Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 29 oktober 2020 06:52

Europese beurzen openen in de plus

De Europese beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, na een dieprode woensdag en ondanks nieuwe coronamaatregelen in Duitsland en Frankrijk. 

IG voorziet een openingswinst van 67 punten voor de Duitse DAX, een plus van 31 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag voor de derde dag op rij lager gesloten, bevreesd voor nieuwe lockdowns in Frankrijk en Duitsland.

De angst voor lockdowns in Duitsland en Frankrijk hield de Europese aandelenmarkten woensdag in zijn greep. Het aantal infecties in Europa blijft stijgen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie eerder deze week al zei dat regeringen "ver achter" lopen in hun strijd tegen het coronavirus.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte voor een gedeeltelijke lockdown, met sluiting van bars en restaurants en het verbieden van openbare evenementen. Zij waarschuwde dat de druk op de ziekenhuizen te groot kan worden, nadat er dinsdag meer dan 13.000 nieuwe coronabesmettingen werden geregistreerd.

De Franse premier Emmanuel Macron kondigt vanavond vermoedelijk nieuwe coronavirusmaatregelen aan in een televisietoespraak, aangezien het aantal gevallen in Frankrijk afgelopen week met meer dan 250.000 steeg.

In Italië breiden de anti-lockdowndemonstraties zich uit, met demonstranten die de straat opgingen en luxe modeboetieks plunderden.

De Europese beurzen zouden volgens marktvolgers deze week een zware klap kunnen krijgen als de twee grootste economieën van het continent inderdaad stil komen te liggen door maatregelen. Ook in Spanje en het Verenigd Koninkrijk wordt de bewegingsvrijheid verder ingeperkt.

Op macro-economisch vlak bleek dat het Franse consumentenvertrouwen in oktober licht is gedaald. De index daalde van 95 naar 94.

Bedrijfsnieuws

Technologie-aandelen stonden onder druk, nadat Microsoft teleurstelde met zijn vooruitblik en lager noteerde op Wall Street. In Europa ging het Duitse Infineon maar liefst 7,6 procent omlaag en SAP verloor bijna 5 procent. De sofwarereus verlaagde maandag zijn verwachtingen en werd deze week al 25 procent minder waard.

Banken voerden de dalers aan, met opnieuw forse verliezen voor BNP Paribas, dat 5 procent inleverde, en UBS dat 4 procent verloor. Deutsche Bank onttrok zich deels aan de malaise na meevallende resultaten bij de zakenbanktak en eindelijk weer zwarte cijfers, maar daalde toch 1,3 procent.

De fors lagere olieprijzen drukten op de energiefondsen Total en BP. Total daalde 3,5 procent en BP 1,2 procent.

Carrefour zag in het derde kwartaal de omzet sterk toenemen en bevestigde ook de doelstellingen voor de komende jaren. Verder wil de supermarktketen dit jaar 3 miljard euro besparen. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Peugeot verloor terrein na een omzetdaling. De Franse automaker ziet de Europese automarkt dit jaar met een kwart krimpen en sloot 4,5 procent lager in Parijs.

Carlsberg verhoogde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar na een sterk derde kwartaal. Carlsberg rekent nu op een autonome operationele winstdaling van maximaal 5 procent, waar eerder een krimp van 5 tot 10 procent werd voorzien. Het aandeel daalde toch 1,4 procent.

De Nederlandse rivaal Heineken zag door de coronacrisis de kwartaalresultaten onder druk staan, maar minder dan analisten hadden voorzien. De brouwer kondigde ook de overname van Strongbow in Australië van Asahi Group aan. Het aandeel verloor 3 procent.

BASF dook diep in de rode cijfers door afwaarderingen en reorganisatielasten, bleek uit definitieve kwartaalcijfers. Het aandeel verloor 7 procent.

Beiersdorf zag in het derde kwartaal verbetering ten opzichte van een kwartaal eerder en ziet de omzet dit jaar uitkomen op de trend van de eerste negen maanden, of iets beter. De marges zullen echter significant lager zijn dan een jaar eerder, waarschuwde het bedrijf. Het aandeel verloor 6,5 procent.

Delivery Hero zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen verdubbelen en werd iets positiever over de omzet in 2020. Het bedrijf rekent op tenminste 2,7 miljard euro, waar dat eerder 2,6 miljard was. Het aandeel steeg 3 procent.
 
Onafhankelijk adviesbureau Glass Lewis adviseert aandeelhouders van Unibail-Rodamco-Westfield om voor de claimemissie ter waarde van 3,5 miljard euro te stemmen, maakte Unibail dinsdagavond bekend. Het vastgoedfonds sloot 6,5 procent lager.

