Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 13 oktober 2020 18:30

Europese beurzen sluiten lager

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent in het rood op 370,96 punten, de Duitse DAX sloot 0,9 procent in de min op 13.018,99 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde op een slot van 4.947,61 punten een verlies van 0,6 procent. De Britse FTSE 100 eindigde 0,5 procent lager op 5.969,71 punten.

"Het ging vandaag van kwaad tot erger qua sentiment, omdat beleggers bezorgd zijn over de gezondheidscrisis", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. 

"Het snel groeiende aantal nieuwe corona-besmettingen wakkeren de zorgen over strengere beperkingen aan en dit geeft het beleggersvertrouwen een knauw, gezien de mogelijke impact op de economische activiteit."

Het nieuws dat Johnson & Johnson zijn onderzoeksstudies naar een potentieel Covid-19 vaccin stillegt omdat een proefpersoon een onverklaarbare ziekte heeft, was niet goed voor het humeur van beleggers, hoewel dit niet ongewoon is in omvangrijke klinische studies.

"We verwachten dan ook dat het nog wel even zal duren voordat er een goedgekeurd vaccin voor iedereen beschikbaar is. Dit betekent dat we de komende maanden te maken krijgen met een verdere afzwakking van het economisch herstel", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde dinsdag dat het economisch herstel na de coronacrisis langer zal duren en moeizamer zal zijn en dat stimuleringsmaatregelen noodzakelijk blijven. Wel was het IMF minder negatief over de krimp van de wereldeconomie in 2020.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Chinese export in september sterk is toegenomen, net als de import.

Duitsland publiceerde dinsdag zijn definitieve prijsontwikkeling over september, waarbij de consumentenprijzen met 0,2 procent daalden, op zowel jaar- als maandbasis. Duitsland maakte ook zijn ZEW-verwachtingsindex over oktober bekend, die scherp daalde van 77,4 naar 56,1.

De forse daling wijst op een verslechtering van het economisch klimaat in Duitsland, volgens Ima Sammani, valuta-analist bij Monex Europe. Ook neemt de onzekerheid over de economische verwachtingen toe, nu het aantal coronagevallen weer hard oploopt. Ook is er een grotere kans op een no-deal Brexit, omdat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie weinig vooruitgang boeken in de onderhandelingen terwijl de deadline nadert.

De euro/dollar noteerde dinsdag rond het Europese slot op 1,1739. Een vat West Texas Intermediate werd 2,2 procent duurder op 40,29 dollar. Het maandrapport van de OPEC bood weinig nieuwe inzichten.

Bedrijfsnieuws

A.P. Moeller-Maersk heeft de outlook voor 2020 verhoogd, na een sneller dan verwacht herstel van de volumes en vrachttarieven. Maersk verwacht dat de EBITDA dit jaar tussen de 7,5 en 8 miljard dollar uitkomt, exclusief herstructurerings- en integratiekosten. Eerder mikte de onderneming nog op 6 tot 7 miljard dollar. De aandelenkoers ging 0,2 procent lager.

Sanofi verwacht nieuwe studieresultaten met zijn coronavaccin in december te kunnen publiceren en medio 2021 een werkend vaccin beschikbaar te hebben. Dit zei CEO Olivier Bogillot van Sanofi dinsdag tijdens een interview met de Franse radiozender Radio Classique. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield heeft een overeenkomst bereikt over de verkoop van een kantoorpand in de regio Parijs aan een consortium van Franse institutionele investeerders voor een bedrag van 620 miljoen euro. Het aandeel steeg 2,9 procent in koers.

Aandelen van voetbalclub Juventus zakten dinsdagmiddag weg toen bekend werd dat sterspeler Cristiano Ronaldo is besmet met het coronavirus. Het aandeel leverde op het slot in Milaan 2,2 procent in.

Financials stonden dinsdag zwaar onder druk. Société Générale verloor 4,0 procent en Commerzbank sloot 4,4 procent in de min. ING daalde 5,6 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag rond het Europese slot overwegend lager. De Nasdaq noteerde wel een kleine plus.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020