Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 22 oktober 2020 06:57

Europese beurzen openen in het rood

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 82 punten voor de Duitse DAX, een min van 40 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 26 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten in afwachting van nieuwe impulsen.

De Britse FTSE daalde fors, omlaag gedrukt door een sterkere pond sterling. Die was ingegeven door optimisme over een Brexit-deal tussen de EU en de Britten, nadat EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft gezegd dat een deal binnen handbereik is.

Omdat veel bedrijven op de Londense beurs veel omzet buiten het Verenigd Koninkrijk halen, heeft een duurder pond een drukkend effect op de aandelenkoersen.

Ook zorgen over strengere maatregelen om het coronavirus opnieuw de kop in te drukken droegen bij aan de lagere koersen, stelde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Verder was het uitblijven van een akkoord over een nieuwe steunronde in Amerika ook een aanleiding voor lagere aandelenkoersen in Europa. Het optimisme daarover dat dinsdag werd aangezwengeld door Democraten-leider Nancy Pelosi zakte woensdag weer wat weg.
 
De consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk stegen in september op jaarbasis meer dan in augustus. De producentenprijzen van het land in dezelfde maand bleven op jaarbasis in gelijke mate onder druk staan met een daling van 0,9 procent.
 
Bedrijfsnieuws

Ericsson heeft woensdag de outlook voor heel het jaar gehandhaafd, nadat het slechts een beperkte impact voelde van de coronacrisis. Het aandeel steeg 9,6 procent.

Nestlé zag in de eerste negen maanden van 2020 de autonome omzet aantrekken en verhoogde zijn verwachtingen voor het jaar. De koers daalde 0,8 procent in Zurich.

Randstad presteerde duidelijk beter dan voorzien in het derde kwartaal en zag ook positieve ontwikkelingen van de volumes in oktober. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 46,00 naar 50,00 euro. De koers klom 6,2 procent.

Worldline zal zijn overnamebod op Ingenico gestand doen, nu de grens van 60 procent is gepasseerd. Het belang is gestegen tot  88,64 procent van de aandelen Ingenico. Worldline sloot 1,7 procent lager.

Centamin kelderde met 19,2 procent. De mijnbouwer met een notering in Londen en Toronto produceerde minder goud in het derde kwartaal.

AkzoNobel boekte meer winst op minder omzet en gaat voor 300 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 86,00 naar 92,00 euro met handhaving van het Houden-advies. Het aandeel verloor 0,8 procent in Amsterdam.

Airbus was een sterke daler in Parijs, met een verlies van 4,3 procent. Ook Unibail-Rodamco leverde circa 5 procent in. In Frankfurt moesten Delivery Hero en MTU Aero Eng het ontgelden.

Euro STOXX 50          3.180,70  (-1,5%)
STOXX Europe 600       360,81    (-1,3%)
DAX                    12.557,64 (-1,4%)
CAC 40                 4.853,95  (-1,5%)
FTSE 100               5.776,50  (-1,9%)
SMI                    9.989,75  (-1,5%)
AEX                    557,40    (-1,2%)
BEL 20                 3.201,24  (-1,8%)
FTSE MIB               19.085,95 (-2,0%)
IBEX 35                6.811,50  (-1,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag met verlies.

De Amerikaanse beurzen zakten woensdagavond wat weg en sloten uiteindelijk licht lager.

"De stemming op Wall Street was aanvankelijk licht optimistisch, ondanks dat er nog steeds geen deal is tussen de Democraten en Republikeinen over een steunpakket", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Madden wees op uitspraken van Larry Kudlow, economisch adviseur van president Donald Trump, dat de gesprekken vanochtend bemoedigend waren.

"Beleggers stappen in de eerste instantie de markt weer in, ondanks dat het onwaarschijnlijk lijkt dat er op korte termijn iets wordt bereikt rond een steunpakket", aldus Madden. Later zakten de Amerikaanse beurzen toch wat weg in navolging van de Europese aandelenmarkten.

"Het feit dat Amerikaanse beleidsmakers nog geen deal hebben gesloten speelde een rol in het negatieve sentiment", aldus de marktvorser van CMC Markets.  
 
Of een steunpakket nog voor de verkiezingen kan worden goedgekeurd, blijft de vraag. Verwacht wordt dat een deal zwaar onder vuur zal komen van de Republikeinse meerderheid in de Senaat.

"We kunnen van alles horen over progressie bij de gesprekken, maar sommige senatoren hebben al gezegd dat ze geen enkel pakket gaan steunen", zei Seema Shah van Principal Global Investors. Zij ziet geen deal in het verschiet voor de verkiezingen.

Het risico van een betwiste verkiezingsuitslag wordt op dit moment juist door de markt onderschat, denkt Shah. Beleggers adviseert ze het verkiezingsrumoer te negeren. "Kijk de andere kant op: vergeet de ruis en handel op de fundamentals."

Intussen is het aantal besmettingen met het coronavirus in de VS weer aan het stijgen, sinds drie dagen en mogelijk al meer dan twee weken. Dit betekent mogelijk weer strengere lockdown-maatregelen van lokale autoriteiten. "We lijken in een zeer fragiele periode voor de markten te zitten, waarbij men balanceert tussen hoe het virus zich ontwikkelt en de naderende verkiezingen", zei Altaf Kassam van State Street. "Al het gesteggel rond de onderhandelingen over een steunpakket helpt ook niet. Het is meer ruis dan signaal en de markten worden er door heen en weer geslingerd."

