Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 7 oktober 2020 16:29

Kempen blijft positief over aandelen en bedrijfsobligaties

Aandelen en bedrijfsobligaties blijven belangrijke categorieën om in te beleggen, terwijl staatsobligaties nog jaren risicovol blijven, totdat  de rente weer stijgt. Dat blijkt uit een langetermijnvisie die zakenbank Kempen woensdag presenteerde. 

De economen van de beleggersbank schetsten vier scenario's voor het monetaire en begrotingsbeleid van overheden en de impact daarvan voor het klimaat. Een structureel grotere overheid kan helpen de klimaatverandering te beperken, maar ruim baan voor globale technologiereuzen is het beste scenario voor het klimaat, volgens de bank.

In het centrale scenario doen overheden te weinig tegen de opwarming van de aarde. De economie wordt regionaler, inflatie en rente blijven laag en de productiviteit groeit niet. De aarde warmt in dit scenario met 3 graden op. “We denken dat de klimaatdoelen van Parijs niet worden gehaald”, aldus chief investment officer Lars Dijkstra tijdens de presentatie.

In het scenario van deglobalisering leiden de handelsconflicten tot een terugkeer naar lokale werkgelegenheid. In dit scenario zou de aarde zelfs met 4 graden opwarmen.

In het scenario 'Grote overheid' blijven overheden ook na de coronacrisis de economie stimuleren met investeringen in schone energie en aanpassingen aan de klimaatverandering. Ruim monetair beleid en fiscale stimulering raken “in elkaar verward”, aldus Dijkstra. Dit zou vooral in Europa en Azië kunnen bijdragen aan meer groei.

Populistische regeringen kunnen kapitaal meer belasten, wat leidt tot minder economische ongelijkheid. Hogere lonen kunnen de rente laten oplopen. In dit scenario zou de aarde met 2 graden opwarmen.

Echt goed wordt het klimaatprobleem aangepakt met veel technologische innovatie en hoge productiviteitsgroei. De ‘winner-takes-all’ dynamiek levert hogere winstmarges op, en meer economische ongelijkheid. In dit scenario, dat Kempen niet waarschijnlijk acht, zou de opwarming tot 1,5 graden beperkt kunnen blijven, zoals is overeengekomen in het Parijse klimaatakkoord in 2015.

Hoe te beleggen?

In het centrale scenario blijft de rente nog lang laag en blijven staatsobligaties nog lang erg duur. Hierdoor kunnen ze niet meer dienen als ‘buffer’ die andere risico’s beperkt. Het is nog te vroeg om in te zetten op een scenario met stijgende rente.  

In de zoektocht naar rendement komt Kempen nog altijd uit op bedrijfsobligaties, aandelen en illiquide beleggingen met een hoge illiquiditeitspremie.

Op de aandelenmarkten is de vaart eruit. De aandelenbeurzen dreven op het verhaal dat de tweede golf van het coronavirus wel veel besmettingen maar niet veel doden en ernstig zieken oplevert. Dit is echter “oud nieuws”, volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders. Want als die de tweede golf doorzet, komt het zorgsysteem toch weer in de knel en zullen ook consumenten weer voorzichtiger worden.

Ondanks de hoge waarderingen zijn aandelen volgens Leenders nu niet uitzonderlijk duur, vergeleken met bijvoorbeeld staatsobligaties. Een groot risico voor de aandelenmarkten is vooral de fiscal cliff, als de overheiddsteun te snel wordt teruggedraaid. “Dat is de balans die moet worden gezocht”, zegt Leenders. 

De Aandeelhouder TV

januari 18, 2021

AEX 18 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 18, 2021

Terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

januari 18, 2021

Nieuwe stimuleringen VS broodnodig

januari 18, 2021

Akzo overklast PPG | 18 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Europese bankaandelen tonen veerkracht

 • 12:24

  AEX op weg naar 671,5 punten

 • 08:18

  Europa lager van start & Chinese economie groeit met 2,3%

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
18 jan 11:50 Nico Bakker

TA: HEINEKEN in trading range

18 jan 09:37 Cees Smit

Cees Smit: Value Picks

18 jan 07:52 Redactie

7 aandelen om te kopen voordat ze gaan exploderen