Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 8 oktober 2020 16:03

Beursblik: koop volatiliteit en goud

De Amerikaanse verkiezingen zullen ongekende volatiliteit op de beurzen veroorzaken, maar wie er zal winnen, is voor beleggers uiteindelijk minder belangrijk dan de terugkeer van inflatie. Dat zei de hoofdeconoom van Saxo Bank, Steen Jakobsen, donderdag tegen ABM Financial News.

Voorspellingen van Jakobsen zijn vaak wild. Zo voorspelde hij in 2016 dat Trump de verkiezingen zou winnen.

Nu zegt hij dat het, op basis van de wetenschap van de massa, "wiskundig onmogelijk" is dat Trump wint. Althans, zo lang Biden Pennsylvania wint, kan hij eigenlijk niet meer verliezen, preciseert Jakobsen. Toch denkt de helft van de beleggers die hij spreekt dat Trump er toch weer met de winst vandoor gaat, meldde de econoom in de vooruitblik op het vierde kwartaal die Saxo Bank donderdag publiceerde. De econoom kiest voor de wetenschap en die wijst op Biden.

Voor Jakobsen maakt het ook niet veel uit wie er wint, omdat geen van beide kandidaten het land wer kan verenigen. "Het zijn twee witte oude mannen en dat zegt eigenlijk alles. Ik denk dat ze de geschiedenis ingaan als de slechtste presidentskandidaten in de geschiedenis."

"Voor het eerst zullen we een dag na de verkiezingen nog niet weten wie er heeft gewonnen, maar waarschijnlijk pas na een week", aldus de econoom. Dat komt omdat er massaal per post zal worden gestemd, mede door de coronacrisis, en die onbekende situatie zal voor veel onzekerheid zorgen op de financiële markten. Dat gaat volgens Jakobsen gepaard met veel volatiliteit.

Saxo Bank ziet een 40 procent kans op een eenduidige overwinning voor Biden, 40 procent op een langdurig betwiste verkiezingsuitslag, en 20 procent kans op een overwinning van Trump. De betwiste uitslag is de minst aantrekkelijke variant. De ‘clean sweep’ voor Biden, waarin de Democraat beide huizen van het Congres meekrijgt, het aantrekkelijkst. De markten zijn dat gunstige scenario aan het inprijzen, optimistisch als ze zijn.

Inflatie komt

Waar beleggers echter vooral mee bezig moeten zijn, volgens de econoom, is met de terugkeer van inflatie. Want die gaat komen, nu overheden rechtstreeks geld in de zakken van consumenten zijn gaan stoppen om de economie overeind te houden. Zo omzeilen ze het bancaire systeem, dat jarenlang de inflatie niet kon opschroeven, ondanks het gratis geld van de centrale banken.

Nu de overheden zich feitelijk laten financieren door de centrale banken is inflatie onvermijdelijk, denkt Jakobsen. Normaal gesproken komt inflatie vanuit toenemende vraag, legt hij uit. Maar deze keer komt hij van de overheid die geld weggeeft.

“Mensen kunnen niet reizen, ze zitten thuis. Ze hebben veel geld te spenderen en hebben niets anders te doen dan online shoppen. Dat creëert ruimte voor bedrijven om hun prijzen te verhogen.”

Maaltijdbezorgers doen dat al, merkt Jakobsen op. En in Duitsland zijn de detailhandelsverkopen sterk aan het stijgen. Als de inflatie er eenmaal is, is die niet meer te stoppen door de centrale banken, voorspelt Jakobsen. “Inflatie komt in pieken.”

Koop goud

Voor beleggers betekent dit, dat ze ver weg van vastrentende waarden moeten blijven. Aandelen blijven nog wel een positief rendement geven, verwacht Saxo Bank, en daarnaast moeten beleggers zich beschermen met inflatie-gerelateerde beleggingen en andere categorieën. “Koop volatiliteit. Koop goud. Koop grondstoffen", adviseert Jakobsen.

Voor succesverhalen moet je de komende jaren op het groene platform zijn, gelooft de broker. Aandelen die honderden of duizenden procenten gaan stijgen zijn niet meer de technologiemonopolisten, maar de klimaatvriendelijke bedrijven, denkt Jakobsen. Dat is het enige platform dat alle generaties steunen, waar iedereen beter van wordt en dat ook de ongelijkheid vermindert. "Natuurrampen treffen de armen het hardst", vat Jakobsen samen.

Positieve kracht

De technologiemonopolisten waren zo succesvol, omdat ze monopolisten zijn, erkent Jakobsen, wijzend op Google, Amazon en Facebook. Maar monopolies zijn niet goed voor de prijsvorming, niet goed voor de prijzen en niet goed voor de economische groei.

Beleggers beginnen in te zien dat investeren in klimaatvriendelijke bedrijven meer kan opleveren. De bedrijven die Saxo Bank eerder dit jaar noemde hebben allemaal beter dan de markt gepresteerd, zegt de econoom. "Het is interessant dat deze verschuiving niet gebeurt door de politieke wereld, maar door de vraag van beleggers, die meer willen betalen voor duurzame beleggingen. Beleggers zijn daarmee een positieve kracht."

Saxo Bank hekelt de overheden die de oude economie overeind proberen te houden tegen alle kosten, met schijnbaar oneindige monetaire stimulering. Gratis geld voor banken helpt echter niet om starters zonder kapitaal te financieren in het bestaande systeem, dat onderpand eist. "Waarom verdienen de banken niet? Ze lenen het geld niet uit, want er is te weinig onderpand."

Hierdoor ontstaat een kloof, niet tussen arm en rijk, maar tussen jong en oud, wat Jakobsens evenveel zorgen baart: door de lage rente zijn huizen zo duur dat jongeren geen appartementen meer kunnen kopen en dus geen onderpand kunnen verwerven, zoals de generaties voor hen wel konden.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020