Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 16 oktober 2020 06:58

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen koersen vrijdag af op een hogere opening, nadat Wall Street donderdag gedurende de handelsdag een herstel liet zien.

IG voorziet een openingswinst van 52 punten voor de Duitse DAX en een plus van 42 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE 100 opent vermoedelijk 35 punten hoger.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag nog flink lager geëindigd.

Hernieuwde zorgen over de sterke opleving van het coronavirus en strengere maatregelen in Europa, domineerden de stemming, zag marktanalist David Madden van CMC Markets.

Madden wees erop dat de focus de afgelopen tijd vooral lag op een mogelijke nieuwe stimuleringsronde in de Verenigde Staten, terwijl  het virus weer in alle hevigheid oplaaide.

"We zitten nu in een scenario waar de pandemie weer op de voorgrond treedt terwijl de kans op nieuwe Amerikaanse stimulus voorafgaand aan de verkiezingen heel klein is", aldus Madden, en dit is reden voor de verkoopgolf op de aandelenmarkten.

Net zo belangrijk zijn de Brexit-onderhandelingen die donderdag plaatsvonden en de door Londen uitgesproken deadline, die officieel ook donderdag afloopt. Brussel liet na de top weten dat er niet voldoende vooruitgang is voor een deal en riep Londen donderdag op om de komende weken te blijven praten.

Volgens Madden van CMC houdt de Brexit-onzekerheid aan en is het weer dezelfde situatie die we eerder bij onderhandelingen zagen. "Beide partijen zeggen een akkoord te willen, maar er zijn tot nog toe geen grote compromissen gesloten."    
 
Bedrijfsnieuws

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was donderdag de positieve uitschieter nu een consortium van Europese investeerders in het vastgoedfonds bekend maakte fel gekant te zijn tegen de voorgestelde emissie van 3,5 miljard euro als onderdeel van het RESET-plan van het vastgoedfonds. In een reactie gaf Unibail aan in gesprek te blijven met deze investeerders, maar dat men ook vast houdt aan het strategisch plan. Het aandeel steeg 14,1 procent.

Na de kwartaalcijfers van ASML op woensdag herzagen analisten hun taxaties, wat in de meeste gevallen leidde tot een hoger koersdoel voor het aandeel. Berenberg verhoogde het koersdoel zelfs naar 405 euro. ASML daalde desondanks 3,5 procent.

Hetzelfde als bij ASML was ook het geval bij Just Eat Takeaway. Na de winst van woensdag, steeg het aandeel donderdag nog eens 1,8 procent.

Ryanair is van plan deze winter op een capaciteit te vliegen van 40 procent ten opzichte van vorig jaar, vanwege de toenemende restricties in Europa om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het aandeel verloor 4,3 procent aan waarde. Sectorgenoten als Air France-KLM, easyJet en Lufthansa verloren zo'n 2 tot 3 procent.

Roche heeft in de eerste negen maanden van dit jaar een beperkte omzetgroei gerealiseerd, waarbij de coronacrisis op de resultaten drukte. De Zwitserse farmaceut handhaafde wel de outlook voor heel dit jaar. Bovendien is er ruimte om het dividend verder te verhogen. Roche sloot toch 3,5 procent lager.

Euro STOXX 50         3.192,69 (-2,5%)
STOXX Europe 600        362,91 (-2,1%)
DAX                  12.703,75 (-2,5%)
CAC 40                4.837,42 (-2,1%)
FTSE 100              5.832,52 (-1,7%)
SMI                  10.067,96 (-2,2%)
AEX                     560,47 (-2,0%)
BEL 20                3.242,06 (-2,2%)
FTSE MIB             19.065,44 (-2,8%)
IBEX 35               6.816,80 (-1,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

De Amerikaanse futures duiden vrijdag op een lagere opening voor Wall Street.

Wall Street is donderdag lager geëindigd. De hoop dat er nog voor de verkiezingen een nieuw steunpakket wordt afgesproken in de Verenigde Staten neemt met de dag af, terwijl de oplopende coronabesmettingen wereldwijd en de bijbehorende maatregelen om het virus in te dammen een schaduw werpen over de mondiale economische vooruitzichten.

Waar het getouwtrek over nieuwe stimulus in de VS de afgelopen weken door de markten nog als een positief teken werd gezien omdat er in elk geval werd onderhandeld, is de stemming nu omgeslagen, volgens marktstrateeg Jim McCormick van Natwest Markets. "En er zijn tegenslagen rond de ontwikkeling van coronavaccins en er heerst een algemeen negatief sentiment vanwege de verslechterde Covid-situatie in Europa."

De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag tegen Fox News dat hij minister van financiën Steven Mnuchin opdracht heeft gegeven om te onderhandelen over een steunpakket dat hoger ligt dan 1,8 biljoen dollar. De Democraten mikten eerder op een pakket van 2,2 biljoen dollar. Veel Republikeinen willen juist een lager stimuleringspakket.

