Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM vrijdag, 23 oktober 2020 06:54

Europese beurzen openen in het groen

De Europese beurzen koersen vrijdag af op een hogere opening.

IG voorziet een openingswinst van 37 punten voor de Duitse DAX en een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 9 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend licht lager geëindigd.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zorgden positieve uitspraken van de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi nog voor een kleine koopimpuls richting de slotbel in Europa.

"Een groot deel van de dag was het sentiment echter zwak", volgens de marktvolger.

In het algemeen maken beleggers zich zorgen over het oplaaiende coronavirus. In landen als Tsjechië, België en Nederland loopt het aantal besmettingen hard op en ook een land als Duitsland, dat het virus tot nog toe beter onder controle leek te hebben, luidt nu de noodklok.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in november is gedaald. In Frankrijk daalde het ondernemersvertrouwen maar dan in de maand oktober.
 
Bedrijfsnieuws

De omzet van Unilever stond in het derde kwartaal onder druk, maar onderliggend was sprake van een flinke groei door sterk meevallende volumes. Het levensmiddelenconcern gaf donderdag geen nieuwe concrete doelen af. Analisten voorspellen voor het vierde kwartaal een onderliggende groei van 2,2 procent. Unilever sloot donderdag in Londen 0,4 procent hoger.

STMicroelectronics heeft in het derde kwartaal fors meer omzet behaald dan in het voorgaande kwartaal en werd nog iets positiever voor heel dit jaar. Voor het vierde kwartaal rekent de chipfabrikant op een groei op kwartaalbasis van 12 procent. Aan die groei zullen alle productgroepen bijdragen. Het aandeel sloot toch 1,0 procent lager.

Bij RELX liep de omzet in eerste negen maanden van 2020 bij 3 van de 4 divisies op, maar bij Exhibitions was zoals verwacht een zeer sterke daling zichtbaar door de corona-impact. Het aandeel eindigde 1,2 procent lager in Londen.

Het Belgische Argen-x leverde donderdag 3,2 procent in. Beleggers reageerden teleurgesteld op de kwartaalupdate van het biotechbedrijf. Daaruit bleek een aanzienlijk verlies door onderzoek en ontwikkeling, al behoudt het bedrijf een grote cashberg. Bij KBC Securities ging het advies omlaag van Kopen naar Houden.

De autonome omzet van Pernod Ricard daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 6 procent, vooral als gevolg van de coronacrisis. Ook in het lopende kwartaal verwacht de Franse drankenproducent impact vanwege het virus. In de tweede helft van het lopende boekjaar 2021 moet de omzet wel weer groeien. Pernod Ricard sloot 3,9 procent hoger.

International Consolidated Airlines Group sloot 4,4 procent hoger ondanks een stevig verlies in het derde kwartaal. Het moederbedrijf van onder meer British Airways benadrukte wel dat het een sterke liquiditeitspositie heeft.

Euro STOXX 50         3.171,41 (-0,3%)
STOXX Europe 600        360,27 (-0,1%)
DAX                  12.543,06 (-0,1%)
CAC 40                4.851,38 (-0,1%)
FTSE 100              5.785,65 (+0,2%)
SMI                   9.999,05 (+0,1%)
AEX                     554,20 (-0,6%)
BEL 20                3.202,19 (+0,03%)
FTSE MIB             19.076,95 (-0,1%)
IBEX 35               6.796,60 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een groene opening voor Wall Street. 

Beleggers krijgen de kans om de kwartaalcijfers van techreus Intel te verwerken. De resultaten die donderdag nabeurs verschenen, stelden teleur en het aandeel ging in de elektronische handel nabeurs dan ook hard onderuit. Ondanks een winst- en omzetdaling presteerde Intel beter dan de eigen verwachtingen in het derde kwartaal, maar het bedrijf wist die van de markt niet te overtreffen.

Wall Street is donderdag hoger gesloten. De Amerikaanse markten blijven zeer gefocust op nieuws vanaf Capitol Hill waar nog steeds wordt onderhandeld over een nieuw steunpakket. Volgens de Democratische leider van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi is een akkoord binnen handbereik.

Volgens Pelosi moet er nog deze week een conceptdeal liggen, om nog voor de verkiezingen op 3 november een akkoord te bereiken. Over zo'n voorstel zou dan volgende week kunnen worden gestemd. Het blijft echter de vraag of de door de Republikeinen gecontroleerde Senaat nog voor de verkiezingen een deal zal goedkeuren.

Vermogensbeheerder Tristan Hanson van M&G Investments vindt het vrij kortzichtig dat de markt zich blind staart op de idee dat er nog voor de verkiezingen een nieuw stimuluspakket moet komen.

"Wie de verkiezingen ook wint; de kans is groot dat er een vorm van fiscale stimulering komt in de komende maanden."

Ondertussen komen die verkiezingen steeds dichterbij. Vrijdagnacht Nederlandse tijd vond een laatste debat tussen zittend president Donald Trump en zijn Democratische uitdager Joe Biden plaats. Een eerder debat verliep zeer chaotisch. Het debat vannacht verliep volgens marktanalist Stephen Innes van Axitrade minder chaotisch, maar bood ook weinig nieuwe inzichten.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat er afgelopen week 787.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen zijn aangevraagd in de VS, wat 55.000 minder was dan een week eerder. Omdat het cijfer van de vorige week ook neerwaarts werd bijgesteld was het aantal bijna 90.000 lager dan verwacht.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees erop dat het totaal aantal steunaanvragen sinds maart niet zo laag was. "Het is bemoedigend dat de arbeidsmarkt langzaamaan verbetert", aldus de marktvorser.    

