Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 12 oktober 2020 19:00

Europese beurzen beginnen positief aan nieuwe week

De Europese beurzen sloten maandag overwegend hoger. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 373,00 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van eveneens 0,7 procent op 13.138,41 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde ook een plus van 0,7 procent op 4.979,29 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 6.001,38 punten.

"De Europese beurzen lieten overwegend bescheiden winsten zien", zo merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op. Madden stelde dat de rally in Chinese aandelen vannacht een positief effect had op het sentiment in Europa.

"Er was evenwel weinig nieuws dat concreet het sentiment bepaalde, maar beleggers zijn nog steeds een beetje optimistisch over de lopende gesprekken tussen Amerikaanse politici met betrekking tot een steunpakket", aldus Madden.  

Op vrijdag kondigde de Amerikaanse president nog aan dat de gesprekken hierover vorderden en dat hielp volgens Madden de Amerikaanse indices naar het hoogste niveau in vijf weken te brengen.

Volgens de analist werd afgelopen weekend duidelijk dat de grootste verschillen bestaan over onderwerpen als healthcare en het Paycheck Protection Program. "Hoewel beleidsmakers nog steeds in onderhandeling zijn, zijn de stieren gerustgesteld dat de gesprekken nog niet zijn beëindigd", aldus de analist van CMC Markets.  

"De onderhandelingen over het Amerikaanse steunbeleid beginnen wel veel te lijken op de echtscheidingsonderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, omdat ze zowel vervelend als eindeloos zijn", zei econoom Paul Donovan van UBS Global wealth Management.

Madden zag wel dat de FTSE 100 maandag minder sterk presteerde dat andere Europese beurzen. Dit had volgens hem te maken met de zware weging van olie- en mijnbouwaandelen die maandag onder druk stonden. Onder meer BP, Royal Dutch Shell, Rio Tinto en Glencore leverden in.

Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, zei in een interview dat de economie van de eurozone dit jaar circa 5 procent onder het niveau van vorig jaar zal eindigen, vanwege het uitblijven van verdere stimuleringen. "Er is sprake van een unieke periode van onzekerheid. Maar op een aantal vlakke zal de onzekerheid in de herfst afnemen, omdat we meer inzicht zullen krijgen in de vooruitzichten voor 2021", zei hij.

Daarnaast is er de onzekerheid over de Brexit-onderhandelingen over een handelsdeal met de EU. Aanstaande donderdag verloopt de door de Britse premier Boris Johnson zelf opgelegde deadline voor een deal. "Als er zicht is op een handelsakkoord, zal er verder onderhandeld worden, wat een steuntje in de rug zal betekenen voor het pond", zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. De bank verwacht dat er aan het einde van de week in de ogen van Johnson inderdaad voldoende vooruitgang zal zijn geboekt om de onderhandelingen nog enkele weken voort te zetten, "zodat de Britten uiteindelijk op 31 december met wél een handelsakkoord in de hand de unie definitief verlaten."

De euro/dollar noteerde op 1,1810. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1818 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1824 op de borden.

Olie noteerde maandag circa 3,0 procent lager.

Bedrijfsnieuws

KPN sloot 6,8 procent hoger. Vrijdag meldde Bloomberg dat het Zweedse EQT mogelijk interesse heeft om een overnamebod uit te brengen. Of er een bod komt, dat is afwachten. Analisten van ING benadrukten dat dit een vriendelijk bod zal moeten zijn, omdat KPN een paar flinke beschermingswallen heeft. EQT daalde in Stockholm 1,9 procent.

Daimler steeg 1,7 procent. Goldman Sachs verhoogde het advies van Verkopen naar Kopen. Société Générale won 2,4 procent, nadat Jefferies het advies verhoogde naar Kopen. De analisten rekenen op hogere inkomsten, lagere kosten en betere dividenden bij de Franse bank.

Beursuitbater Euronext sloot 2,5 procent lager en daalde daarmee voor een tweede dag na akkoord te zijn gegaan met de overname van Borsa Italiana van de de London Stock Exchange voor 4,3 miljard euro. Analisten zeiden dat Euronext meer heeft betaald dan ze hadden verwacht. Zij noemen de beoogde synergievoordelen ook een uitdaging.

De Britse aandeelhouders van Unilever hebben maandag ook ingestemd met de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen. Het aandeel steeg in Londen met 0,1 procent.

Tussenstand Wall Street
 
Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de aandelenmarkten in New York stevig in het groen.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021