Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 25 september 2020 20:15

Uitgelicht: belangrijkste kandidaten coronavaccin in eindfase

Nu het coronavirus weer oplaait in grote delen van Europa, de Verenigde Staten het virus nauwelijks onder controle krijgen en de winter in aantocht is, voeren farmaceuten een race tegen de klok om een werkzaam vaccin te ontwikkelen.

Deze week voegden Johnson & Johnson en Novavax zich bij drie andere vaccinkandidaten die eerder al de laatste fase van klinische onderzoeken bereikten.

Het Amerikaanse Novavax zal in de komende vier tot zes weken 10.000 vrijwilligers tussen de 18 en 84 jaar werven in het Verenigd Koninkrijk en op zijn vroegst start in oktober ook een Fase 3 studie met 30.000 proefpersonen in de VS, mits Novavax daar groen licht krijgt van de toezichthouders.

Johnson & Johnson kondigde deze week een grote Fase 3 onderzoeksstudie met zijn vaccinkandidaat aan in meerdere landen, waaronder de VS, Brazilië en Zuid-Afrika. Het potentiële vaccin heeft een Nederlands tintje, want het wordt ontwikkeld door J&J's dochter Janssen Vaccines in Leiden. De eerste resultaten van de klinische studie met 60.000 mensen worden op zijn vroegst begin 2021 verwacht.

De Amerikaanse farmareus Pfizer begon in juli al aan Fase 3 onderzoek naar een kandidaatvaccin dat het samen met het Duitse BioNTech ontwikkelt en ook het mogelijke coronavaccin van het Amerikaanse Moderna ging in juli de laatste onderzoeksfase in.

Moderna hoopt de werving van 30.000 vrijwilligers nog deze maand af te ronden en CEO Stéphane Bancel denkt dat het vaccin mogelijk al in oktober, maar waarschijnlijk in november en op zijn laatst in december veilig en werkzaam zal worden bevonden. Pfizer en BioNTech hopen uiterlijk eind oktober uitsluitsel te geven of hun kandidaatvaccin werkzaam is.

AstraZeneca ontwikkelt samen met de Universiteit van Oxford een Covid-19 vaccin en startte in augustus de laatste onderzoeksfase. Het Brits-Zweedse farmabedrijf was tot nog toe het enige dat zijn klinische studie moest stilleggen nadat een deelnemer een ontsteking kreeg aan het ruggenmerg. Toch verwacht het bedrijf eind dit jaar of begin volgend jaar genoeg data te hebben verzameld om een goedkeuringsaanvraag in te dienen.

De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci verklaarde deze week tegen een Senaatscommissie dat hij erop rekent dat ergens in november of december duidelijk wordt of en welke van de vijf vaccinkandidaten werkzaam en veilig zijn.

Vaccin hard nodig om economieën aan te jagen

Wereldwijd zijn er inmiddels ruim 32 miljoen coronagevallen en het zal niet lang meer duren voor het aantal sterfgevallen door het virus de grens van 1 miljoen bereikt, volgens actuele Covid-19 data van Johns Hopkins.

De zorgelijke opwaartse besmettingstrend zal het economisch herstel ook geen goed doen. ING stelt dat de V waarover marktkenners praten dan niet zal staan voor een V-vormig herstel van de mondiale economie, maar eerder voor virus en vaccin. Econoom Carsten Brzeski raamt de krimp van de Amerikaanse economie dit jaar op meer dan 4 procent, terwijl de eurozone er zelfs 8 procent op achteruit gaat in 2020. China moet het doen met een zeer magere groei.

Na het V-vormige herstel dat deze zomer aanvankelijk leek te ontstaan, verliezen de meeste economieën nu weer stoom en hoewel voor 2021 een geleidelijk herstel wordt voorspeld, denkt Brzeski van ING niet dat dit een V-vormig herstel zal zijn.

Evan Brown, Hoofd Multi-Asset Strategie bij UBS Asset Management, denkt dat "de tijdslijn voor een betrouwbaar vaccin en veranderingen in de monetaire impuls dit vertragende herstel zowel kunnen bespoedigen als in gevaar brengen."

UBS rekent erop dat 1 tot 3 van de huidige vaccinkandidaten in het vierde kwartaal wordt goedgekeurd, eerst door de FDA en daarna ook door Europese toezichthouders. Medisch personeel en andere essentiële beroepen zullen vervolgens als eerste het vaccin ontvangen en vanaf medio 2021 vermoedelijk ook de rest van de samenleving.

Hoe dan ook zal er deze winter volgens de marktkenner nog geen breed beschikbaar vaccin zijn in de VS en Europa. Er heerst onduidelijkheid over hoe goed en hoe lang een vaccin bescherming biedt tegen het virus en ook de distributie speelt een rol in het herstel van de wereldeconomie.

De marktkenner van UBS waarschuwt voor een grillig herstel van de wereldeconomie, omdat opkomende economieën buiten China en Rusland waarschijnlijk achter zullen lopen op ontwikkelde economieën in het verkrijgen van het vaccin.

Betrouwbaar vaccin biedt nieuwe beleggingskansen

Ook de financiële markten snakken naar een vaccin. Volgens Jefferies zijn drie punten daarbij van belang: de werkzaamheid, de distributie en het vertrouwen in een vaccin.

"Een vaccin zal de markt de zekerheid bieden dat we op enig moment kunnen terugkeren naar [het nieuwe] normaal", aldus Jefferies.

Een goedgekeurd vaccin biedt beleggers nieuwe kansen. Zo denkt vermogensbeheerder DWS dat sectoren als "live entertainment, hotels en luxe-winkels – ook bedrijven met een lagere marktkapitalisatie – het goed zouden moeten doen als er eenmaal een vaccin is."

En marktstrateeg Evan Brown van UBS voorspelt dat de techdominatie bij een beschikbaar vaccin afneemt. "De goedkeuring van een covid-vaccin zal eindelijk een rem zetten op de dominantie van de mega-cap techbedrijven. Andere beursfondsen zullen weer in lift zitten", aldus Brown.

"Wat betreft Amerikaanse aandelen keert het fundamentele tij ten gunste van een bredere aandelenblootstelling ten koste van de tech-zware Nasdaq 100. De aankondiging van een vaccin zal deze trend waarschijnlijk versterken, omdat het de kans op winstherstel buiten de technologiesector en andere bedrijven die van de crisis hebben geprofiteerd, vergroot."

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2020

Twijfel over value-aandelen

oktober 22, 2020

AEX 22 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2020

Wat heb je nog aan obligaties? – #Beursspel2020

oktober 22, 2020

Veel cijfers! | 22 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken