Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 30 september 2020 22:06

Wall Street hoger gesloten

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag hoger gesloten.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,8 procent tot 3.363,0 punten, de Dow Jones index won 1,2 procent op 27.781,70 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 11.167,51 punten.

De Dow sloot op de laatste handelsdag van de maand 2,3 procent lager, de S&P 500 verloor 3,9 procent en de Nadaq zakte 5,2 procent weg. Op kwartaalbasis steeg de S&P 500 echter 8,5 procent, terwijl de Nasdaq Composite 11 procent won en de Dow 7,6 procent aandikte.

    
De Amerikaanse futures daalden woensdag voorbeurs in reactie op het bittere presidentiële debat dinsdagavond, die de risico's rond de verkiezingen onderstreepten. Desondanks schudde de markt het negatieve sentiment van zich af en herpakte zich, ondanks de zorgen over een tweede golf van coronavirusinfectie, die het economische herstel zou belemmeren.

President Trump en presidentskandidaat Joe Biden botsen dinsdagavond in een rancuneus debat. De president omzeilde de vraag of hij zijn aanhangers zou aansporen kalm te blijven en geen burgerlijke onrust te zaaien als na de verkiezingen van 3 november [vanwege het stemmen per post] de stemmen mogelijk nog niet volledig zijn verwerkt. Biden suggereerde dat het even kan duren om duizenden stembiljetten te tellen die pas op de verkiezingsdag mogen worden geopend.

Daarnaast is er de zorg over de toenemende coronavirusinfecties en het risico's voor het economisch herstel. 

Sommige analisten schreven de eerdere daling van de futures toe aan de perceptie dat de democratische presidentskandidaat Joe Biden zijn peilingswinsten ten opzichte van president Trump verder heeft weten te verstevigen. Een overwinning van Biden wordt gezien als negatief voor Wall Street, onder andere omdat hij van plan is hogere vennootschaps- en vermogenswinstbelasting in te voeren.

"Op de financiële markten is er een groeiend besef dat een v-vorming herstel van de aandelenkoersen, niet betekent dat er uiteindelijk ook een v-vorming economisch herstel zal komen", zei econoom Carsten Brzeski van ING.

Hoopgevende woorden van de Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin boden steun. Mnuchin zei namens de regering te komen met een tegenvoorstel voor een nieuw steunpakket voor werklozen in de coronacrisis. Mnuchin en Pelosi proberen alsnog om een steunpakket overeen te komen voor de verkiezingen, ondanks sceptische geluiden vanuit het Congres dat een deal op dit moment nauwelijks realiseerbaar is. Rond de slotbel meldden diverse media echter dat de gesprekken over een deal woensdag toch weer in een impasse lijken te verzanden.

De markt kreeg woensdag een reeks macro-cijfers te verwerken. Het zwaartepunt lag bij het ADP-banenrapport. De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in september harder gestegen dan voorzien. Het aantal banen steeg in september met 749.000, terwijl werd gerekend op een stijging met 600.000.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal gekrompen met 31,4 procent. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 5 procent.

De aanstaande woningverkopen zijn in augustus tot een nieuw record gestegen. De index steeg met 8,8 procent tot 132,8.

Tot slot werd bekend dat de activiteit in de regio Chicago in september verder is aangetrokken. De bedrijfsbarometer steeg van 51,2 in augustus naar 62,4 deze maand.

De euro/dollar noteerde op 1,1725. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,1726 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1742 op de borden. 

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 2,4 procent, ofwel 0,93 dollar, hoger op 40,22 dollar, nadat uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 2,0 miljoen vaten tot 492,4 miljoen vaten.

Donderdag staan in de Verenigde Staten op macro-economisch vlak een vijftal publicaties geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en de persoonlijke inkomens en bestedingen in augustus, gevolgd door een tweetal inkoopmanagersindices voor de industrie van september en de bouwuitgaven in augustus.    

Bedrijfsnieuws

Walt Disney kondigde een grote ontslagronde aan. Er verdwijnen zo'n 28.000 banen bij de Amerikaanse themaparken. Disneyland in Californië moet voorlopig dichtblijven en ook voor de andere parken is de situatie weinig rooskleurig. De werknemers waren al sinds april met verlof door de coronacrisis, die langer duurt dan Disney had gehoopt. Het aandeel daalde circa 0,8 procent.

De twee softwarebedrijven Asana en Palantir noteerden woensdag bij hun debuut op de Amerikaanse beurs ver boven hun referentieprijzen. Asana steeg ruim 32,0 procent, terwijl Palantir circa 31,5 procent won.

Apple meldde dat CEO Tim Cook aandelen ter waarde van 114 miljoen dollar krijgt, uit te keren tussen 2023 en 2025. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Eton Pharmaceuticals steeg ruim 1,0 procent, na goedkeuring door de FDA van zijn korrels voor de behandeling van uitval van de bijnieren bij kinderen tot 17 jaar. Eton kocht de rechten voor deze Alkindi Sprinkle behandeling eerder dit jaar van Diurnal Group en verwacht het in het vierde kwartaal op de markt te brengen.

Lowe's gaat weer eigen aandelen inkopen. Het programma werd gestopt vanwege het coronavirus en heeft nog 8,7 miljard dollar te gaan. Het aandeel won ruim 2,0 procent.

De Amerikaanse autoproducent Ford roept in Noord-Amerika meer dan 700.000 voertuigen terug omdat de achteruitrijcamera's vervormde beelden kunnen laten zien of plotseling donker kunnen worden. Het aandeel noteerde desondanks 0,7 procent hoger.

Micron Technology moest op 14 september stoppen met leveren van chips aan het Chinese Huawei, en gezien de korte waarschuwingstijd had het bedrijf weinig mogelijkheden om die chips aan andere klanten te leveren. Dit zal de omzet dit kwartaal aanzienlijk raken. Huawei was goed voor bijna 10 procent van de omzet van de fabrikant van geheugenchips. Het aandeel Micron daalde ruim 7,0 procent.

Moderna won 0,8 procent. Het bedrijf meldde in een wetenschappelijk artikel dat de eerste data erop wijzen dat zijn Covid-19-vaccin neutraliserende antistoffen kan opwekken bij oudere en bejaarde volwassen op niveaus die vergelijkbaar zijn met de antistoffen bij jongere volwassenen. 

De Aandeelhouder TV

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2020

Trump lijkt eigen glazen in te gooien

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

 • 08:47

  Wall Street staakt rally na uitblijven coronasteun & kwartaalcijferseizoen officieel van start

 • 15:37

  Aandeel ASML – unieke chipmachines zorgen voor sterke resultaten

 • 09:33

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 ETF (SXR8)

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?