrijf donderdag voorbeurs bekend.

De kwartaalomzet bedroeg 46,1 miljoen euro, wat 17 procent meer was dan in het tweede kwartaal. Als de wisselkoersen gelijk waren gebleven, was de omzet met 25 procent gestegen, merkte Pharming daarbij op.

De verkoop van Ruconest aan patiënten met erfelijk angio-oedeem in de Verenigde Staten blijft groeien, mede door de verschuiving naar meer online verkoop en marketingactiviteiten door Pharming tijdens de coronacrisis.

Over de eerste negen maanden steeg de omzet met 9 procent tot 135 miljoen euro. Hiervan werd de grote bulk, 129 miljoen euro, in Amerika verdiend. In Europa en de rest van de wereld steeg de omzet met 26 procent tot 5,4 miljoen euro.

De nettowinst bedroeg 7,5 miljoen euro, maar werd sterk gedrukt door de daling van de dollar. Omdat Pharming zijn kasreserves in Amerikaanse staatsleningen belegt, moest daarom 9 miljoen euro van de winst worden afgeschreven.

Omdat de meeste omzet in dollars wordt gegenereerd en vanwege deze belegging van de contanten, heeft Pharming besloten om vanaf volgend jaar in dollars te rapporteren, zodat de wisselkoersen minder invloed hebben.

De kaspositie bedroeg 156 miljoen euro.

De studie naar Ruconest voor de behandeling van patiënten met Covid-19-infecties, rekruteert momenteel patiënten in Bazel en andere klinieken in Zwitserland. Uitbreiding in Mexico en Brazilie is in de laatste voorbereidingsfase.

Op 11 december organiseert Pharming verder een buitengewone aandeelhoudersvergadering, die betrekking zal hebben op de benoeming van twee nieuwe commissarissen, te weten Barbara Yanni en Mark Pykett, evenals op het nieuwe beloningsbeleid.

Outlook

Pharming verwacht dat de omzet uit Ruconest blijft groeien, al is dat wel afhankelijk van de coronacrisis in de VS. Ook voorziet het bedrijf dat het jaar met behoud van de behaalde nettowinst wordt afgesloten. Het bedrijf blijft investeren in diverse programma's en in marketing.

De Aandeelhouder TV

december 4, 2020

Tesla naar $600! | 4 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 3, 2020

AEX 3 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 3, 2020

Nederlandse economie krimp met bijna 3 procent in vierde kwartaal

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:59

  Pfizer heeft productieproblemen en OPEC+ sleept akkoord uit de brand

 • 17:59

  TA van Edward Loef – BESI en ASMI zijn een geschenk

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
04 dec 09:11 Nico Inberg

Rabobank Certificaat: Dit wordt er uitgekeerd

04 dec 07:32 Nico Inberg

Tegenvaller Pfizer allang bekend

04 dec 07:04 Redactie

OPEC+ sluit olie-akkoord