Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 15 oktober 2020 06:56

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 79 punten voor de Duitse DAX, een min van 29 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 33 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag dicht bij huis gebleven.

De Europese beurzen schommelden woensdag tussen lichte winsten en verliezen. De coronacrisis blijft voor onzekerheid zorgen. Zo loopt het aantal besmettingen on veel regio's op, terwijl een aantal farmaceuten aangaf zich gedwongen te zien hun studies naar een coronavaccin tijdelijk te staken.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er woensdag dan ook weinig om vrolijk over te zijn. "Politici in de VS lijken niet in de buurt van het sluiten van een deal met betrekking tot een [nieuw] steunpakket. Een aantal potentiële vaccins tegen het coronavirus kampt met tegenslagen en als klap op de vuurpijl is er nog steeds onzekerheid over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU", zei hij. Donderdag verloopt de door de Britse premier Boris Johnson zelf opgelegde deadline voor een deal.

Daarnaast verwerkt de markt de eerste serie kwartaalcijfers.

Een reeks nieuwe beperkingsmaatregelen vanwege het coronavirus in onder andere het Verenigd Koninkrijk en Nederland drukten ook op het sentiment . Ook Frankrijk zal naar verwachting woensdag meer maatregelen aankondigen, te midden van stijgende sterfgevallen en ziekenhuisopnames in het land.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in Europa bekend dat de industrie in de eurozone in augustus 0,7 procent meer heeft geproduceerd dan in juli. Economen rekenden voor augustus ook op een productiestijging van 0,7 procent. In juli viel de productie op maandbasis nog 5,0 procent hoger uit, een opwaartse bijstelling.  

De Duitse economie zal dit jaar door de coronacrisis in omvang nog meer terugvallen dan in een eerdere raming al werd aangenomen. Dit meldde het Duitse onderzoeksinstituut Ifo woensdag. Voor dit jaar gaat het Ifo nu uit van een krimp van de Duitse economie met 5,4 procent tegen een verwachte krimp met 4,2 procent in een eerdere raming.

Bedrijfsnieuws
 
International Consolidated Airlines sloot na een volatiele handelsdag 0,7 procent hoger, Deutsche Lufthansa won 0,1 procent, Air France-KLM noteerde 0,8 procent hoger en Ryanair steeg 0,2 procent. Daarmee herstelden de luchtvaarders van eerdere verliezen, vanwege het oplaaiende coronavirus.

ASML heeft in het derde kwartaal ruim aan de verwachtingen voldaan. Het aandeel sloot 1,0 procent lager. Voor het vierde kwartaal rekent ASML op een omzet van 3,6 tot 3,8 miljard euro met een brutomarge van ongeveer 50 procent. Daarmee herhaalde ASML ook de outlook voor heel 2020 van een omzet van minimaal 13,3 miljard euro. Een volgens analisten wat voorzichtig ogende outlook voor 2021 zette druk op het aandeel.

TomTom daalde 2,8 procent. De producent van navigatiesystemenen rapporteerde een groter dan verwacht nettoverlies en waarschuwde voor een scherpe daling van de jaaromzet.

Nokia en Google Cloud hebben een strategische samenwerking van vijf jaar aangekondigd, waarbij Nokia zijn on-premise IT-infrastructuur zal migreren naar Google Cloud. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Just Eat Takeaway steeg 6,5 procent. De ordergroei van de bezorgdienst groeide in het derde kwartaal met 46,1 procent en het investeringsprogramma lijkt zijn vruchten af te werpen, zei zakenbank Jefferies.

Euro STOXX 50          3.273,28 (-0,2%)
STOXX Europe 600       370,62 (-0,1%)
DAX                    13.028,06 (+0,1%)
CAC 40                 4.941,66 (-0,1%)
FTSE 100               5.935,06 (-0,6%)
SMI                    10.292,66 (-0,4%)
AEX                    571,98 (-0,1%)
BEL 20                 3.316,16 (-0,1%)
FTSE MIB               19.607,73 (+0,3%)
IBEX 35                6.916,60 (+0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag in de min.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag ook al lager gesloten.

