Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 14 oktober 2020 06:52

Europese beurzen openen in het groen

De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 30 punten voor de Duitse DAX, een plus van 14 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 23 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandelenmarkten in Europa sloten dinsdag lager. "Het ging vandaag van kwaad tot erger qua sentiment, omdat beleggers bezorgd zijn over de gezondheidscrisis", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. "Het snel groeiende aantal nieuwe corona-besmettingen wakkeren de zorgen over strengere beperkingen aan en dit geeft het beleggersvertrouwen een knauw, gezien de mogelijke impact op de economische activiteit."

Het nieuws dat Johnson & Johnson zijn onderzoeksstudies naar een potentieel Covid-19 vaccin stillegt omdat een proefpersoon een onverklaarbare ziekte heeft, was niet goed voor het humeur van beleggers, hoewel dit niet ongewoon is in grote klinische studies.

"We verwachten dat het nog wel even zal duren voordat er een goedgekeurd vaccin voor iedereen beschikbaar is. Dit betekent dat we de komende maanden te maken krijgen met een verdere afzwakking van het economisch herstel", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde dinsdag dat het economisch herstel na de coronacrisis langer zal duren en moeizamer zal zijn en dat stimuleringsmaatregelen noodzakelijk blijven. Wel was het IMF minder negatief over de krimp van de wereldeconomie in 2020.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Chinese export in september sterk is toegenomen, net als de import.

Uit Duitsland kwam een ZEW-index over oktober, die scherp daalde van 77,4 naar 56,1. De forse daling wijst op een verslechtering van het economisch klimaat in Duitsland, volgens Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe. De snelle toename van coronabesmettingen in Europa en de toenemende kans op een no-deal-Brexit spelen het Duitse bedrijfsleven parten.

Bedrijfsnieuws

A.P. Moeller-Maersk verhoogde de outlook voor 2020, na een sneller dan verwacht herstel van de volumes en vrachttarieven. Maersk verwacht dat de EBITDA dit jaar tussen de 7,5 en 8 miljard dollar uitkomt, exclusief herstructurerings- en integratiekosten. Eerder mikte de onderneming nog op 6 tot 7 miljard dollar. De aandelenkoers ging 0,2 procent lager.

Sanofi verwacht nieuwe studieresultaten met zijn coronavaccin in december te kunnen publiceren en medio 2021 een werkend vaccin beschikbaar te hebben. Dit zei CEO Olivier Bogillot van Sanofi dinsdag tijdens een interview met de Franse radiozender Radio Classique. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft een overeenkomst bereikt over de verkoop van een kantoorpand in de regio Parijs aan een consortium van Franse institutionele investeerders voor een bedrag van 620 miljoen euro. Het aandeel steeg 2,9 procent in koers.

Aandelen van voetbalclub Juventus zakten dinsdagmiddag weg toen bekend werd dat sterspeler Cristiano Ronaldo is besmet met het coronavirus. Het aandeel leverde op het slot in Milaan 2,2 procent in.

Financials stonden dinsdag zwaar onder druk. Société Générale verloor 4,0 procent en Commerzbank sloot 4,4 procent in de min. ING daalde 5,6 procent.

Euro STOXX 50          3.279,19 (-0,57%)
STOXX Europe 600       370,96 (-0,55%)
DAX                           13.018,99 (-0,91%)
CAC 40                        4.947,61 (-0,64%)
FTSE 100                   5.969,71 (-0,53%)
SMI                             10.336,36 (-0,27%)
AEX                                 572,47 (+0,03%)
BEL 20                        3.320,47 (-1,92%)
FTSE MIB                 19.558,69 (-0,81%)
IBEX 35                       6.875,20 (-1,09%)
 

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager, nadat beleggers de wisselende resultaten van een paar grote banken en andere bedrijven doornamen, aan het begin van het kwartaalcijferseizoen. 
 
Onzekerheid over een tweede golf coronavirusinfecties en nieuwe beperkingen om het virus in bedwang te houden drukte de stemming bij beleggers.

