Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 28 september 2020 17:54

AEX begint nieuwe week overtuigend hoger

De Amsterdamse beurs is de nieuwe week overtuigend begonnen. De AEX index sloot maandag 2,0 procent in de plus op een slotstand van 551,67 punten.

Vorige week leverde de Amsterdamse hoofdindex nog bijna 2 procent in maar een sterk slot van Wall Street op vrijdag hielp de Europese beurzen maandag stevig in het zadel.

"Afgelopen week ontstond er wat angst bij beleggers omtrent de ontwikkelingen rond het coronavirus. Deze week krijgen we wellicht te zien of die angst reëel is. We krijgen later deze week cijfers over de inkoopmanagersindices en natuurlijk het Amerikaanse arbeidsrapport", aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van onlinebroker Lynx.

Qua technisch plaatje komt een uitbraak van de AEX steeds dichterbij. "Een opwaartse uitbraak zou eventueel een eindejaarsrally kunnen starten", volgens beleggingsspecialist Blekemolen. "Bij een eventuele neerwaartse uitbraak zal de AEX het lastig krijgen. Zeker als de steun op 530 punten neerwaarts wordt gebroken ligt de weg vrij voor een forse correctie."

Maandag was het macro-economisch vlak rustig maar daar komt later in de week verandering in met de Amerikaanse banenrapporten op respectievelijk woensdag en vrijdag en een reeks aan inkoopmanagersindexen op donderdag.

Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen kijkt in het bijzonder uit naar het officiële banenrapport uit de VS dat vrijdag verschijnt.

"Zonder verlenging van de besproken begrotingsmaatregelen zijn nieuwe banen zowat de enige mogelijkheid om de inkomens van consumenten in voldoende mate op peil te houden", aldus de econoom, die rekent op 900.000 nieuwe banen in september.

Dit zou betekenen dat het herstel van de arbeidsmarkt zich verder doorzet. "Maar de weg is nog lang", waarschuwt Aben.

Ondertussen ziet de econoom van Van Lanschot Kempen dat een stimuleringsakkoord in de VS nog altijd uitblijft terwijl de verkiezingskoorts oploopt met nog ruim een maand tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij kijkt daarom ook uit naar het eerste debat tussen de twee presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden in de nacht van dinsdag op woensdag.

De euro/dollar noteerde maandag rond het slot in Amsterdam op 1,1659. Een vat West Texas Intermediate werd 0,4 procent duurder op 40,41 dollar.

Stijgers en dalers

In een Amsterdamse hoofdgraadmeter zonder dalers ging ArcelorMittal aan kop met een winst van 10,9 procent. De staalreus fuseert zijn Amerikaanse activiteiten met het Amerikaanse staalconcern Cleveland-Cliffs en krijgt zelf een minderheidsbelang in het fusiebedrijf. Analisten van ING vinden het een goede deal. Aandeelhouders kunnen dankzij de verkoop een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 500 miljoen dollar tegemoet zien.

Financials presteerden maandag ook sterk. Aegon won 8,0 procent, ABN AMRO steeg 6,7 procent en ING ging 4,6 procent hoger. ASR Nederland en NN Group eindigden beide 3,8 procent hoger.

De reumabehandeling filgotinib van Galapagos heeft ook in de Europese Unie goedkeuring gekregen, meldde het biotechbedrijf vrijdag nabeurs. Eerder op vrijdag gaf ook Japan al groen licht. KBC Securities verhoogde maandag het koersdoel van 144,00 naar 145,00 euro en handhaafde het koopadvies. Degroof Petercam ging van 112,00 naar 120,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Galapagos won maandag 3,0 procent.

Bank of America heeft maandag het koersdoel voor ASML verlaagd van 385,00 naar 376,00 euro, maar handhaafde het koopadvies na de berichten dat de Amerikaanse overheid beperkingen oplegt aan China's grootste chipproducent SMIC.

"We denken dat ongeveer 7 tot 8 procent van de omzet van ASML in 2019 en 2020 afkomstig is van Chinese klanten, met 3 tot 4 procent van SMIC", aldus de bank. Maar omzet die verloren gaat bij SMIC, zal bij concurrenten van de Chinese onderneming worden goedgemaakt, denkt de bank. Mocht dit niet gebeuren dan staat ongeveer 4 procent van de omzet van ASML op de tocht. Het aandeel ASML sloot maandag 2,5 procent in de plus.

Royal Dutch Shell won 0,9 procent. Holdingmaatschappij Udenna en Philippine National Oil Company zijn van plan om gebruik te maken van hun voorkeursrechten nu Shell heeft besloten zijn 45 procent belang in een windgasproject op de Filippijnen te verkopen.

In de Midkap steeg Pharming 5,1 procent. Beursgenoot Geert Schaaij van Beursgenoten tipte het aandeel op TV. Koploper in de AMX was echter Eurocommercial met een winst van 9,1 procent. Vopak was met een bescheiden verlies van 0,5 procent een van de weinige dalers.

Basic-Fit sluit tijdelijk 148 clubs in Frankrijk. Ondanks dit nieuws sprak Morgan Stanley van een bemoedigende update over het aantal clubs en de liquiditeit, waarmee de fitnessketen op schema ligt om de EBITDA-taxatie van de Amerikaanse bank voor de tweede jaarhelft van 65 miljoen euro te halen. Analist Frank Claassen van Degroof Petercam verwacht dat de financiële gevolgen van het sluiten van de clubs in Frankrijk vooralsnog beperkt zullen zijn.
Het aandeel stond aanvankelijk onder druk maar wist op het slot alsnog 0,5 procent te winnen.

Van de kleinere fondsen presteerde Vivoryon sterk met een winst van 9,1 procent, Wereldhave steeg 4,6 procent, terwijl Alfen 3,9 procent hoger sloot. De lijst van dalers werd aangevoerd door Ajax, dat 4,0 procent daalde. De beursgenoteerde voetbalclub bereikte overeenstemming over de verkoop van zijn belang van 51 procent in Ajax Cape Town aan de minderheidsaandeelhouder. De transactie zal uiterlijk 1 oktober worden afgerond.

ICT Group verloor 3,9 procent in de AScX en Lucas Bols daalde 1,1 procent.

Kiadis Pharma steeg bij de lokale fondsen 3,5 procent. Kiadis heeft een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse bloedbank Gulf Coast Regional Blood Center voor de levering van universeel donormateriaal voor zijn K-NK Natural Killer-celtherapieproducten.

Alumexx heeft in de eerste zes maanden van 2020 een hogere omzet en nettowinst geboekt. De fabrikant zei dat het coronavirus "geen significante impact" heeft gehad op de activiteiten en resultaten van het bedrijf in de eerste helft van het jaar. Het aandeel sloot vlak.

Veon koopt het resterende belang in de Pakistaanse mobiele aanbieder Jazz, nadat de partner van Veon zijn verkooprecht uitoefende. Het aandeel daalde 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het Amsterdamse slot noteerden de indexen op Wall Street stevig in het groen.

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020