Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 30 september 2020 20:28

Wall Street koerst af op hoger slot

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 1,2 procent tot 3.376,28 punten, de Dow Jones index won 1,4 procent op 27.828,27 punten en de Nasdaq noteerde 1,2 procent hoger op 11.210,51 punten.
    
De Amerikaanse futures daalden woensdag voorbeurs in reactie op het bittere presidentiële debat dinsdagavond, die de risico's rond de verkiezingen onderstreepten. Desondanks schudde de markt het negatieve sentiment van zich af en herpakte zich, ondanks de zorgen over een tweede golf van coronavirusinfectie, die het economische herstel zou belemmeren.

President Trump en presidentskandidaat Joe Biden botsen dinsdagavond in een rancuneus debat. De president omzeilde de vraag of hij zijn aanhangers zou aansporen kalm te blijven en geen burgerlijke onrust te zaaien als na de verkiezingen van 3 november [vanwege het stemmen per post] de stemmen mogelijk nog niet volledig zijn verwerkt. Biden suggereerde dat het even kan duren om duizenden stembiljetten te tellen die pas op de verkiezingsdag mogen worden geopend.

Daarnaast is er de zorg over de toenemende coronavirusinfecties en het risico's voor het economisch herstel. 

Sommige analisten schreven de eerdere daling van de futures toe aan de perceptie dat de democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn peilingswinsten ten opzichte van president Trump verder heeft weten te verstevigen. Een overwinning van Biden wordt gezien als negatief voor Wall Street, onder andere omdat hij van plan is hogere vennootschaps- en vermogenswinstbelasting in te voeren.

"Op de financiële markten is er een groeiend besef dat een v-vorming herstel van de aandelenkoersen, niet betekent dat er uiteindelijk ook een v-vorming economisch herstel zal komen", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Hoopgevende woorden van de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin boden steun. Mnuchin zei namens de regering te komen met een tegenvoorstel voor een nieuw steunpakket voor werklozen in de coronacrisis. Mnuchin en Pelosi proberen alsnog om een steunpakket overeen te komen voor de verkiezingen, ondanks sceptische geluiden vanuit het Congres dat een deal op dit moment nauwelijks realiseerbaar is.

De markt kreeg woensdag een reeks macro-cijfers te verwerken. Het zwaartepunt lag bij het ADP-banenrapport. De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in september harder gestegen dan voorzien. Het aantal banen steeg in september met 749.000, terwijl werd gerekend op een stijging met 600.000.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 31,4 procent. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 5 procent.

De aanstaande woningverkopen zijn in augustus tot een nieuw record gestegen. De index steeg met 8,8 procent tot 132,8.

Tot slot werd bekend dat de activiteit in de regio Chicago in september verder is aangetrokken. De bedrijfsbarometer steeg van 51,2 in augustus naar 62,4 deze maand.

De euro/dollar noteerde op 1,1723. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1726 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1742 op de borden. 

Olie noteerde woensdag tot 2,3 procent hoger, nadat uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 2,0 miljoen vaten tot 492,4 miljoen vaten.

Donderdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de persoonlijke inkomens en bestedingen in augustus, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie van september en de bouwuitgaven in augustus.    

Bedrijfsnieuws

Walt Disney kondigde een grote ontslagronde aan. Er verdwijnen zo'n 28.000 banen bij de Amerikaanse themaparken. Disneyland in Californië moet voorlopig dichtblijven en ook voor de andere parken is de situatie weinig rooskleurig. De werknemers waren al sinds april met verlof door de coronacrisis, die langer duurt dan Disney had gehoopt. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Apple meldde dat CEO Tim Cook aandelen ter waarde van 114 miljoen dollar krijgt, uit te keren tussen 2023 en 2025. Het aandeel steeg 2,4 procent.

Eton Pharmaceuticals steeg 0,2 procent, na goedkeuring door de FDA van zijn korrels voor de behandeling van uitval van de bijnieren bij kinderen tot 17 jaar. Eton kocht de rechten voor deze Alkindi Sprinkle behandeling eerder dit jaar van Diurnal Group en verwacht het in het vierde kwartaal op de markt te brengen.

Lowe's gaat weer eigen aandelen inkopen. Het programma werd gestopt vanwege het coronavirus en heeft nog 8,7 miljard dollar te gaan. Het aandeel won 2,8 procent.

Micron Technology moest op 14 september stoppen met leveren van chips aan het Chinese Huawei, en gezien de korte waarschuwingstijd had het bedrijf weinig mogelijkheden om die chips aan andere klanten te leveren. Dit zal de omzet dit kwartaal aanzienlijk raken. Huawei was goed voor bijna 10 procent van de omzet van de fabrikant van geheugenchips. Het aandeel Micron daalde 6,3 procent.

Moderna won 0,8 procent. Het bedrijf meldde in een wetenschappelijk artikel dat de eerste data erop wijzen dat zijn Covid-19-vaccin neutraliserende antistoffen kan opwekken bij oudere en bejaarde volwassen op niveaus die vergelijkbaar zijn met de antistoffen bij jongere volwassenen. 

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020