Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 28 oktober 2020 19:15

Dreiging nieuwe lockdowns zet Europese beurzen lager

De Europese beurzen zijn woensdag voor de derde dag op rij lager gesloten, bevreesd voor nieuwe lockdowns in Frankrijk en Duitsland.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 3,0 procent lager op 342,17 punten, de Duitse DAX verloor ruim 4 procent op 11.561 punten en de Franse CAC 40 zakte 3,4 procent naar 4.571 punten. De Britse FTSE 100 sloot 2,5 procent lager op 5.583 punten.

De angst voor lockdowns in Duitsland en Frankrijk hield de Europese aandelenmarkten woensdag in zijn greep. Het aantal infecties in Europa blijft stijgen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie eerder deze week al zei dat regeringen "ver achter" lopen in hun strijd tegen het coronavirus.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel pleitte voor een gedeeltelijke lockdown, met sluiting van bars en restaurants en het verbieden van openbare evenementen. Zij waarschuwde dat de druk op de ziekenhuizen te groot kan worden, nadat er dinsdag meer dan 13.000 nieuwe coronabesmettingen werden geregistreerd.

De Franse premier Emmanuel Macron kondigt vanavond vermoedelijk nieuwe coronavirusmaatregelen aan in een televisietoespraak, aangezien het aantal gevallen in Frankrijk afgelopen week met meer dan 250.000 steeg.

In Italië breiden de anti-lockdowndemonstraties zich uit, met demonstranten die de straat opgingen en luxe modeboetieks plunderden.

De Europese beurzen zouden volgens marktvolgers deze week een zware klap kunnen krijgen als de twee grootste economieën van het continent inderdaad stil komen te liggen door maatregelen. Ook in Spanje en het Verenigd Koninkrijk wordt de bewegingsvrijheid verder ingeperkt.

Op macro-economisch vlak bleek dat het Franse consumentenvertrouwen in oktober licht is gedaald. De index daalde van 95 naar 94.

De euro daalde tegenover de dollar tot een stand van 1,1734. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1753 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1795 op de borden.

De olieprijs kelderde met 6 procent voor een vat West Texas Intermediate olie, dat op 37,24 dollar noteerde. Brent-olie werd ruim 4 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Technologie-aandelen stonden onder druk, nadat Microsoft teleurstelde met zijn vooruitblik en lager noteerde op Wall Street. In Europa ging het Duitse Infineon maar liefst 7,6 procent omlaag en SAP verloor bijna 5 procent. De sofwarereus verlaagde maandag zijn verwachtingen en werd deze week al 25 procent minder waard.

Banken voerden de dalers aan, met opnieuw forse verliezen voor BNP Paribas, dat 5 procent inleverde, en UBS dat 4 procent verloor. Deutsche Bank onttrok zich deels aan de malaise na meevallende resultaten bij de zakenbanktak en eindelijk weer zwarte cijfers, maar daalde toch 1,3 procent.

De fors lagere olieprijzen drukten op de energiefondsen Total en BP. Total daalde 3,5 procent en BP 1,2 procent. 

Carrefour zag in het derde kwartaal de omzet sterk toenemen en bevestigde ook de doelstellingen voor de komende jaren. Verder wil de supermarktketen dit jaar 3 miljard euro besparen. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Peugeot verloor terrein na een omzetdaling. De Franse automaker ziet de Europese automarkt dit jaar met een kwart krimpen en sloot 4,5 procent lager in Parijs.

Carlsberg verhoogde zijn verwachtingen voor het hele boekjaar na een sterk derde kwartaal. Carlsberg rekent nu op een autonome operationele winstdaling van maximaal 5 procent, waar eerder een krimp van 5 tot 10 procent werd voorzien. Het aandeel daalde toch 1,4 procent.

De Nederlandse rivaal Heineken zag door de coronacrisis de kwartaalresultaten onder druk staan, maar minder dan analisten hadden voorzien. De brouwer kondigde ook de overname van Strongbow in Australië van Asahi Group aan. Het aandeel verloor 3 procent.

BASF dook diep in de rode cijfers door afwaarderingen en reorganisatielasten, bleek uit definitieve kwartaalcijfers. Het aandeel verloor 7 procent.

Beiersdorf zag in het derde kwartaal verbetering ten opzichte van een kwartaal eerder en ziet de omzet dit jaar uitkomen op de trend van de eerste negen maanden, of iets beter. De marges zullen echter significant lager zijn dan een jaar eerder, waarschuwde het bedrijf. Het aandeel verloor 6,5 procent.

Delivery Hero zag in het derde kwartaal het aantal bestellingen verdubbelen en werd iets positiever over de omzet in 2020. Het bedrijf rekent op tenminste 2,7 miljard euro, waar dat eerder 2,6 miljard was. Het aandeel steeg 3 procent.
 
Onafhankelijk adviesbureau Glass Lewis adviseert aandeelhouders van Unibail-Rodamco-Westfield om voor de claimemissie ter waarde van 3,5 miljard euro te stemmen, maakte Unibail dinsdagavond bekend. Het vastgoedfonds sloot 6,5 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de S&P 500 index 2,6  procent lager en technologiebeurs Nasdaq stond 2,9 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

november 23, 2020

AEX 23 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 23, 2020

Economische vooruitzichten VS verslechteren

november 23, 2020

Starten met beleggen in drie stappen – #Beursspel2020

november 23, 2020

Prosus scoort | 23 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 10:08

  Beleggen in water: de beste water aandelen van dit moment

 • 08:29

  Euforie door Trump en Yellen – Olie bezig aan indrukwekkende rally

 • 16:09

  TA van Edward Loef – Opluchtingsrally in Kon. BAM Groep

 • 12:52

  AEX vertoont negatieve divergentie & Tesla flirt met weerstand $502

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 16:57

  TA van Edward Loef – Bekaert opnieuw het bekijken waard

 • 16:57

  TA van Edward Loef – Bekaert opnieuw het bekijken waard

 • 08:44

  Veto’s in Euroland & China zet in op waterstof

Masterclasses

  Columns

  Nieuw
  23 nov 15:09 Nico Bakker

  NIKKEI in correctie

  20 nov 10:37 Redactie

  10 aandelen onder €10 om te kopen in november

  20 nov 08:33 BNP Paribas Asset Management

  BNP Paribas AM – Hoe beïnvloedt de Amerikaanse verkiezingsuitslag obligaties?