Op macro-economisch vlak waren er donderdag weinig lichtpuntjes voor beleggers. Er werden afgelopen week 898.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gedaan in de VS. Dat waren er een stuk meer dan de 830.000 nieuwe aanvragen waar economen op rekenden.

Dit duidt erop dat het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt stoom verliest, volgens marktstrateeg Hugh Gimber van JPMorgan Asset Management. "De markt herstelt veel trager dan eerder dit jaar dus er is nog een lange weg te gaan."

Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zijn de arbeidsdata een nieuwe waarschuwing aan het adres van Amerikaanse beleidsmakers om snel met een stimuleringspakket te komen voordat de economische situatie in de VS verder verslechtert.

In het algemeen is het marktsentiment een stuk voorzichtiger in aanloop naar de verkiezingen over minder dan drie weken. Volgens McCormick van Natwest Markets rekenen beleggers in toenemende mate op een blue sweep voor de Democraten maar is er terughoudendheid om dit volledig in te prijzen gezien de ervaringen uit 2016, toen Trump onverwacht won.

Andere macrodata uit de VS die donderdag verschenen, toonden een daling van de New York Fed index tussen september en oktober terwijl dezelfde index voor de regio Philadelphia juist onverwacht een sterke verbetering liet zien.

De olieprijs is donderdag licht gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,2 procent goedkoper op 40,96 dollar.

De verliezen werden richting de settlement grotendeels ingelopen na een daling van de Amerikaanse olievoorraden en ferme taal vanuit OPEC+ dat alle deelnemende landen de productieafspraken moeten naleven.

Bedrijfsnieuws

Morgan Stanley heeft in het derde kwartaal fors beter dan verwacht gepresteerd. Zowel op het vlak van de inkomsten als nettowinst deed de zakenbank het beter dan analisten hadden voorzien. De inkomsten stegen op jaarbasis tot 11,7 miljard dollar, tegenover een verwachte 10,7 miljard. De nettowinst bedroeg 2,7 miljard dollar, ofwel 1,66 dollar per aandeel, terwijl de consensus op 1,28 dollar per aandeel lag. Het aandeel steeg donderdag 1,3 procent.

United Airlines heeft het afgelopen kwartaal een fors lagere omzet geboekt en is in de rode cijfers gedoken vanwege de impact van de coronacrisis. "Hoewel de negatieve impact van het coronavirus op de korte termijn zal aanhouden, richten we ons nu op het positioneren van de luchtvaartmaatschappij voor een sterk herstel", zei CEO Scott Kirby. Het aandeel verloor 3,8 procent.

Alcoa heeft het afgelopen kwartaal het nettoverlies weten terug te brengen ondanks een licht lagere omzet. CEO Roy Harvey sprak van solide resultaten in alle bedrijfssegmenten. De verbetering van het resultaat was volgens de topman te danken aan betere prijzen in combinatie met een aantrekkende verkoop van aluminiumproducten. Het aandeel verloor 5,4 procent.

Walgreens Boots Alliance behaalde in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter dan verwacht winst- en omzetcijfers. De winst per 1,02 dollar was beter dan de 0,96 dollar waar de markt op rekende. Het aandeel steeg 4,8 procent.  

Tiffany & Co heeft in augustus en september het operationeel resultaat op jaarbasis met 25 procent zien oplopen, terwijl de omzet licht afnam. Een duidelijk verbetering sinds mei van dit jaar, aldus de juweliersketen. Met name in China was het herstel sterk. Het aandeel steeg 2,2 procent.  

Twitter en Facebook stonden donderdag onder druk na forse kritiek van de Amerikaanse president Trump. Die noemde de sociale media een bolwerk van de Democraten. Aandelen verloren tot 2,0 procent. Twitter steeg licht.

Aandelen van Vertex Pharmaceuticals werden 20,7 procent minder waard. Het biotechbedrijf maakte woensdagavond laat bekend dat het stopt met de ontwikkeling van een potentiële behandeling die een stoornis bestrijdt die long- of leverziekte veroorzaakt.

S&P 500                   3.483,34 (-0,2%)
Dow Jones index          28.494,20 (-0,1%)
Nasdaq Composite         11.713,87 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag verdeeld.

Nikkei 225               23.413,43  (-0,4%)
Shanghai Composite       3.322,85 (-0,3%)
Hang Seng                24.347,65 (+0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vrijdagochtend op 1,1704. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag werd de munt verhandeld op 1,1705.

USD/JPY Yen   105,21
EUR/USD Euro  1,1704
EUR/JPY Yen   123,14

MACRO-AGENDA:
11:00 Inflatie - September def. (eur)
11:00 Handelsbalans - Augustus (eur)
14:30 Detailhandelsverkopen - September (VS)
15:15 Industriële productie - September (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Oktober vlpg. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Honeywell - Cijfers derde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020