Nadat de Federal Reserve de markt uit de put van de eerste coronagolf hielp, is de verwachting inmiddels dat het herstel lang duurt en ongelijkmatig is. "Het zal een tijd duren voordat we weer groeiniveaus krijgen die we historisch gewend waren", stelde Zach Abraham van Bulwark Capital Management. Hij zag wel koopkansen in hard geraakte sectoren zoals de detailhandel.

Het nieuws dat Johnson & Johnson zijn onderzoeksstudie naar een potentieel Covid-19 vaccin heeft stilgelegd, was niet goed voor het humeur van beleggers. De beurzen zakten nog wat verder nadat ook farmaciebedrijf Eli Lilly meldde een onderzoek naar een behandeling tegen het virus te hebben stilgelegd.

Volgens analist Paul Jackson van Invesco zijn de markten te optimistisch over hoe snel een vaccin de pandemie een halt toe kan roepen. "Als er één door alle onderzoeken heen komt en goedkeuring krijgt, is dat een geweldige stap, maar dan nog duurt het een tijd voor het wereldwijd uitgerold wordt", aldus de marktkenner.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen in het mkb in de VS in september verder is verbeterd. De index steeg van 100,2 in augustus naar 104,0 afgelopen maand.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in september conform de verwachting met 0,2 procent op maandbasis en met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder. De voor de Fed belangrijke kerninflatie kwam uit op 1,7 procent, net als in augustus.
 
Bedrijfsnieuws

Delta Air Lines daalde 2,7 procent na een forse omzetdaling in het afgelopen kwartaal. De maatschappij waarschuwde dat het coronavirus waarschijnlijk nog jaren de vraag naar vliegreizen zal dempen. Sectorgenoten zoals American Airlines en United Airlines verloren ook terrein: respectievelijk 5 en 3 procent.

Financiële waarde stonden onder druk na een reeks kwartaalrapporten. Zakenbank JP Morgan Chase boekte meer winst dan verwacht, maar blijft zich langer onthouden van aandeleninkopen, tenminste tot het einde van het jaar Het aandeel sloot 1,6 procent lager. Citigroup werd zelfs 5 procent minder waard, in reactie op een winstdaling van 34 procent.

BlackRock ontsnapte aan de trend, met een koerswinst van bijna 4 procent. De vermogensbeheerder overtrof de verwachtingen met winst en omzet in het derde kwartaal. Later deze week volgen de cijfers van de banken Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Wells Fargo.

Johnson & Johnson sloot 2,3 procent lager. Het farmaciebedrijf heeft al zijn klinische onderzoeksstudies naar een potentieel coronavaccin stilgelegd, omdat één van de deelnemers een onverklaarbare ziekte heeft. Het bedrijf verhoogde zijn verwachting voor de aangepaste operationele winst.

Royal Caribbean Cruises ging onderuit met een koersdaling van 13 procent.  De cruisemaatschappij wil circa 1 miljard dollar ophalen met aandelen en obligaties om zijn activiteiten te kunnen blijven financieren. De vloot van cruiseschepen ligt al een half jaar stil.
 
Apple lanceerde zijn nieuwe iPhone, met 5G, tijdens een virtueel evenement. Amazon.com start zijn tweedaagse Prime Day koopjesfestijn. Apple sloot 1,6 procent lager en Amazon sloot vlak.

S&P 500 index                   3.511,94 (-0,63%)
Dow Jones index            28.679,81 (-0,55%)
Nasdaq Composite           11.863,90 (-0,10%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend lager.

Nikkei 225                     23.621,05 (+0,1%)
Shanghai Composite      3.341,73 (-0,5%)
Hang Seng                    24.583,40 (-0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1741. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1744 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1739 op de borden.

USD/JPY Yen   105,43
EUR/USD Euro  1,1741
EUR/JPY Yen   123,77

MACRO-AGENDA:
06:30 Industriële productie - Augustus def. (Jap)
10:00 Maandrapport IEA (Fra)
10:00 Toespraak ECB-voorzitter Christine Lagarde (eur)
11:00 Industriële productie - Augustus (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Producentenprijzen - September (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Bank of America - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Goldman Sachs - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 UnitedHealth - Cijfers derde kwartaal (VS)
14:00 Wells Fargo - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 Alcoa - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 United Airlines - Cijfers derde kwartaal (VS)
00:00 Amazon - Prime Day (VS)

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020