Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 2 oktober 2020 21:15

AEX ondanks onzekerheid verder omhoog

De Amsterdamse beurs is afgelopen week gestegen ondanks de aanhoudende onzekerheid en volatiliteit die worden veroorzaakt door de coronacrisis, Brexit en de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Op een slotstand van 553,12 punten op vrijdag restte op weekbasis een winst van 2,3 procent. Een week eerder eindigde de hoofdindex nog op 540,91 punten, toen een weekverlies van bijna 2 procent.

Beleggers wachten nog steeds op een nieuw economisch stimuleringspakket in de Verenigde Staten en hoewel er deze week wel stappen werden gezet, is de kans klein dat er voor de verkiezingen nog een deal wordt gesloten tussen de Republikeinen en Democraten.

Het Huis van Afgevaardigden stemde deze week met een kleine meerderheid in met stimuleringsmaatregelen ter waarde van ruim 2 biljoen dollar maar het lijkt er niet op dat het wetsvoorstel ook wordt goedgekeurd in de Senaat, waar de Republikeinen een meerderheid hebben. Veel Republikeinen zijn van mening dat er teveel geld gemoeid is met het steunpakket. Marktkenners verwachten dat een steunpakket over de verkiezingen wordt heengetild.

Ook in Europa zullen overheden vermoedelijk weer de knip moeten trekken, nu steeds meer landen de maatregelen aanscherpen om het coronavirus in te dammen. "Dit zal zonder twijfel een negatief effect hebben op het economisch herstel, dat sinds eind juli al afzwakt in Europa", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Volgens de marktkenner van ING zitten beleggers "gevangen tussen hoop en vrees", waardoor de beweeglijkheid op de beurzen voorlopig nog wel hoog zal blijven.

Trump heeft corona en eerste debat met Biden

Dat het sentiment op de markten snel om kan slaan, werd vrijdag duidelijk toen bekend werd dat de Amerikaanse president Donald Trump besmet is met Covid-19, net als zijn vrouw en een naaste adviseur. De komende dagen moet duidelijk worden of er nog meer besmettingen zijn in en rond het Witte Huis.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital zitten beleggers nu met veel vragen. "Zal hij [Trump] ziek worden? Moet hij zijn taken overdragen aan vicepresident Mike Pence? En wat gaat dit betekenen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen?"

Maar feitelijk is er nog niets veranderd, volgens Schutte. Als Trump niet ziek wordt, kan hij snel weer up-en-running zijn en is er weinig aan de hand. Er zijn nu nog weinig conclusies te trekken uit het nieuws. Volgens de laatste berichten heeft Trump milde symptomen.

Voordat duidelijk werd dat Trump het coronavirus heeft opgelopen, debatteerde de president voor het eerst met zijn uitdager Joe Biden. Dat verkiezingsdebat was echter chaotisch en weinig inhoudelijk.

"Dit gekrakeel tussen twee oude mannen was niet erg verheffend en had zeker gevolgen voor de beurs. Beleggers vragen zich af: zijn dit nou de leiders waar we het mee moeten gaan doen? Waar raken we in verzeild?", aldus Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.  

Er bestaan verschillende meningen over welke president het beste zou zijn voor de aandelenmarkten. Een overwinning van Biden wordt gezien als negatief voor Wall Street, onder andere omdat hij van plan is hogere vennootschaps- en vermogenswinstbelasting in te voeren. Analisten van Credit Suisse denken juist dat met de Democraat als president de kans groter is op nieuwe stimuleringsmaatregelen.

Vermogensbeheerder Amundi verwacht de komende tijd meer volatiliteit op financiële markten omdat Biden zijn voorsprong op Trump heeft vergroot na het debat. "Financiële markten houden na het debat van dinsdag steeds meer rekening met een Democratic sweep", stelt valutastrateeg Paresh Upadhyaya. Trump heeft al meerdere malen aangegeven het verkiezingsresultaat niet te accepteren als hij niet als winnaar uit de bus komt.

Amerikaanse banenrapport stelt teleur

De coronabesmetting van Trump duwde het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verscheen naar de achtergrond. Het rapport zelf viel tegen. In september was sprake van een banengroei van 661.000, terwijl de markt op een stijging met 800.000 banen had gerekend.

De werkloosheid daalde naar in september naar 7,9 procent, waar door economen 8,2 procent was verwacht, terwijl de participatiegraad daalde van 61,7 procent naar 61,4 procent.

"De Amerikaanse arbeidsmarkt houdt zichtbare littekens over aan de corona-verwonding", oordeelde valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

"Opmerkelijk is dat naast de werkeloosheid, de beroepsbevolking ook is gekrompen. Dit houdt in dat een deel van de mensen niet meer meegeteld wordt in de werkloosheidcijfers; niet omdat ze een baan hebben gevonden, maar omdat ze niet meer actief zoeken naar een baan."

Volgens Sammani kan dit serieuze langetermijnschade aanrichten op de arbeidsmarkt en is het ook "een verontrustend vooruitzicht voor het vierde kwartaal, vooral nu de politieke onzekerheid in de VS toeneemt en er geen vooruitgang wordt geboekt ten aanzien van de budgettaire ondersteuningsplannen."

Brexit onderhandelingen verlopen zeer moeizaam

Het Britse pond kwam deze week aardig in beweging ten opzichte van andere grote valuta, nadat duidelijk werd dat het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie nog ver van elkaar verwijderd zijn in de Brexit-onderhandelingen. Verder kondigde Brussel juridische stappen aan vanwege de omstreden Brexit-wet die eerder deze week door het Britse parlement werd aangenomen. Voor dit weekend staat een overleg gepland tussen premier Boris Johnson en president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen.

