Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 30 september 2020 11:13

Beursupdate: Shell en BAM hoger op rood Damrak

De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend in het rood. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,3 procent op 547,24 punten. 

Beleggers verwerkten onder meer de laatste cijfers over het aantal coronabesmettingen en het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en diens uitdager Joe Biden. 

In aanloop naar het debat op dinsdag stegen de Amerikaanse futures, maar inmiddels staat de Amerikaanse beurs een lagere opening te wachten. Het debat werd omschreven als chaotisch met een bittere ondertoon. "Twee oude mannen die tegen elkaar schreeuwden en de ander niet lieten uitpraten", zo vatte investment manager Simon Wiersma van ING het debat samen. 

Volgens analisten heeft het debat de zwevende kiezers niet kunnen overtuigen een bepaalde kant te kiezen. 

"De gokmarkten gaan nipt uit van een overwinning van Biden en de Amerikaanse beurzen wachten een lagere opening", aldus analist Ian Williams van Peel Hunt.

Er wordt gevreesd dat een overwinning van Biden zal leiden tot hogere belastingen voor het bedrijfsleven, hetgeen negatief kan zijn voor de aandelenmarkten. 

"Voor beleggers zou het gunstig zijn als er op verkiezingsdag in de VS een duidelijke winnaar uit de bus komt", aldus Wiersma. "En misschien is daarbij een verdeeld Congres wel de beste uitkomst."

Tegelijk blijft ook de focus liggen op de laatste pogingen door Amerikaanse beleidsmakers om een nieuw stimuleringspakket er doorheen te krijgen als antwoord op de verdere verspreiding van het coronavirus. 

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden namens de Democraten, sprak woensdag met de Amerikaanse minister van Financiën over een nieuw steunpakket en zou haar eisen hebben verlaagd. De aandacht van het Congres heeft zich echter verschoven naar de benoeming van een nieuwe hoge rechter en dat zou de kans op een stimuleringspakket verkleinen. "De kans op een teleurstelling is dan ook groot", aldus Wiersma.   

Zowel in de Verenigde Staten als Europa loopt het aantal besmettingen gestaag op en door sommigen wordt al gesproken van een tweede golf. In het Verenigd Koninkrijk was dinsdag er sprake van de grootste stijging van nieuwe besmettingsgevallen en liep ook het dodental flink op. 

Vanmiddag zal de aandacht uitgaan naar het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP over september. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse werkloosheid licht is gedaald en dat de Franse consumentenprijzen meer daalden dan voorzien.

De euro/dollar noteerde op 1,1733. De olieprijzen daalden met 0,8 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg DSM na de bekendmaking van een desinvestering het sterkst met 4,1 procent tot 141,00 euro. DSM sloot met Covestro een overeenkomst voor de verkoop van zijn Resins & Functional Materials-tak. DSM verwacht een transactiewaarde van 1,6 miljard euro. KBC Securities verhoogde als gevolg het koersdoel voor DSM van 130,00 naar 135,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won daarnaast 0,7 procent. De energiereus zal tussen de 7.000 en 9.000 banen schrappen voor het einde van 2022. Jaarlijks denkt Shell zo 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar te kunnen besparen. "Maar dit is in onze ogen slechts het begin. We denken dat ook de portefeuille opgeschoond moet worden", aldus analist Quirijn Mulder van ING.

ArcelorMittal leverde 2,4 procent in, na de opleving in de afgelopen dagen. UBS en Credit Suisse blijven evenwel positief over het aandeel en verhoogden hun koersdoel voor het staalaandeel. Galapagos daalde met 1,4 procent. Galapagos heeft de eerste dosis toegediend aan een patiënt in een nieuwe fase 2-studie naar het potentiële middel GLPG3970, tegen de huidaandoening psoriasis. Handelaar Bert van der Pol van Today's Groep wees echter ook op een koersdoelverlaging voor Galapagos door Bernstein, van 170 naar 115 euro.

In de AMX won BAM Groep 4,2 procent, nadat de bouwer een omvangrijke reorganisatie aankondigde. BAM verwacht dat dit programma 100 miljoen euro per jaar aan kostenbesparingen zal opleveren. Daarbij zal het grootste deel van de besparingen worden behaald door een reductie van het personeel. Volgens ING geven de bouwer en de nieuwbakken CEO een sterk signaal af.

Besi verloor 1,7 procent. In de AEX leverden sectorgenoten ASMI en ASML ook in. Volgens Van der Pol zijn deze dalingen een reactie op de tegenvallende outlook die Micron Technology dinsdagavond bij de kwartaalcijfers afgaf.

Onder de kleinere aandelen won Sif 2,2 procent, maar verloor ICT Group 2,4 procent. 

Kiadis Pharma leverde 6,1 procent in na een update over het afgelopen halfjaar. Marktenspecialist Tom Simonts van KBC denkt dat Kiadis vlot weer vers kapitaal zal moeten ophalen.

De Aandeelhouder TV

november 28, 2020

Bescherm je beleggingen met Jim en Janneke – #Beursspel

november 27, 2020

AEX week 48 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

november 27, 2020

Stijgende trend AEX in eindfase

november 27, 2020

Retail in focus | 27 november 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

 • 08:32

  Zorgen om coronavaccins & e-commerce profiteert van Black Friday

 • 16:23

  TA van Edward Loef – 50% koerssprong in BAM Groep

 • 14:43

  Heikin Ashi uitleg – herken de trend met de Heikin Ashi strategie

 • 08:03

  Wall Street viert Thanksgiving Day & Slack spuit omhoog na overnamefantasie

 • 16:59

  TA van Edward Loef – DOW boven 30.000

 • 09:18

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:11

  Rustige sessie voor de boeg & Dow Jones breekt record

 • 17:16

  TA van Edward Loef -Uitgewerkte vaccin-aandelen

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
27 nov 07:56 Redactie

Deze 3 dividendaandelen garanderen een stevig inkomen

25 nov 10:39 Bas Heijink

Technische Analyse AEX: Euforie in de markt

24 nov 16:16 Redactie

7 groeiaandelen om te kopen voor 2021