Het beige book van de Federal Reserve liet woensdagavond zien dat de Amerikaanse economie in een bescheiden tempo doorgroeit. De Federal Reserve merkte op dat vooral de maakindustrie, de banksector en woningbouw sneller groeiden dan andere sectoren. Het Beige Book meldde een positieve groei van de consumentenbestedingen, met een kleine stijging binnen de toerismesector. Verder stegen de prijzen voor voedsel, auto's en huishoudelijke apparaten significant.    

Een november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag 4 procent, ofwel 1,67 dollar, lager op 40,03 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Analist Lukman Otunuga van FXTM wees op data van het Amerikaanse Energy Information Administration, die een beperkte daling van de olievoorraden lieten zien afgelopen week. Hoewel de cijfers volgens Otunuga relevant zijn, gaat de aandacht op de oliemarkt momenteel vooral uit naar de stijging van het aantal coronabesmettingen wereldwijd en de impact daarvan op de energievraag.

De euro/dollar noteerde op 1,1870. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1825 op de borden.

Bedrijfsnieuws
 
Beleggers nemen ook de nieuwe kwartaalcijfers van bedrijven door, om te bezien hoe zij de economische terugval doorstaan.

Aandelen Netflix daalden krap zeven procent, nadat het bedrijf meldde dat de groei van abonnees in het derde kwartaal sterk is vertraagd, vooral in Noord-Amerika. Dit bevestigt de groeiende concurrentie van uitdagers, die hun eigen streamingdiensten aan het opzetten zijn. Ook was er door de coronacrisis groei naar voren gehaald in de voorgaande kwartalen, toen mensen opeens aan huis gekluisterd waren en vertier zochten bij Netflix-series.

Snap sloot bijna dertig procent hoger, op berichtgeving dat het aantal gebruikers tot bijna een kwart miljard is gestegen. Daarbij zijn adverteerders weer geld gaan uitgeven op het platform Snapchat, en hebben ze hun budgetten in sommige gevallen vergroot, volgens Snap, terwijl beleggers vreesden dat het coronavirus de advertentie-inkomsten onder druk heeft gezet.

De resultaten van Texas Instruments vielen mee. De omzet steeg en de winst was hoger dan verwacht. Ook de vooruitzichten voor het vierde kwartaal vielen mee. Het aandeel verloor desondanks drie procent.

Abbott Laboratories verraste met een omzetgroei van 10 procent, vooral dankzij de divisie Diagnostiek, waar de omzet met 38 procent steeg. Het farmaciebedrijf zag de nettowinst bovendien ook sterk stijgen van 960 miljoen dollar naar 1.232 miljoen dollar. Abbott besloot de winstverwachting voor heel 2020 opwaarts bij te stellen. Het aandeel verloor circa twee procent.

Verizon boekte minder omzet, maar wist de kasstroom wel op te voeren. De winst per aandeel daalde van 1,25 naar 1,05 dollar, vooral door een belastingpost. Net als Abbott besloot ook Verizon om de verwachtingen voor 2020 naar boven bij te stellen. Het aandeel leverde krap een procent in.

Disney bekritiseert de strenge richtlijnen van Californië voor de heropening van pretparken, die pogingen om Disneyland weer open te krijgen aanzienlijk compliceren. Het befaamde pretpark is al zeven maanden dicht. Het aandeel Disney steeg met ruim een procent.

S&P 500 index                   3.435,56 (-0,2%)
Dow Jones index            28.210,82 (-0,4%)
Nasdaq Composite           11.484,69 (-0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie lager.

Nikkei 225                     23.467,52 (-0,7%)
Shanghai Composite      3.297,32 (-0,8%)
Hang Seng                    24.699,11 (-0,2%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1842. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1870.

USD/JPY Yen  104,70
EUR/USD Euro  1,1842
EUR/JPY Yen   124,00

MACRO-AGENDA:

06:30 Consumentenvertrouwen - Oktober (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - Augustus (NL)
06:30 Investeringen - Augustus (NL)
08:00 Consumentenvertrouwen GfK - November (Dld)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Oktober (Fra)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
16:00 Bestaande woningverkopen - September (VS)
16:00 Leidende indicatoren - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen - Oktober vlpg. (eur)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Pernod Ricard - Cijfers eerste kwartaal (Fra)
08:00 Unilever - Cijfers derde kwartaal (VK)
13:00 American Airlines - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 AT&T - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Coca-Cola - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Dow Inc - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Kimberly-Clark - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Intel - Cijfers derde kwartaal (VS)
00:00 Nucor - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

december 1, 2020

Dit is de winnaar van het RTL Z Beursspel – #Beursspel2020

december 1, 2020

Record na record | 1 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

november 30, 2020

AEX 30 nov 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 30, 2020

Laat je geld groeien, start met beleggen – #Beursspel2020

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
01 dec 16:54 Redactie

Nico Inberg bij DeAandeelhouder.nl

01 dec 15:11 Redactie

Webinar: Dé 10 kooptips voor beleggers in 2021

01 dec 15:36 Marco Knulst

Vastgoed geeft Koopsignaal