Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 29 september 2020 18:46

Europese beurzen sluiten in het rood

De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten na de winsten van maandag. De Amerikaanse presidentsverkiezingen lijken vandaag echt van start te gaan met het eerste debat tussen Donald Trump en Joe Biden.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,5 procent lager op 361,49 punten. De Duitse DAX daalde 0,4 procent naar 12.826 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,2 procent 4.832 punten en de Britse FTSE100 daalde 0,5 procent tot 5.898 punten.
 
Onder de dalers waren winkelcentrumexploitant Klépierre, luchtvaartmaatschappij Deutsche Lufthansa en luchthavenuitbater Aéroports de Paris, die stuk voor stuk last zullen hebben van nieuwe beperkingen om het coronavirus in toom te houden.

Wereldwijd zijn er nu meer dan een miljoen mensen door het virus gestorven.

"Die nieuwskop hadden beleggers vooraan in hun gedachten vandaag", stelde  marktanalist David Madden van CMC Markets. "Wanneer je de grote winsten van gisteren vergelijkt met de relatief kleine verliezen vandaag, dan wijst dat erop dat handelaren niet al te bezorgd zijn over het coronavirus."

De Britten onderhandelen deze week met de Europese Unie over een wet voor de interne markt die elementen van het terugtrekkingsakkoord van vorig jaar zou terugdraaien.

De belangrijkste gebeurtenis van dinsdag wordt echter het eerste debat tussen Donald Trump en Joe Biden, de feitelijke aftrap van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens analist Andrew Garthwaite zou de S&P500-index zo'n 9 procent dalen als alle maatregelen die Biden voorstelt zouden worden uitgevoerd.

"We denken echter dat sommige van de meer controversiële plannen zouden verwateren, met waarschijnlijk slechts een kleine meerderheid in de Senaat", aldus de analist. "Als de economie het slecht doet, zouden belastingverhogingen waarschijnlijk uitgesteld worden en bestedingen versneld."

Volgens Madden zou Nancy Pelosi namens de Democraten hebben gesproken met de minister van financiën Steve Mnuchin, en heeft haar partij de eis voor een stimuleringspakket voor het coronavirus verlaagd tot 2,2 biljoen dollar. Woensdag spreken Pelosi en Mnuchin elkaar opnieuw . "Dit nieuws zal wel op de achtergrond raken door het verkiezingsdebat", vermoedde Madden.

Economisch nieuws was er uit Frankrijk, waar het consumentenvertrouwen in september een pas op de plaats maakte. In Duitsland daalde de consumentenprijzen in september sterker dan verwacht, met 0,4 procent, wat wijst op afnemende vraag. ECB-voorzitter Christine Lagarde zei maandag dat de inflatie in de eurozone voorlopig negatief zal zijn.
 
In de Verenigde Staten steeg het vertrouwen bij consumenten sterk in september, van 86,3 tot 101,8, volgens Conference Board. Minder gunstig was de Amerikaanse goederenbalans. Het handelstekort steeg in augustus naar bijna 83 miljard dollar, doordat de import sneller groeide dan de export. 

De olieprijs daalde hard, na het nieuws dat sjeik Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, de heerser over het Arabische oliestaatje Koeweit, op 91-jarige leeftijd is overleden. De sjeik was een belangrijke diplomaat in de regio.

Een november-future West Texas Intermediate noteerde dik 4 procent in het rood op 38,78 dollar, terwijl voor een december-future Brent 41,23 dollar werd betaald, een daling van 3 procent. De daling is corona-gerelateerd, volgens Madden.

De euro/dollar noteerde op 1,1719. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1673 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1670 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Producenten van luxe-artikelen zoals brillenfabrikant EssilorLuxottica, L'Oréal, Hermes en tassenmaker LVMH sloten hoger.

Banken, verzekeraars en energiebedrijven hadden het moeilijk. BNP Paribas en Banco Santander verloren beide meer dan 2,5 procent, en ook verzekeraar Axa leverde dik 2 procent in.  

Ook Royal Dutch Shell en Total moesten meer dan 2 procent prijsgeven.

Nokia heeft de samenwerking met BT voor 5G verlengd. Financiële details deelden de Finnen niet. Nokia sloot bijna 2 procent hoger, BT Group verloor 2,4 procent.

Vestas Wind Systems heeft van de bestaande klant PNE een opdracht gekregen voor de levering van 7 windturbines voor windmolenpark Boitzenhagen in Noord-Duitsland. Het aandeel steeg 1,5 procent.

Outokumpu start na de afronding van een strategische herziening van de divisie Long Products met een reorganisatie van de tak. De reorganisatie start direct en kan circa 100 banen kosten. Het aandeel sloot 1,9 procent hoger.

De Amerikaanse SEC is met autobouwer Fiat Chrysler een boete van 9,5 miljoen dollar overeengekomen vanwege misleidende informatie over controlesystemen voor de uitstoot van uitlaatgassen. Fiat Chrysler verloor in Milaan 2,3 procent.

Volkswagen neemt de camerasoftwaredivisie van het Duitse Hella over. De overname, die een impuls moet geven aan de ontwikkeling van zelfrijdende auto's, zal begin 2021 afgerond worden. Volkswagen daalde 0,1 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot gemiddeld een half procent in de min.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020