Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 30 september 2020 12:20

Europese beurzen lager rond middaguur

De Europese beurzen noteerden woensdag lager, met zowel in de Verenigde Staten als in het Verenigd Koninkrijk stijgende aantallen coronabesmettingen en een intenser spanningsveld in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woendag rond het middaguur een daling van 0,3 procent op 358,90 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,8 procent op 12.723,70 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,4 procent met een stand van 4.812,11 punten. De Britse FTSE zakte woensdag 0,2 procent naar 5.885,41 punten.

Woensdag konden beleggers al vroeg aan de slag met een reeks macrocijfers. De industrie van Japan produceerde in augustus iets meer dan verwacht, terwijl de detailhandelsverkopen in augustus weliswaar verder daalden, maar in een iets lager tempo dan in juli het geval was.

In China groeiden de dienstensector en de industrie in september volgens de lezing van Beijing iets harder, terwijl onderzoeksbureau Markit in augustus in de industrie wel groei constateerde, maar iets minder dan in juli.

De Britse economie kwam zowel op kwartaal- als op jaarbasis flink lager uit, maar de daling op kwartaalbasis was iets minder scherp dan in een eerste meting.

Duitsland publiceerde woensdag over augustus gestegen detailhandelsverkopen met op maandbasis een plus van 3,1 procent en op jaarbasis zelfs met 3,7 procent, allebei na correctie voor inflatie- en seizoenseffecten.

Frankrijk maakte een voorlopige ontwikkeling van de consumentenprijzen over september bekend die op maandbasis een grotere afname liet zien dan verwacht.

De werkloosheid van Duitsland liet in september een lichte daling zien naar 6,3 procent.

Vanmiddag komt in de Verenigde Staten het accent te liggen op de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de private sector in september, de definitieve groei van de economie in het tweede kwartaal, in de inkoopmanagersindex van Chicago over september, de aanstaande woningverkopen en de wekelijkse olievoorraden voor de week die eindigde 26 september.

Van de Federal Reserve treden vandaag nog twee prominenten naar voren en dat zijn van de Fed van Minneapolis Neel Kashkari en van de Fed van Dallas Robert Kaplan.

Olie noteerde woensdag lager. Een november-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het rood op 38,81 dollar, terwijl voor een december-future Brent 40,98 dollar werd betaald, een daling van 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1705. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1730 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1741 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell zal tussen de 7.000 en 9.000 banen schrappen voor het einde van 2022. Jaarlijks denkt Shell zo 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar tegen 2022 te kunnen besparen. Shell verwacht in het derde kwartaal tussen de 820.000 en 860.000 vaten olie-equivalent te hebben geproduceerd bij Intergrated Gas. Na belastingen rekent Shell voor het derde kwartaal op 1,0 miljard tot 1,5 miljard dollar aan afschrijvingen. Shell waarschuwde verder dat de lagere olieprijs ook "significante" gevolgen heeft voor de marges bij LNG. Dit kan ook de operationele kasstroom raken, voegde Shell toe. De koers van het aandeel noteerde 0,4 procent hoger.

DSM heeft met Covestro een overeenkomst gesloten voor de verkoop van zijn Resins & Functional Materials-tak. DSM verwacht bij een transactiewaarde van 1,6 miljard euro circa 1,4 miljard euro aan contanten te ontvangen. De koers van het aandeel noteerde 3,8 procent hoger, die van Covestro 7,9 procent lager.

Sika is positiever geworden over de tweede jaarhelft. Voor de komende maanden verwacht Sika "gunstigere marktomstandigheden". Dat zal volgens het speciaalchemiebedrijf een verbetering van de omzet en volumes tot gevolg hebben. Voor de tweede jaarhelft rekent Sika dan ook op een "bovenpropotionele" stijging van de EBIT. Het aandeel Sika werd 0,5 procent duurder.

Vestas heeft in de Verenigde Staten een opdracht gekregen voor de levering van windturbines voor een windmolenpark. Financiële details werden door Vestas niet bekend gemaakt. De koers van het aandeel noteerde winst van 2,2 procent.

In Frankfurt bleven de koersen relatief dicht bij de slotnoteringen van dinsdag, met uitzondering dan van Covestro. Parijs zag bij de minnen iets grotere uitslagen met een koers verlies van 2,5 procent voor het aandeel Alstom en zelfs 3,1 procent voor het aandeel ArcelorMittal.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,8 procent in het rood.

De S&P 500 index daalde dinsdag 0,5 procent tot 3.335 punten. De Dow Jones index verloor 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent.

De Aandeelhouder TV

januari 15, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 1 – Chiprally, olietankers, post (DHL) & bezorgsector (JET)

januari 15, 2021

AEX klaar voor 700 punten

januari 15, 2021

AEX week 2 2021 11:30 uur – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 15, 2021

Start cijferseizoen | 15 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:49

  TA van Edward Loef – Amerikaanse schietsport in de lift

 • 08:38

  Amerikaanse beurshuizen positief over Europese aandelen & beursdag start rood

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Beleggen in China of Noord-Amerika?

 • 08:20

  Biden wil $2 biljoen extra & China heeft record handelsoverschot

 • 17:18

  TA van Edward Loef – Carrefour overnamekandidaat

 • 15:07

  Goudprijs verwachting 2021 – Waar gaat de goudprijs heen?

 • 10:56

  ETF van de week: Platinum (VZLA)

 • 08:33

  Aandelen blijven onverschillig bij Amerikaanse politieke situatie en olie zet triomftocht verder

 • 17:35

  TA van Edward Loef – Pfizer en Moderna resistent tegen koersrisico’s?

Masterclasses

 • 21 januari

  Voorspellen de grafieken verdere koersstijgingen?

Columns

Nieuw
15 jan 18:36 Redactie

Nieuw: Luister nu De Aandeelhouder Podcast!

15 jan 07:53 Nico Inberg

Euronav: Tankers bijna gratis

15 jan 07:51 Redactie

3 aandelentips in de energiesector