Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 29 oktober 2020 08:06

AEX vermoedelijk hoger van start na afstraffing

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. 

Woensdag ging de AEX nog met 2,1 procent onderuit op 534,09 punten. 

De opleving van het aantal coronabesmettingen van de laatste weken in vooral westerse landen en strenge maatregelen om het virus de kop in te drukken in onder meer Duitsland en Frankrijk, waar president Emmanuel Macron woensdagavond zelfs een nieuwe lockdown aankondigde, deden het sentiment geen goed. 

"Het virus gaat rond met een snelheid die zelfs de pessimistische verwachtingen niet hadden voorzien", zei Macron. Dinsdag bereikte Frankrijk met ruim vijfhonderd doden het hoogste dagelijkse sterftecijfer sinds april, toen sprake was van het hoogtepunt van de eerste golf van besmettingen.

Analist Corné van Zeijl van Actiam nuanceerde tegen ABM Financial News evenwel de opmars van het virus als voornaamste dwarsligger voor het sentiment op de internationale beurzen. 

Natuurlijk loopt het aantal coronabesmettingen al geruime tijd op en worden de maatregelen aangescherpt, met alle gevolgen van dien voor het economisch herstel, "maar dat weten we al", zei van Zeijl.

Wel nieuw is dat president Donald Trump in de peilingen voor de Amerikaanse staat Florida zijn rivaal Joe Biden heeft ingehaald. "En Florida is juist de grote onbekende tijdens de verkiezingen, waar maar liefst 29 kiesmannen te winnen zijn. Dat tikt heel hard aan", legde Van Zeijl uit. Dat vergroot de kans op een betwiste verkiezingsuitslag, en van die onzekerheid houden beleggers niet, aldus de analist.

Van Zeijl wees ook op North Carolina, ook een belangrijke staat, waar de voorsprong van Biden snel slinkt. Dinsdag zijn al de presidentsverkiezingen.

Op goksites wordt de kans dat de democratische presidentskandidaat Joe Biden als president zal worden geïnaugureerd nu op gemiddeld circa 64 procent ingeschat. Trump lijkt met een percentage van ongeveer 34 procent dus nog zeker niet kansloos.

Op Wall Street sloot woensdagavond de toonaangevende S&P 500 maar liefst 3,5 procent lager. Futures op de index van de ongeveer 500 grootste Amerikaanse ondernemingen laten vanochtend wel herstel zien.

Woensdag nabeurs rapporteerden onder meer de biofarmaceut Amgen, Ford, eBay en Visa en de verwachtingen werden grotendeels overtroffen. Alleen eBay noteerde in de elektronisch handel lager. 

Techbeurs Nasdaq daalde woensdag met 3,7 procent zelfs nog iets harder dan de breder samengestelde S&P 500 index, in aanloop naar een misschien wel cruciale cijferdag. Vandaag nabeurs in New York komen namelijk de techgiganten Apple, Facebook, Alphabet en Amazon allemaal met cijfers. 

Microsoft, die de ‘Big Five’ complementeert, rapporteerde dinsdag nabeurs al cijfers en het aandeel daalde woensdag tijdens de algehele beursmalaise met 4 procent, ondanks op het oog beter dan verwachte resultaten met groei bij de drie belangrijkste divisies dankzij een sterke vraag naar clouddiensten en computers tijdens de coronapandemie.

In Azië, waar het coronavirus wel onder controle lijkt, reageren de beurzen vanochtend overwegend ingetogen op de sell-off op Wall Street. Tokio en Shanghai verliezen enkele tienden van een procent. De grondstofgevoelige beurs in Sydney staat met een verlies van 1,4 procent wel flink onder druk.

De december-future voor een vat ruwe olie sloot woensdagavond op de New York Mercantile Exchange 5,5 procent lager op 37,39 dollar. Lockdown-maatregelen leiden tot minder mobiliteit en daardoor naar een lagere vraag naar olie. Vanochtend herstelt de future in de Aziatische handel met ongeveer 0,8 procent. 

De onrust op de financiële markten leidde tot een stijging van de dollar ten opzichte van de euro. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1750. Dinsdag stond er nog een stand van 1,1838 op de borden.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag vooral oog voor het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. 

De ECB zal vermoedelijk niet tornen aan de rente, die al rond het nulpunt ligt, maar de toonzetting van president Christine Lagarde, en dan met name het mogelijk in het vooruitzicht stellen van meer stimuleringsmaatregelen en een oproep daartoe richting de regeringen van lidstaten, zal van invloed kunnen zijn op het sentiment.

Bedrijfsnieuws

Fintechbedrijf Adyen groeide in het derde kwartaal iets sneller dan in het eerste halfjaar mede dankzij de onlineverkopen via onder andere eBay, maar de inkomstengroei uit reizen en fysieke winkelverkopen stagneerde. De netto-omzet steeg met 25 procent tot 169,4 miljoen dollar. UBS rekende op een fors hogere netto-omzet van 192 miljoen euro.

De netto-omzet van Arcadis daalde in het afgelopen kwartaal met 6 procent op jaarbasis naar 604 miljoen euro. Het operationele resultaat (EBITA) steeg daarentegen met 22 procent van 54 naar 66 miljoen euro met een operationele marge die opliep van 8,4 naar 10,9 procent. Analisten rekenden vooraf op een omzet van 615 miljoen euro en een operationele EBITA van 50 miljoen euro met een bijbehorende marge van 8,1 procent. 

ASMI boekte in het afgelopen kwartaal een omzet van 315 miljoen euro en wist voor 303 miljoen euro aan orders binnen te halen. ASMI zei vooraf te rekenen op een omzet van 300 miljoen tot 320 miljoen euro en voor 280 miljoen tot 300 miljoen euro aan orders. De nettowinst bedroeg 58 miljoen euro. Woensdag gaf ASMI aan dat het voor het lopende kwartaal rekent op een omzet van 330 miljoen tot 350 miljoen euro. De orders zullen volgens het bedrijf tussen de 340 miljoen en 360 miljoen euro liggen.

De omzet van AMG daalde van 270 miljoen dollar in het derde kwartaal van 2019 naar 198 miljoen dollar het afgelopen kwartaal. De specialist in bijzondere metalen boekte het afgelopen kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 14,1 miljoen dollar, in vergelijking met 24,4 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De kwartaalomzet van Pharming bedroeg 46,1 miljoen euro, wat 17 procent meer was dan in het tweede kwartaal. Als de wisselkoersen gelijk waren gebleven, was de omzet met 25 procent gestegen, merkte Pharming daarbij op.

Aegon rondde de verkoop van het Pyramid gebouwd in San Francisco af. Met de verkoop is een bedrag van 650 miljoen dollar gemoeid. "Ik ben tevreden dat we opnieuw een stap hebben gezet om de balans te versterken", zei CEO Lard Friese donderdag. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde woensdag 3,5 procent tot 3.271,18 punten, de Dow Jones index verloor 3,4 procent op 26.521,07 punten en de Nasdaq sloot 3,7 procent lager op 11.004,87 punten.

De Aandeelhouder TV

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 26, 2020

AEX 26 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021