Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 29 september 2020 07:58

AEX vermoedelijk licht hoger van start

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent.

Maandag startte de AEX met een winst van 2,0 procent op 551,67 punten al overtuigend aan de handelsweek.

Op een nieuwsluwe handelsdag wisten beleggers maandag zorgen over de corona-ontwikkelingen van zich af te schudden. Na meerdere weken van dalingen voor de brede indices, waren het vooral de achtergebleven sectoren die wisten te profiteren van de draai in het sentiment, zoals vastgoedfondsen en financiële waarden.

Ook op Wall Street wisten de indices maandagavond de weg verder omhoog te vinden. Hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij de slotzoemer 1,6 procent in het groen, zoals vrijdag ook al het geval was.

Financials en energieaandelen, die gevoelig zijn voor economische ontwikkelingen, waren maandag de grootste winnaars. Zo stegen Citigroup en Morgan Stanley tot circa drie procent, net als Chevron en ExxonMobil.

Vermogensbeheerder Thomas Hayes van investeerder Great Hill Capital meldde dat hij aandelen van Wells Fargo en andere banken kocht in de afgelopen dagen. Hij verwacht dat dergelijke aandelen het beter zullen doen dan de techfondsen, die van maart tot september nog flinke winsten lieten zien.

Hayes denkt dat aandelen die zijn achterbleven, een inhaalslag zullen maken. Hij merkte op dat cyclische aandelen namelijk vaak de bredere markt verslaan in herstelperiodes na een recessie.

"Er is recent veel reuring geweest op de markten, en die lijkt nu even achter de rug", aldus fondsbeheerder Hani Redha van PineBridge Investments. "De onderliggende fundamentals gaan allemaal de goede kant op [en] we staan aan de vooravond van een meerjarig economisch herstel", zo voorspelde Redha.

Het plotselinge optimisme laat onverlet dat september een moeilijke maand is gebleken voor aandelen, waarbij het sentiment werd gedomineerd door een stijging van het aantal coronabesmettingen en oplopende handelsspanningen tussen Amerika en China.

Daarnaast zijn er de aanstaande presidentsverkiezingen in de VS die voor de nodige volatiliteit zorgen, vooral omdat marktkenners vrezen dat de uitslag van de verkiezingen begin november mogelijk lang op zich zal laten wachten. President Donald Trump wil niet op voorhand de verkiezingsuitslag erkennen.

"Het is een heel ander klimaat dan we eerder zagen bij verkiezingen", aldus marktstrateeg James McCormick van NatWest Markets. "Als belegger moet je jezelf beschermen, want je weet niet hoe het gaat lopen."

De komende nacht staat het eerste debat op de agenda tussen president Donald Trump en diens uitdager Joe Biden, respectievelijk 74 en 77 jaar oud. Wegens corona lagen de campagnes lang stil en de ogen zullen vooral gericht zijn op Biden, die tijdens de radiostilte door Trump consequent ‘sleepy Joe’ werd genoemd, vanwege onder meer zijn vermeende gebrek aan improvisatievermogen en verbale zwakte.

Beleggers hopen tot slot nog steeds op een nieuw Amerikaans stimuleringspakket. De democratische voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi meldde afgelopen weekend er nog steeds op te rekenen dat Democraten en Republikeinen op korte termijn overeenstemming kunnen bereiken over een stimuleringspakket, om de impact van de coronapandemie te verzachten.

Verschillen van inzicht over de omvang van een nieuw stimuleringspakket hebben juist tot een patstelling geleid tussen Democraten en Republikeinen in het Congres. Democraten willen een bedrag van 3.400 miljard dollar investeren, terwijl Republikeinen niet verder zouden willen gaan dan 1.300 miljard dollar.

De Democraten zouden nu werken aan een compromis ter waarde van circa 2.400 miljard dollar. Het Congres zou al volgende week over het pakket kunnen stemmen.

Azië en olie

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend in het groen, maar de winsten blijven binnen de perken. Alleen de beurs in Hongkong noteert nipt in het rood.

Een vat West Texas Intermediate werd daarnaast maandagavond in New York op de settlement 0,9 procent duurder op 40,60 dollar. In de Aziatische handel vanochtend geeft de future weer licht terrein prijs.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1673.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag onder meer oog voor de voorlopige Duitse inflatiecijfers in september en het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco-Westfield is van plan om op 10 november een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren, waarin aandeelhouders kunnen stemmen over de geplande kapitaalverhoging.

WVI, de joint venture tussen WDP en VIB, kocht een bestaande logistieke site in Bottrop in het Duitse Noordrijn-Westfalen. Het pakhuis van 13.000 vierkante meter is volledig en voor een lange termijn verhuurd.

Alfen rondde een opdracht van Steag voor de installatie van een lokaal elektriciteitsnet voor zonnepark Drachtsterweg in Leeuwarden af.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 won maandag 1,6 procent op 3.351,60 punten, terwijl de Dow Jones index 1,5 procent steeg tot 27.584,06 punten. Techbeurs Nasdaq won 1,9 procent op 11.117,52 punten.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020