"De vraag is wat premier Boris Johnson gaat doen nu hij geconfronteerd wordt met de lijn in het zand die de EU heeft getrokken", aldus valuta-analist Ranko Berich van Monex Europe. Volgens hem is een deal nog mogelijk en heeft het Brexit proces eerder laten zien wat er op het allerlaatste moment nog bereikt kan worden.

In het slechtste scenario leveren de gesprekken helemaal niets op en zal er voor eind 2020 geen handelsakkoord worden gesloten tussen Brussel en Londen. In dat geval sluit Berich een daling van het Britse pond met 5 tot 8 procent vanaf het huidige niveau van x,xx niet uit.

De koers van het euro/pond noteerde vrijdag op 0,773 en de euro/dollar op 1,1715 en daarmee op weekbasis bijna een half procent hoger.

Een vat WTI-olie werd op weekbasis bijna 7 procent goedkoper en handelde vrijdag rond de 37 dollar.

Stijgers en dalers

In een Amsterdamse hoofdgraadmeter deed ArcelorMittal deze week goede zaken met een winst van 12,1 procent. De staalreus voegt zijn Amerikaanse activiteiten samen met het Amerikaanse staalconcern Cleveland-Cliffs en krijgt zelf een minderheidsbelang in het fusiebedrijf. Analisten van ING noemden het een goede deal. Aandeelhouders kunnen dankzij de verkoop een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen dollar tegemoet zien. UBS en Credit Suisse verhoogden hun koersdoel.

Financials presteerden deze week ook sterk. Aegon won 14,9 procent op weekbasis en was daarmee koploper in de AEX. ABN AMRO steeg 7,3 procent en ING ging 4,2 procent hoger. ASR Nederland en NN Group eindigden respectievelijk 3,1 en 5,4 procent hoger.

Galapagos steeg 2,5 procent op weekbasis. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf startte deze week met een Fase 2 studie naar een potentiële psoriasis behandeling en kreeg koersdoelverhogingen bij KBC Securities en Degroof Petercam nadat de marktaanvraag voor filgotinib als reumabehandeling in de EU en Japan werd goedgekeurd.

Onder de hoofdfondsen ging DSM er op weekbasis 9,1 procent op vooruit. Het speciaalchemiebedrijf sloot met het Duitse Covestro een overeenkomst voor de verkoop van zijn Resins & Functional Materials-tak. DSM verwacht een transactiewaarde van 1,6 miljard euro. Verschillende analisten verhoogden hun koersdoel.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 6,0 procent en was daarmee de drager van de rode lantaarn deze week. De energiereus zal tussen de 7.000 en 9.000 banen schrappen voor het einde van 2022. Jaarlijks denkt Shell daarmee 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar te kunnen besparen. "Maar dit is in onze ogen slechts het begin. We denken dat ook de portefeuille opgeschoond moet worden", aldus analist Quirijn Mulder van ING.

In de AMX won BAM Groep deze week 4,2 procent, nadat de bouwer een omvangrijke reorganisatie aankondigde. BAM verwacht dat dit programma 100 miljoen euro per jaar aan kostenbesparingen zal opleveren. Daarbij zal het grootste deel van de besparingen worden behaald door een reductie van het personeel. Volgens ING geven de bouwer en de nieuwbakken CEO een sterk signaal af.

Eurocommercial voerde de AMX aan met een winst van 18,6 procent en Vopak was hekkensluiter onder de Midkapfondsen en moest 3,7 procent inleveren.

Air France-KLM verloor 3,0 procent op weekbasis. De luchtvaartmaatschappij heeft nog altijd last van de coronacrisis. Onderdeel KLM leverde deze week zijn herstructureringsplan in bij het Ministerie van Financiën. Dit is een belangrijke voorwaarde om de overheidslening en garantiestellingen van in totaal 3,4 miljard euro te ontvangen. Het plan ligt nu ter beoordeling bij het ministerie.

Basic-Fit sluit tijdelijk 148 clubs in Frankrijk. Ondanks dit nieuws sprak Morgan Stanley van een bemoedigende update over het aantal clubs en de liquiditeit. Analist Frank Claassen van Degroof Petercam verwacht dat de financiële gevolgen van het sluiten van de clubs in Frankrijk vooralsnog beperkt zullen zijn. Het aandeel steeg op weekbasis 4,5 procent.

Van de kleinere fondsen presteerde Vivoryon sterk met een winst van 11,1 procent en Wereldhave steeg zelfs 16,8 procent en was daarmee koploper.

De lijst van dalers werd aangevoerd door B&S Group met een verlies van 3, procent.

Ajax verloor 0,8 procent op weekbasis. De beursgenoteerde voetbalclub bereikte overeenstemming over de verkoop van zijn belang van 51 procent in Ajax Cape Town aan de minderheidsaandeelhouder. De transactie zal uiterlijk 1 oktober worden afgerond. Verder werd deze week bekend dat de Amsterdammers in het komend seizoen van de Champions League onder meer Liverpool treffen.

Kiadis Pharma verloor bij de lokale fondsen 5,1 procent na de publicatie van halfjaarcijfers. Verder sloot het biotechbedrijf een overeenkomst met de Amerikaanse bloedbank Gulf Coast Regional Blood Center voor de levering van universeel donormateriaal voor zijn K-NK Natural Killer-celtherapieproducten.

Alumexx heeft in de eerste zes maanden van 2020 een hogere omzet en nettowinst geboekt. De fabrikant zei dat het coronavirus "geen significante impact" heeft gehad op de activiteiten en resultaten van het bedrijf in de eerste helft van het jaar. Het aandeel daalde 3,5 procent op weekbasis.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021