De Amerikaanse beurzen verwerkten woensdag een reeks kwartaalcijfers. Onder andere Bank of America, Goldman Sachs en Well Fargo kwamen woensdag met cijfers. Tekenen van een wereldwijde verslechtering van het coronaviruspandemie drukten tevens op het sentiment.

Het wereldwijde aantal bevestigde coronavirusgevallen is woensdag gestegen tot 38,2 miljoen. Ook in de Verenigde Staten lijkt het virus aan een nieuwe opmars begonnen te zijn. The New York Times meldde op basis van gegevens van de Johns Hopkins University dat in 16 Amerikaanse staten in de afgelopen zeven dagen tot maandag meer nieuwe gevallen werden gemeld dan in enige andere staat sinds het uitbreken van de pandemie.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van een ingetogen handelsdag, vanwege het gebrek aan politieke vooruitgang met betrekking tot het voorgestelde coronahulppakket en de tegenslag rond de mogelijke Covid-19-medicijnen.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in de VS bekend dat de producentenprijzen in september op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen, evenals op jaarbasis.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gedaald met 0,7 procent. De marktindex daalde van 804,7 naar 798,9.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 2,1 procent, ofwel 0,84 dollar, hoger op 41,04 dollar.

Donderdag staan in de Verenigde Staten een viertal macro-publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, de New York Empire State index, de Philadelphia Fed index en de importprijzen in september.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs heeft in het derde kwartaal de winst bijna verdubbeld en zich daarmee sterk hersteld van de voorgaande twee kwartalen, ondanks het feit dat de topomzet van het tweede kwartaal niet werd geëvenaard. Het aandeel sloot vrijwel vlak.

Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal een lagere winst behaald, maar presteerde toch licht beter dan verwacht. Het aandeel verloor circa 4,5 procent.

Wells Fargo rapporteerde woensdag voorbeurs een halvering van de winst in het derde kwartaal, wat beneden de verwachtingen was. Het aandeel verloor ruim 5,5 procent.

Apple onthulde dinsdagavond vier modellen van de nieuwe iPhone 12, die connectie met een veel sneller 5G-netwerk mogelijk maakt. Beleggers gokken erop dat miljoenen gebruikers daarvoor een nieuwe smartphone gaan aanschaffen. Het aandeel steeg ruim 0,5 procent.

UnitedHealth verhoogde zijn winstverwachting, na een sterke omzetstijging met 8 procent in het derde kwartaal. De winst daalde wel, maar minder sterk dan analisten hadden verwacht. Het aandeel verloor circa 2,8 procent.

Moderna mag van EMA een aanvraag indienen voor een vergunning voor het op de markt brengen van zijn coronavaccin mRNA-1273 in de Europese Unie. Het aandeel daalde bijna 2,0 procent.

S&P 500 index              3.488,67 (-0,7%)
Dow Jones index            28.514,00 (-0,6%)
Nasdaq Composite           11.768,73 (-0,8%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager.

Nikkei 225                     23.500,04 (-0,5%)
Shanghai Composite      3.344,25 (+0,1%)
Hang Seng                    24.350,44 (-1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1751. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,1754 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1760 op de borden.

USD/JPY Yen   105,28
EUR/USD Euro  1,1751
EUR/JPY Yen   123,70

MACRO-AGENDA:
07:00 Roche - Cijfers derde kwartaal (Zwi)
13:00 Honeywell - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Morgan Stanley - Cijfers derde kwartaal (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
03:30 Consumenten- en producentenprijzen - September (Chi)
06:30 Werkloosheid - September (NL)
08:45 Inflatie - September def. (Fra)
11:00 Handelsbalans - Augustus (Bel)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 NY Empire State index - Oktober (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - Oktober (VS)
14:30 Importprijzen - September (VS)
17:00 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
00:00 Deadline Brexit-onderhandelingen (VK)

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020