Verder stegen de bestaande woningverkopen in de VS in september veel harder dan gedacht terwijl de index voor leidende indicatoren in dezelfde maand juist minder hard steeg dan in juli en augustus.

De olieprijs is donderdag gestegen. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 1,4 procent duurder op 40,64 dollar.

Bedrijfsnieuws

Tesla ging 0,8 procent hoger, nadat de maker van elektrische voertuigen een winst van 874 miljoen dollar boekte op een omzet van 8,8 miljard dollar. Het was het vijfde winstgevende kwartaal op rij voor Tesla, na jaren van verliezen, en de winst was bijna twee keer zo hoog als in het voorgaande kwartaal. Het bedrijf van Elon Musk blijft mikken op 500.000 afgeleverde auto's dit jaar.

AT&T won 5,8 procent, nadat de aanbieder van telecom- en kabeldiensten behalve een beperkte omzetdaling ook een sterke groei van het aantal mobiele en HBO-abonnees meldde.

Align Technology werd donderdag liefst 35 procent meer waard. De fabrikant van onzichtbare protheses om tanden netjes naast elkaar te houden boekte een hoger dan verwachte winst, omdat tandartsen en orthodontisten weer open gingen na het opheffen van lockdowns vanwege het coronavirus.

American Airlines steeg 3,2 procent. Een omzetdaling van 73 procent tot 3,2 miljard dollar in het derde kwartaal viel toch nog mee, omdat analisten slechts 2,8 miljard dollar aan inkomsten hadden voorzien. De luchtvaartmaatschappij boekte 4,71 dollar per aandeel verlies.

Chemiebedrijf Dow meldde een omzetdaling van 10 procent en een winstdaling van 0,91 tot 0,50 dollar per aandeel, maar dat was beter dan de winsthalvering die analisten hadden voorspeld. Het aandeel eindigde donderdag 0,5 procent hoger.

Coca-Cola won 1,3 procent. De frisdrankreus boekte 9 procent minder omzet en 2 procent minder winst per aandeel, aangepast voor bijzondere posten.

Fabrikant van wc-papier, luiers en papieren zakdoekjes Kimberley-Clark boekte minder winst en omzet dan verwacht, maar scherpte zijn omzet- en winstverwachting voor het hele jaar toch aan. Het aandeel ging toch 7,0 procent lager.  

Witgoedfabrikant Whirlpool boekte een hogere omzet en zag de winst stijgen. Het aandeel sloot 1,6 procent lager.

Donderdag nabeurs opent Intel de boeken. In aanloop naar de cijferrapportage sloot het aandeel 0,8 procent hoger.

Moderna ging donderdag 3,6 procent hoger.  Het biotechbedrijf heeft de werving van 30.000 deelnemers aan zijn Fase 3 coronavaccinstudie afgerond.

De terugkeer van McAfee op de beurs was donderdag geen groot succes. Op de eerste handelsdag werd er een verlies geleden van ruim 6 procent ten opzichte van de IPO prijs van 20 dollar.

S&P 500                   3.453,49 (+0,5%)
Dow Jones index          28.363,66 (+0,5%)
Nasdaq Composite         11.506,01 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag over de brede linie hoger.

Nikkei 225               23.553,79  (+0,3%)
Shanghai Composite       3.316,87 (+0,1%)
Hang Seng                24.938,85 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1799. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1820.

USD/JPY Yen   104,69
EUR/USD Euro  1,1799
EUR/JPY Yen   123,53

MACRO-AGENDA:
00:30 Inflatie - September (Jap)
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (Jap)
08:00 Prijzen bestaande koopwoningen - September (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - September (VK)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (VK)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Oktober vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Daimler - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Renault - Cijfers derde kwartaal (Fra)
07:00 Signify - Cijfers derde kwartaal
08:00 Barclays - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 American Express - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 23, 2021

Hoe werkt dividend uitkeren? Uitleg over ex-dividend en dividendbetaling – Nico Inberg over dividend

september 22, 2021

AEX, DAX en offensieve EL kans – 22sep21

september 22, 2021

Beurscorrectie! Bijkopen of winst nemen? – Nico Inberg over de beurs

september 21, 2021

AEX, DAX en nog een index….21sep21

Het laatste beursnieuws

updates

 • 07:26

  Powell heeft het over tapering & FDA geeft Pfizer-BioNTech een ‘go’

 • 17:00

  TA van Edward Loef – De boodschap van Evergrande en China

 • 09:37

  ETF van de week: iShares Treasury Bond 20+yr UCITS ETF (IDTL)

 • 08:52

  Evergrande betaalt coupon en sust angst; futures in het groen

 • 17:05

  TA van Edward Loef – Kinepolis trekt weer bekijks

 • 08:25

  Groene futures na slechtste dag sinds mei & alles over correcties

 • 17:57

  TA van Edward Loef – ‘buy the dip?’

 • 09:04

  Correctie voor de AEX & Hang Seng verzwakt

 • 07:47

  Hang Seng duikt met 3% omlaag; Europese beurzen lager van start

Masterclasses

Columns

Nieuw
22 sep 12:16 Redactie

3 aandelen om te kopen in deze dip

22 sep 10:07 Marco Knulst

Japanse yen, geopolitiek & financiële systeem

20 sep 11:59 Nico Bakker

ZILVER gaat glanzen