Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 23 oktober 2020 21:15

Onzekerheid neemt toe op Damrak

De Amsterdamse beurs is afgelopen week flink gedaald. Op een slotstand van 554,34 punten op vrijdag restte op weekbasis een verlies van 2,4 procent. Een week eerder eindigde de hoofdindex nog op 568,18 punten, toen een bescheiden winst van 0,2 procent.

De handelsweek begon vrij chaotisch door een storing bij beursuitbater Euronext op maandag. De indexen waren van slag en orders werden verkeerd ingeschoten. Op het algemene sentiment had dit echter geen invloed.

De AEX beweegt al enige tijd horizontaal, zo ziet technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets, met een steun op 535 punten en een weerstand op 585 punten. Deze steun is inmiddels twee keer getest.

Van den Akker denkt dat de AEX zich opmaakt voor een grote correctie, die de koers door de steun laat breken.

"Daarvoor is wel een trigger nodig", wellicht in de vorm van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Volgens vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor heeft de markt voldoende om zich op korte termijn zorgen over te maken.

Van Deijck wees tegenover ABM Financial News onder meer op het gesteggel over een nieuw Amerikaans coronasteunpakket. "Dat kun je ook verwachten in verkiezingstijd, men gunt elkaar niets", maar uiteindelijk komt er wel een pakket, denkt de vermogensbeheerder.

"De verkiezingen geven sowieso reden tot onzekerheid, maar ook nieuwe maatregelen in Europa om de corona te baas te worden."

Ook in de VS loopt het aantal besmettingen weer hard op waarmee het totaal wereldwijd nu staat op bijna 42 miljoen.

"Als de (gedeeltelijke) lockdowns nog langer aanhouden, zullen er naar verwachting vooral veel middelgrote en kleine bedrijven in Europa het komende jaar omvallen. Volgens een rapport van het vooraanstaande consultancybureau McKinsey mogelijk zelfs meer dan de helft", volgens investment manager Simon Wiersma van ING.

Chinese corona-aanpak werpt wel vruchten af

Een land dat voorlopig weinig last heeft van een tweede golf is China. De tweede economie van de wereld groeide in het derde kwartaal met 4,9 procent op jaarbasis en hoewel dit licht onder de verwachting was, was de groei indrukwekkend na de krimp van bijna 7 procent in het eerste kwartaal en het daaropvolgende herstel van 3,2 procent tussen april en juni.

Volgens econoom Arjen van Dijkhuizen van ABN AMRO is een belangrijke factor dat China succesvol is geweest om de Covid-19 pandemie vrij snel onder controle te krijgen.  Dat succes is te verklaren door een effectief beleid van lockdowns en andere veiligheidsmaatregelen maar ook uitgebreid testen.

Een ander belangrijk punt dat het economische herstel in China ondersteunt, is het effectief inzetten van overheidssteun, aldus Van Dijkhuizen.

"Waar in Westerse landen de steun op de vraagkant is gericht, ligt de focus in China op de aanbodkant. Dit heeft 'China Inc' gefaciliteerd om sneller op te starten voor de mondiale markt dan zijn concurrenten", aldus de econoom van ABN AMRO.

Economisch herstel hapert in Europa

Dat het oplaaiende coronavirus de economie in Europa parten speelt, werd deze week duidelijk uit nieuwe inkoopdata.

De samengestelde index voor de eurozone daalde van 50,4 in september naar 49,4 afgelopen maand, de laagste stand in vier maanden. De daling werd vooral veroorzaakt door een krimp in de dienstensector.

Volgens econoom Chris Williamson van Markit loopt de eurozone het risico op een nieuwe stevige krimp nu er sprake is van een tweede coronagolf.

"De kans op een nieuwe recessie zet nog grotere druk op de ECB om meer stimuleringsmaatregelen in te zetten en op nationale overheden om de impact van lockdownmaatregelen te verzachten", aldus Williamson.

In de VS is het beeld positiever. Daar steeg de samengestelde inkoopmanagersindex naar 55,5 in oktober, de hoogste stand in 20 maanden.

Volgens econoom Chris Williamson is het Amerikaanse bedrijfsleven in toenemende mate positief over de vooruitzichten vanwege de hoop op nieuwe stimulus.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1839 en daarmee op weekbasis een procent hoger.

Een vat WTI-olie noteerde op weekbasis grofweg stabiel rond 41 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX deden financials het deze week goed met winsten tot circa 4 procent voor ING. ABN AMRO kreeg een koopaanbeveling van Goldman Sachs en steeg dik 3 procent.

