NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM woensdag, 7 oktober 2020 16:29

Kempen blijft positief over aandelen en bedrijfsobligaties

Aandelen en bedrijfsobligaties blijven belangrijke categorieën om in te beleggen, terwijl staatsobligaties nog jaren risicovol blijven, totdat  de rente weer stijgt. Dat blijkt uit een langetermijnvisie die zakenbank Kempen woensdag presenteerde. 

De economen van de beleggersbank schetsten vier scenario's voor het monetaire en begrotingsbeleid van overheden en de impact daarvan voor het klimaat. Een structureel grotere overheid kan helpen de klimaatverandering te beperken, maar ruim baan voor globale technologiereuzen is het beste scenario voor het klimaat, volgens de bank.

In het centrale scenario doen overheden te weinig tegen de opwarming van de aarde. De economie wordt regionaler, inflatie en rente blijven laag en de productiviteit groeit niet. De aarde warmt in dit scenario met 3 graden op. “We denken dat de klimaatdoelen van Parijs niet worden gehaald”, aldus chief investment officer Lars Dijkstra tijdens de presentatie.

In het scenario van deglobalisering leiden de handelsconflicten tot een terugkeer naar lokale werkgelegenheid. In dit scenario zou de aarde zelfs met 4 graden opwarmen.

In het scenario 'Grote overheid' blijven overheden ook na de coronacrisis de economie stimuleren met investeringen in schone energie en aanpassingen aan de klimaatverandering. Ruim monetair beleid en fiscale stimulering raken “in elkaar verward”, aldus Dijkstra. Dit zou vooral in Europa en Azië kunnen bijdragen aan meer groei.

Populistische regeringen kunnen kapitaal meer belasten, wat leidt tot minder economische ongelijkheid. Hogere lonen kunnen de rente laten oplopen. In dit scenario zou de aarde met 2 graden opwarmen.

Echt goed wordt het klimaatprobleem aangepakt met veel technologische innovatie en hoge productiviteitsgroei. De ‘winner-takes-all’ dynamiek levert hogere winstmarges op, en meer economische ongelijkheid. In dit scenario, dat Kempen niet waarschijnlijk acht, zou de opwarming tot 1,5 graden beperkt kunnen blijven, zoals is overeengekomen in het Parijse klimaatakkoord in 2015.

Hoe te beleggen?

In het centrale scenario blijft de rente nog lang laag en blijven staatsobligaties nog lang erg duur. Hierdoor kunnen ze niet meer dienen als ‘buffer’ die andere risico’s beperkt. Het is nog te vroeg om in te zetten op een scenario met stijgende rente.  

In de zoektocht naar rendement komt Kempen nog altijd uit op bedrijfsobligaties, aandelen en illiquide beleggingen met een hoge illiquiditeitspremie.

Op de aandelenmarkten is de vaart eruit. De aandelenbeurzen dreven op het verhaal dat de tweede golf van het coronavirus wel veel besmettingen maar niet veel doden en ernstig zieken oplevert. Dit is echter “oud nieuws”, volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders. Want als die de tweede golf doorzet, komt het zorgsysteem toch weer in de knel en zullen ook consumenten weer voorzichtiger worden.

Ondanks de hoge waarderingen zijn aandelen volgens Leenders nu niet uitzonderlijk duur, vergeleken met bijvoorbeeld staatsobligaties. Een groot risico voor de aandelenmarkten is vooral de fiscal cliff, als de overheiddsteun te snel wordt teruggedraaid. “Dat is de balans die moet worden gezocht”, zegt Leenders. 

Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Economie_van_nederland, Beursblik

De Aandeelhouder TV

januari 21, 2022

Netflix prikt verwachtingsbubbel door

januari 21, 2022

Begin van een echte correctie op de beurs? | De Aandeelhouder Podcast Afl. 54

januari 21, 2022

AEX, DAX en Climax voor ADYEN – 19jan22

januari 21, 2022

AEX, DAX en Dubbele bodem ASML

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:31

  TA van Edward Loef – Een nieuwe grondstoffensupercyclus?

 • 11:13

  Koers aandeel Netflix keldert na kwartaalcijfers: zijn de gouden tijden voorbij?

 • 10:16

  De elfde editie van het LYNX Beleggersdebat trekt bijna 20.000 kijkers

 • 08:02

  U-turn op Wall Street en Netflix duikt 20% omlaag na cijfers

 • 16:51

  TA van Edward Loef – Zilver, goud en Newmont Mining

 • 08:08

  Renteverlaging China trekt aandelen uit het slop, Hang Seng index +3,3%

 • 18:11

  TA van Edward Loef – LYNX Beleggersdebat technisch bekeken

 • 14:46

  ASML boekt recordjaar dankzij chiptekort

 • 10:14

  ETF van de week: iShares Nasdaq-100 UCITS ETF (EXXT)

Masterclasses

Columns

Nieuw
21 jan 07:21 Nico Inberg

PostNL voor kwart in handen van Tsjech

20 jan 16:01 Redactie

ETF v/d Week: World MSCI

20 jan 09:42 Redactie

Terugkijken: Chatsessie met Nico