Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 29 september 2020 17:55

AEX neemt gas terug

De AEX is dinsdag licht lager geëindigd, nadat het sentiment onder meer werd bepaald door het snel stijgende aantal coronabesmettingen in Europa en de economische gevolgen daarvan. Met een slotstand van 548,92 punten verloor de Amsterdamse hoofdindex 0,5 procent.

Beleggers wachten nog steeds op een nieuw economisch stimuleringspakket in de Verenigde Staten en ook in Europa zullen overheden vermoedelijk weer de knip moeten trekken, nu steeds meer landen de maatregelen aanscherpen om het coronavirus in te dammen. "Dit zal zonder twijfel een negatief effect hebben op het economisch herstel, dat sinds eind juli al afzwakt in Europa", aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Volgens de marktkenner van ING zitten beleggers "gevangen tussen hoop en vrees", waardoor de beweeglijkheid op de beurzen voorlopig nog wel hoog zal blijven.

Ook belangrijk voor de markten is het eerste verkiezingsdebat tussen president Donald Trump en zijn uitdager, voormalig vicepresident Joe Biden, dinsdagnacht onze tijd.

"Hoewel er geen directe impact is op de beurs, zit Wall Street vol spanning te wachten, omdat de uitkomst van het televisiedebat de verkiezingscampagne echt op gang trekt", aldus beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

"Er bestaan verschillende meningen over welke president het beste zou zijn voor de aandelenmarkt", aldus Verstraete. "De meesten houden vast aan het idee dat Trump beter is voor de beurs, omdat Biden de vennootschapsbelastingen zou verhogen, maar analisten van Credit Suisse zijn een andere mening toegedaan. Volgens hen zou Biden juist zorgen voor hogere aandelenkoersen. Met de Democraat als president is de kans namelijk groter op overheidssteunmaatregelen."

Hier zouden voornamelijk cyclische aandelen baat bij hebben, aldus de beleggingsspecialist van Lynx.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag onder meer aandacht voor Duitse inflatiecijfers, die in september een verzwakking toonden en het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door The Conference Board, dat in september een sterke verbetering liet zien ten opzichte van augustus.

Verder stegen de groothandelsvoorraden in de VS in augustus weer eens na twee maanden van dalingen en liep het handelstekort in dezelfde maand op omdat Amerika meer goederen importeerde dan exporteerde.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,1731. Een vat West Texas Intermediate werd 3,0 procent goedkoper op 39,37 dollar. Dinsdagmiddag werd bekend dat Emir Sabah Al Ahmad Al Sabah, het staatshoofd van oliestaatje Koeweit, op 91-jarige leeftijd is overleden na een ziekbed.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was Unibail-Rodamco-Westfield met 5,4 procent de grootste daler, na een koerssprong maandag zonder nieuws. Op 10 november wil het vastgoedfonds een buitengewone aandeelhoudersvergadering organiseren, waarin aandeelhouders kunnen stemmen over de geplande kapitaalverhoging.

Financials beleefden maandag nog een positieve dag maar stonden dinsdag onder druk. ABN AMRO verloor 3,2 procent en Aegon 2,2 procent. ING daalde 2,0 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell leverde in het spoor van de lagere olieprijzen 2,7 procent in.

ArcelorMittal steeg dinsdag 0,5 procent, nadat het aandeel maandag al behoorlijk steeg. De staalreus kondigde toen aan zijn Amerikaanse tak te verkopen.

Grootste stijgers in de AEX waren AkzoNobel, ASML en ASMI met winsten van rond een procent, terwijl Adyen 0,4 procent steeg. De beleggersdag van de betaaldienstverlener bracht geen nieuwe inzichten.

In de AMX ging Signify aan de leiding met een stijging van 2,8 procent en won Besi 1,6 procent.

Air France-KLM was juist een dissonant met een verlies van 2,8 procent. Luchtvaartaandelen staan in heel Europa onder druk nu het aantal coronabesmettingen rap toeneemt en daardoor ook nieuwe lockdownmaatregelen worden genomen en er dus minder wordt gevlogen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra waarschuwde dinsdag dat de kosten bij onderdeel KLM structureel omlaag moeten.

Sterkste dalers in de AMX waren Pharming, BAM en Eurocommercial met verliezen van zo'n 3 tot 4 procent.

OCI steeg in de Midkap 0,9 procent nadat de producent van kunstmest, melamine en methanol dinsdagmiddag een tussentijdse  trading update gaf. OCI heeft de volumes in de afgelopen maanden zien stijgen en rekent op een aantrekkende winstgevendheid in het derde kwartaal. Tegelijk met de update lanceerde OCI een obligatielening ter waarde van circa 850 miljoen dollar. De opbrengst zal samen met een nog ongebruikte kredietfaciliteit van 300 miljoen dollar worden gebruikt om obligaties die in 2023 vervallen, af te lossen.

In de AScX won Alfen 0,6 procent. Alfen rondde in opdracht van Steag de installatie van een lokaal elektriciteitsnet voor zonnepark Drachtsterweg in Leeuwarden af.

ICT Group ging aan kop bij de kleine aandelen met een winst van  2,1 procent terwijl hekkensluiter B&S Group 5,4 procent verloor.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Amsterdamse slot gemiddeld een half procent lager.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020