Randstad ging aan kop met een plus van 6,6 procent. Analisten spraken van sterke cijfers van de uitzender en KBC Securities, RBC en Degroof Petercam verhoogden hun koersdoel voor het aandeel.

Onder de hoofdaandelen kregen ook de kwartaalcijfers van Philips een vrij positief onthaal met een koerswinst van 1,6 procent. De resultaten waren beter dan verwacht waarmee Philips volgens Morgan Stanley een stap in de goede richting heeft gezet. ING sprak wel van zwakke vooruitzichten en verlaagde het koersdoel.

Unilever verloor deze week 2,9 procent na zijn cijferrapportage. Onderliggend was de groei veel sterker dan verwacht. De groei was sinds het tweede kwartaal van 2016 niet zo sterk, merkten de analisten van Deutsche Bank op. Morgan Stanley sprak van sterke resultaten, mede dankzij China.

Uitgever RELX daalde op weekbasis 4,8 procent na een update waarbij de impact van de coronacrisis vooral bij de divisie Exhibitions zichtbaar was. KBC Securities verlaagde het koersdoel.

AkzoNobel verraste met sterke kwartaalcijfers, maar leverde op weekbasis toch 6,3 procent in. KBC Securities en Degroof Petercam verhoogden wel het koersdoel.

Hekkensluiter Unibail-Rodamco verloor 7,8 procent, na een belangenmelding van een groep investeerders die fel gekant is tegen de voorgenomen claimemissie. Zij breidden hun belang uit tot boven de 5 procent maar willen geen meerderheidsbelang. UBS verlaagde het koersdoel op Unibail sterk, van 50,00 naar 30,00 euro, en herhaalde het verkoopadvies.

In de AMX won Fugro liefst 27,3 procent na het geven van informatie over een claimemissie en een trading update. Volgens Kempen biedt de herfinanciering inclusief claimemissie ruimte om de bodemonderzoeker door de crisis te loodsen. Degroof Petercam verlaagde het koersdoel.

In de Midkap kregen de cijfers Flow Traders een ongenadig onthaal. De flitshandelaar zag op weekbasis 11,5 procent aan beurswaarde verdampen. KBC Securities zag reden om het aandeel van de kooplijst te halen.

Ook Intertrust kon geen potten breken. Het aandeel daalde deze week 4,4 procent, ondanks dat de resultaten volgens Degroof Petercam conform de consensusverwachting waren.

Besi verloor 2,6 procent na weinig verrassende kwartaalcijfers. Berenberg en KBC Securities verhoogden het koersdoel.

Signify daalde op weekbasis 2,9 procent na het openen van de boeken. Analisten spraken echter van een sterk herstel in het derde kwartaal en waren in het bijzonder te spreken over de ontwikkeling van de vrije kasstroom.

Wereldhave won deze week liefst 21 procent en voerde daarmee de AScX-lijst aan. Het derde kwartaal verliep beter dan verwacht en het vastgoedfonds besloot tot een outlookverhoging. JPMorgan sprak van een bemoedigende rapportage.

Nedap was een goede tweede en steeg 7 procent. Nedap meldde deze week in een kwartaalupdate een eenmalig interimdividend van 2,25 euro per aandeel. Als gevolg van de coronacrisis rekent Nedap  nog wel op omzetdruk in het lopende kwartaal.

Lokaal steeg Beter Bed liefst 21,3 procent na de cijferpublicatie.

De Aandeelhouder TV

november 23, 2020

AEX 23 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 23, 2020

Economische vooruitzichten VS verslechteren

november 23, 2020

Starten met beleggen in drie stappen – #Beursspel2020

november 23, 2020

Prosus scoort | 23 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:29

  Euforie door Trump en Yellen – Olie bezig aan indrukwekkende rally

 • 16:09

  TA van Edward Loef – Opluchtingsrally in Kon. BAM Groep

 • 12:52

  AEX vertoont negatieve divergentie & Tesla flirt met weerstand $502

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 08:43

  Beurzen wachten op nieuwe impulsen en ogen gericht op coronavaccins

 • 16:57

  TA van Edward Loef – Bekaert opnieuw het bekijken waard

 • 16:57

  TA van Edward Loef – Bekaert opnieuw het bekijken waard

 • 08:44

  Veto’s in Euroland & China zet in op waterstof

 • 08:44

  Veto’s in Euroland & China zet in op waterstof

Masterclasses

  Columns

  Nieuw
  23 nov 15:09 Nico Bakker

  NIKKEI in correctie

  20 nov 10:37 Redactie

  10 aandelen onder €10 om te kopen in november

  20 nov 08:33 BNP Paribas Asset Management

  BNP Paribas AM – Hoe beïnvloedt de Amerikaanse verkiezingsuitslag obligaties?