Euro STOXX 50          2.963,54 (-3,5%)
STOXX Europe 600       342,17 (-3,0%)
DAX                    11.560,51 (-4,2%)
CAC 40                 4.571,12 (-3,4%)
FTSE 100               5.582,80 (-2,6%)
SMI                    9.618,65 (-2,7%)
AEX                    534,09 (-2,1%)
BEL 20                 3.047,79 (-3,3%)
FTSE MIB               17.897,79 (-4,1%)
IBEX 35                6.474,40 (-2,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag ook in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag nog fors lager gesloten.

Het wereldwijd stijgende aantal coronabesmettingen en de daaruit voortvloeiende dreiging van hernieuwde lockdowns drukt op het vertrouwen van beleggers. Het aantal nieuwe infecties steeg dinsdag in de Verenigde Staten met ruim 73.000.

"In 36 staten is het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van het coronavirus de afgelopen zeven dagen met minstens 5 procent gestegen", zei marktanalist David Madden van CMC Markets. "Handelaren houden de ziekenhuisopnames in de gaten omdat de autoriteiten willen verzekeren dat het systeem niet overspoeld wordt, want dat kan vaak een aanleiding zijn voor het invoeren van strengere maatregelen", lichtte hij toe.

"Een maand geleden was er de overtuiging dat de lockdowns beperkt en gericht zouden zijn en dus een kleinere impact zouden hebben op de economie", zei strateeg Hugh Gimber van JP Morgan Asset Management. "Maar wat we nu zien, zijn toenemende zorgen dat de lockdowns mogelijk veel breder zullen zijn en daardoor een grotere impact zullen hebben", zei hij.

De nervositeit in aanloop naar de presidentsverkiezingen van 3 november, nu minder dan een week weg, droegen bij aan de volatiliteit. De Democratische uitdager Joe Biden heeft in de peilingen nog altijd een voorsprong op president Donald Trump, maar de race is nog niet gelopen.

Trump heeft in de peilingen voor de Amerikaanse staat Florida zijn rivaal Joe Biden ingehaald. "En Florida is juist de grote onbekende tijdens de verkiezingen, waar maar liefst 29 kiesmannen te winnen zijn. Dat tikt heel hard aan", legde analist Corne van Zeijl van Actiam uit. Dat vergroot de kans op een betwiste verkiezingsuitslag, en van die onzekerheid houden beleggers niet, aldus de analist.

Van Zeijl wees ook op North Carolina, ook een belangrijke staat, waar de voorsprong van Biden snel slinkt.

Beleggers hadden gehoopt dat besprekingen tussen het Witte Huis en de Democraten over een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen zouden resulteren in een akkoord voor de verkiezingen, maar die hoop is inmiddels weg.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de Verenigde Staten bekend dat de groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten in september licht gedaald zijn. Het aantal hypotheekaanvragen steeg vorige week in de VS met 1,7 procent. De marktindex steeg van 794,2 naar 807,8.

De december-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 5,5 procent, ofwel 2,18 dollar, lager op 37,39 dollar, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten een drietal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en economisch groeicijfers over het derde kwartaal, gevolgd door de aanstaande woningverkopen later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Microsoft daalde bijna 4,0 procent, nadat het technologiebedrijf dinsdag laat beter dan verwachte resultaten publiceerde, met groei bij de drie belangrijkste divisies dankzij een sterke vraag naar clouddiensten en computers tijdens de coronapandemie. Het aandeel opent desalniettemin vermoedelijk 2,5 procent lager. Sommige beleggers reageerden teleurgesteld op de vooruitzichten die Microsoft afgaf.

UPS heeft in het derde kwartaal flink betere resultaten geboekt. CEO Carel Tomé wees op de groei in Azië en de gestegen vraag in het midden- en kleinbedrijf als aanjagers voor de betere resultaten. Vanwege alle onzekerheden gaf UPS opnieuw geen outlook af. Het aandeel verloor circa 8,5 procent.

General Electric heeft in ook het derde kwartaal van 2020 de resultaten stevig onder druk zien staan, maar heeft onderliggend de analistenverwachtingen overtroffen. Het aandeel steeg circa 5,5 procent.

Boeing is in het derde kwartaal wederom hard getroffen door de coronacrisis, maar ook het aan de grond houden van 737 MAX deed pijn, waardoor de resultaten stevig onder druk stonden. Het aandeel noteerde ongeveer 3,5 procent lager.

