Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 30 september 2020 18:01

Damrak sluit verdeeld

De Amsterdamse beurs is woensdag verdeeld gesloten, na meevallende economische cijfers uit de VS en hernieuwde hoop op een nieuw Amerikaanse steunpakket.

De AEX sloot 0,2 procent lager op 547,70 punten. De Midkap-index steeg 0,5 procent en de Smallcaps werden bijna een procent meer waard.

De Amerikaanse futures draaiden naar positief na berichten dat er mogelijk alsnog een deal komt voor een nieuw steunpakket voor de Amerikaanse economie. "Laten we hopen dat die er komt, dan zijn we daar van af", zei Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

Ook waren de economische cijfers uit Amerika in de middag zonder meer positief. Zo meldde ADP een sterker dan verwachte banengroei en draaide ook de huizenmarkt boven verwachting, volgens de cijfers van makelaarsvereniging NAR. Een indicator voor de regio Chicago liet ook een sterk stijgende groei zien.

De beurs herstelde zich zo van de verliezen in de ochtend, die waren beïnvloed door een treurig stemmend eerste debat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen tussen Donald Trump en Joe Biden. "Dit gekrakeel tussen twee oude mannen was niet erg verheffend en had zeker gevolgen voor de beurs. Beleggers vragen zich af: zijn dit nou de leiders waar we het mee moeten gaan doen? Waar raken we in verzeild?", aldus Vermeulen.

De verkiezingen worden de komende tijd erg belangrijk voor de beurs, die vanaf morgen de richting moet gaan bepalen aan het begin van een nieuwe maand en in aanloop naar de nieuwe kwartaalcijfers. Die zullen normaal gesproken meevallen, vergeleken met het moeilijke eerste halfjaar. De vraag is volgens Vermeulen hoe voorzichtig bedrijven worden in hun vooruitblik vanwege de tweede golf van het coronavirus.

In Amsterdam trok DSM de aandacht met de verkoop van een divisie waar het aandeel voor werd beloond. De reactie op reorganisatieplannen van Shell was minder positief, "hoewel ik dat wel had verwacht", zei Vermeulen.

De euro/dollar noteerde op 1,1727. De olieprijzen daalden met 1 procent, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden in de wekelijkse officiële cijfers.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg DSM op de verkoop van zijn divisise Resins & Functional Materials voor 1,6 miljard euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel. Het bedrijf wordt zo steeds meer een producent van voedingsingrediënten, en heeft een ruime oorlogskas voor overnames in die richting, stelde Degroof Petercam. Het aandeel steeg 38 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell sloot 1,3 procent lager. De energiereus zal tussen de 7.000 en 9.000 banen schrappen voor het einde van 2022. Jaarlijks denkt Shell zo 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar te kunnen besparen. "Maar dit is in onze ogen slechts het begin. We denken dat ook de portefeuille opgeschoond moet worden", aldus analist Quirijn Mulder van ING. InsingerGilissen nam afscheid van het fonds, dat jarenlang een hoeksteen van de beleggingsportefeuille was. Het dividend is niet meer zeker en beleggen in een structureel krimpende markt is geen optie, verklaarde analist Jos Versteeg de stap.

Vastgoed was geliefd. Unibail-Rodamco-Westfield sloot 5,5 procent hoger. "Op deze lage niveaus zet dat helaas niet veel zoden aan de dijk, maar alles is meegenomen", aldus Vermeulen.

ArcelorMittal leverde 0,9 procent in, na de opleving in de afgelopen dagen. UBS en Credit Suisse blijven evenwel positief over het aandeel en verhoogden hun koersdoel voor het staalaandeel.

Galapagos daalde met 0,6 procent. Galapagos heeft de eerste dosis toegediend aan een patiënt in een nieuwe fase 2-studie naar het potentiële middel GLPG3970, tegen de huidaandoening psoriasis. Handelaar Bert van der Pol van Today's Groep wees echter ook op een koersdoelverlaging voor Galapagos door Bernstein, van 170 naar 115 euro.

In de AMX won BAM Groep 3,0 procent, nadat de bouwer een omvangrijke reorganisatie aankondigde. BAM verwacht dat dit programma 100 miljoen euro per jaar aan kostenbesparingen zal opleveren. Daarbij zal het grootste deel van de besparingen worden behaald door een reductie van het personeel. Volgens ING geeft de nieuwbakken CEO hiermee een sterk signaal af.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties steeg 7,0 procent. Besi verloor daarentegen 2,4 procent. In de AEX leverden sectorgenoten ASMI en ASML ook in. Volgens Van der Pol zijn deze dalingen een reactie op de tegenvallende outlook die Micron Technology dinsdagavond bij de kwartaalcijfers afgaf.

Onder de kleinere aandelen won Wereldhave 5,6 procent, maar verloor ICT 2,4 procent.

Kiadis Pharma leverde 5,3 procent in na een update over het afgelopen halfjaar. Marktenspecialist Tom Simonts van KBC denkt dat Kiadis vlot weer vers kapitaal zal moeten ophalen.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen wonnen circa 1,5 procent.

De Aandeelhouder TV

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2020

Trump lijkt eigen glazen in te gooien

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

 • 08:47

  Wall Street staakt rally na uitblijven coronasteun & kwartaalcijferseizoen officieel van start

 • 15:37

  Aandeel ASML – unieke chipmachines zorgen voor sterke resultaten

 • 09:33

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 ETF (SXR8)

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?