Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 18 oktober 2020 13:41

Enorm drukke week in verschiet

Beleggers gaan, ondanks dat het in delen van Nederland vakantie is, een drukke week tegemoet.

Afgelopen week startte het cijferseizoen op het Damrak met onder meer ASML, Just Eat Takeaway en TomTom die de boeken openden. En komende week staan er ook weer een flink aantal bedrijven op de rol.

Maandag start Philips en dinsdag volgen het IJslandse Marel en Nedap uit Groenlo. Halverwege de week is het de beurt aan AkzoNobel, Randstad en WDP.

Donderdag is de agenda goed gevuld. Besi, Flow Traders, Sligro, Intertrust, Unilever en RELX openen voorbeurs de boeken. Nabeurs is het nog de beurt aan Brill.

Vrijdag is vervolgens een stuk rustiger met Signify, Wereldhave en Beter Bed.

De bedrijfswinsten hebben ook het afgelopen kwartaal onder druk gestaan, waarbij oliebedrijven en ondernemingen die hun omzet in dollars boeken het zwaarst getroffen zijn. Dit voorspelt analist Corne van Zeijl van Actiam aan de vooravond van het cijferseizoen.

"De verwachtingen zijn somber". Voor Europa wordt een winstdaling van 29 procent voorzien en in de VS zal dit volgens de analisten 22 procent zijn. Maar dat is op jaarbasis. In vergelijking met het tweede kwartaal verwacht Van Zeijl "een duidelijke verbetering".

Die verbetering is onder meer te danken aan kostenbesparingen, en dan vooral in de cyclische sectoren. "Daar zul je dan ook het herstel zien", denkt Van Zeijl.

Daarbij waren er in het derde kwartaal in Europa veel minder lockdowns, "en dat is natuurlijk goed voor de economie", aldus Van Zeijl.

Wel zullen Europese bedrijven last hebben gehad van een valutaire tegenwind, denkt Van Zeijl. De euro steeg ten opzichte van de dollar. In Nederland raakt dit vooral bedrijven als Aegon, Ahold Delhaize, Wolters Kluwer, RELX "en natuurlijk ook Shell die zijn opbrengsten in dollars heeft".

Sowieso zal de lage olieprijs de hele sector raken, denkt Van Zeijl.

Een andere sector die het volgens hem lastig zal hebben gehad is de bancaire. Er worden hoge voorzieningen getroffen voor faillisementen bij bankklanten. "En de rente is en blijft voorlopig nog wel eventjes laag."

Klik hier voor: moeilijk kwartaal voor dollargevoelige en olie-aandelen

Ook in de rest van de wereld is het druk met bedrijfscijfers. Bekende namen zijn onder meer IBM, Danone, Manpower, Netflix, Nestle, Microsoft, Tesla, Coca-Cola, Intel en Daimler.

Macrocijfers

Op macro-economisch vlak staan maandag een aantal Chinese cijfers op de rol. Halverwege de week is er aandacht voor de Britse inflatie. Ook kan de olieprijs in beweging komen. De wekelijkse olievoorraden in de VS staan op de agenda. Ook is er het Beige Book van de Federal Reserve.

Donderdag is het druk met een serie Nederlandse macrocijfers van het CBS. Ook zijn er weer de wekelijkse steunaanvragen uit de VS, die afgelopen week een stijging lieten zien.

Vrijdag is er vooral aandacht voor de voorlopige inkoopmanagersindexen.

Uiteraard zal er ook weer aandacht zijn voor het aantal coronabesmettingen. Die blijven oplopen en overheden nemen steeds strengere maatregelen in een poging deze omlaag te krijgen.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen ook steeds dichterbij.

Beleggingsstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO denkt dat Donald Trump inmiddels zijn eigen glazen heeft ingegooid, door eerst corona te krijgen en vervolgens de onderhandelingen over een nieuw steunpakket stop te zetten.

Dit nam veel onzekerheid weg over een betwiste verkiezingsoverwinning van Joe Biden, concludeerde Wessels, terwijl de kansen toenemen dat de Democraten naast het presidentschap ook het Congres in handen krijgen.

Biden zal vermoedelijk voor meer regulering zorgen, en dat kan volgens Wessels negatief uitpakken voor de financiële sector en de technologiebedrijven.

Ondanks dat Biden dus op een overwinning lijkt af te steven "kan er nog van alles gebeuren", volgens Wessels, die daarom vooralsnog "licht terughoudend op aandelen" blijft.

Klik hier voor: Trump lijkt eigen glazen in te gooien.

Tot slot komt een Brexit zonder handelsakkoord steeds dichterbij nu er bij de EU-top van afgelopen week geen deal is gesloten, waarschuwde econoom Bert Colijn van ING.

Het mislukken van de gesprekken tussen Brussel en Londen maakte dat kredietbeoordelaar Moody's de kredietwaardigheid van het VK verlaagde.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020