Garmin heeft in het derde kwartaal van 2020 meer omzet en winst behaald. Voor 2020 rekent de Amerikaanse navigatiespecialist op een omzet van circa 4 miljard dollar, waarbij de divisies Auto en Aviation op de verkopen drukken. Het aandeel daalde 0,5 procent.

GlaxoSmithKline heeft in het derde kwartaal de resultaten onder druk zien staan, maar wist toch meer winst te boeken dan verwacht. De farmaceut daalde circa 3,4 procent.

Mastercard heeft in het derde kwartaal minder winst geboekt dan verwacht, door een lagere omzet vanwege de coronacrisis, met name op het gebied van reizen. Het aandeel verloor ruim 7,5 procent.

Nabeurs volgt concurrent Visa met cijfers. Ook Amgen, eBay, Ford en Gilead Sciences staan geagendeerd.

S&P 500 index              3.271,14 (-3,5%)
Dow Jones index            26.520,54 (-3,4%)
Nasdaq Composite           11.004,87 (-3,7%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager.

Nikkei 225                     23.354,58 (-0,3%)
Shanghai Composite      3.271,00 (+0,1%)
Hang Seng                    24.562,79 (-0,6%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1751. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1748 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1757 op de borden.

USD/JPY Yen   104,38
EUR/USD Euro  1,1751
EUR/JPY Yen   122,67

MACRO-AGENDA:
00:00 Volkscongres China (Chi)
00:50 Detailhandelsverkopen - September (Jap)
05:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
06:30 Producentenvertrouwen - Oktober (NL)
09:55 Werkloosheid - Oktober (Dld)
11:00 Consumentenvertrouwen en economisch sentiment - Oktober (eur)
11:00 Economische groei - Derde kwartaal vlpg. (Bel)
11:30 Inflatie - Oktober (Bel)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Economische groei - Derde kwartaal vlpg. (VS)
13:45 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
14:00 Inflatie - Oktober vlpg. (Dld)
14:30 Europese Centrale Bank - Toelichting Lagarde (eur)
15:00 Aanstaande woningverkopen - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
00:00 Nokia - Cijfers derde kwartaal (Fin)
00:00 Samsung - Cijfers derde kwartaal (ZKor)
00:00 Spotify - Cijfers derde kwartaal (Zwe)
00:00 Volkswagen - Cijfers derde kwartaal (Dld)
00:00 Worldline - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Airbus - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Credit Suisse - Cijfers derde kwartaal (Zwi)
07:00 Sanofi - Cijfers derde kwartaal (Fra)
08:00 Lloyds -  Cijfers derde kwartaal (VK)
08:00 Royal Dutch Shell - Cijfers derde kwartaal (VK)
08:00 Standard Chartered - Cijfers derde kwartaal (VK)
12:00 ConocoPhillips - Cijfers derde kwartaal (VS)
12:00 Comcast - Cijfers derde kwartaal (VS)
12:00 DuPont - Cijfers derde kwartaal (VS)
12:00 Kraft Heinz - Cijfers derde kwartaal (VS)
12:00 Moderna - Cijfers derde kwartaal (VS)
21:00 Alphabet (Google) - Cijfers derde kwartaal (VS)
21:00 Amazon - Cijfers derde kwartaal (VS)
21:00 Facebook - Cijfers derde kwartaal (VS)
21:00 Starbucks - Cijfers vierde kwartaal (VS)
21:00 Twitter - Cijfers derde kwartaal (VS)
21:30 Apple - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

november 23, 2020

AEX 23 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 23, 2020

Economische vooruitzichten VS verslechteren

november 23, 2020

Starten met beleggen in drie stappen – #Beursspel2020

november 23, 2020

Prosus scoort | 23 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:08

  Beleggen in water: de beste water aandelen van dit moment

 • 08:29

  Euforie door Trump en Yellen – Olie bezig aan indrukwekkende rally

 • 16:09

  TA van Edward Loef – Opluchtingsrally in Kon. BAM Groep

 • 12:52

  AEX vertoont negatieve divergentie & Tesla flirt met weerstand $502

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 16:57

  TA van Edward Loef – Bekaert opnieuw het bekijken waard

 • 16:57

  TA van Edward Loef – Bekaert opnieuw het bekijken waard

 • 08:44

  Veto’s in Euroland & China zet in op waterstof

Masterclasses

  Columns

  Nieuw
  23 nov 15:09 Nico Bakker

  NIKKEI in correctie

  20 nov 10:37 Redactie

  10 aandelen onder €10 om te kopen in november

  20 nov 08:33 BNP Paribas Asset Management

  BNP Paribas AM – Hoe beïnvloedt de Amerikaanse verkiezingsuitslag obligaties?