Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 25 september 2020 21:15

AEX mist overtuiging

De Amsterdamse beurs is afgelopen week verder gedaald. Op een slotstand van 540,91 punten op vrijdag restte op weekbasis een verlies van 1,8 procent. Een week eerder eindigde de hoofdindex nog op 550,85 punten, toen een bescheiden verlies op weekbasis van 0,2 procent.

"De overtuiging in de markt mist", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital, vooral als gevolg van de oplopende coronabesmettingen. Het is volgens Schutte daarom wachten op een vaccin. "Monetair staan alle signalen op groen."

Technisch lijkt het plaatje wat zwakker te worden volgens Schutte, maar echt doorzetten doet dit ook weer niet.

"Nu er weer meer maatregelen worden getroffen om verdere verspreiding van het virus te beperken, zal vooral de dienstensector dat voelen", voegde investment manager Simon Wiersma van ING toe.

Deze week lieten inkoopdata van Markit inderdaad zien dat de Europese dienstensector krimpt. De industrie groeide nog wel. En de samengestelde index voor de eurozone daalde zo van 51,9 in augustus naar 50,1 deze maand; de laagste stand in drie maanden.  

Volgens econoom Chris Williamson van Markit is het enigszins bemoedigend dat bedrijven een verder economisch herstel voorspellen voor het komende jaar, maar hangt dit optimisme veelal af van het afzwakken van de coronabesmettingen in de komende maanden, iets dat zeker niet is gegarandeerd.

"De grootste zorg is momenteel daarom dat de zwakte in de data voor september doorzet in het vierde kwartaal en daarmee resulteert in een nieuwe recessie na een frustrerend kort herstel in het derde kwartaal."

Fed hamert op overheidsstimulering

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve hamerde deze week tijdens een periodieke hoorzitting over de coronacrisis in het Amerikaans Congres op de zeer noodzakelijke overheidssteun uit Washington, in combinatie met de bestaande maatregelen van de Fed.

"Als je luistert naar de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell tijdens zijn hoorzitting voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, hoor je hem zeggen dat het tweede coronasteunplan een behoorlijke omvang moet hebben, omdat de gevolgen van de pandemie met het eerste plan nog zeker niet zijn opgevangen en dat betekent dat de Amerikaanse economie nog een lange weg heeft te gaan", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury.

Economen van Goldman Sachs lijken het daar mee eens en halveerden deze week dan ook hun groeiramingen voor de Amerikaanse economie voor het vierde kwartaal van 6 tot 3 procent. "Het is duidelijk dat het Congres niet met extra stimuleringsmaatregelen komt", aldus de economen. Dit betekent volgens hen dat verdere ondersteuning niet eerder dan 2021 zal komen.  

De euro/dollar noteerde vrijdagmiddag op 1,1620 en daarmee op weekbasis bijna 2 procent lager.

"Een paar weken geleden waren beleggers positief over de vooruitzichten van aandelenmarkten en de economie. Er was hoop dat er snel een vaccin zou zijn. De vooruitzichten voor de dollar waren toen uiterst negatief. Maar beleggers zijn voorzichtiger geworden. Ze hebben nu meer oog voor de mogelijke risico's voor de economie en voor de financiële markten", aldus valuta-analist Georgette Boele van ABN AMRO, die er rekening mee houdt dat de euro de komende weken richting de 1,15 dollar zakt.

Een vat WTI-olie werd op weekbasis ruim 2 procent goedkoper en handelde vrijdag net onder de 40 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX was Adyen koploper met een winst van 4,8 procent op weekbasis. Mede-oprichter en chief technology officer Arnout Schuijff vertrekt bij het betaalbedrijf, zo werd afgelopen week bekend. Verder schreef Berenberg dat Adyen bij de tweede coronagolf in Europa weliswaar minder sterk zal profiteren dan in het voorjaar, maar dat de technologische voorsprong op sectorgenoten intact blijft.

ASMI won op weekbasis 0,8 procent. ASM Pacific Technology, waarin ASMI een belang heeft van ongeveer 25 procent, is in gesprek met investeerders om de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie van de beurs te halen, schreef persbureau Reuters deze week.

Ook Just Eat Takeaway wist als een van de weinige fondsen in het groen te blijven met een winst van 2,9 procent op weekbasis en Galapagos wist een bescheiden weekwinst van 0,5 procent over de streep te trekken, nadat vrijdag bekend werd dat filgotinib als behandeling tegen reuma in Japan en in de Europese Unie marktgoedkeuring heeft gekregen.

ING leverde 10,7 procent in nadat de bank werd opgeschrikt door een nieuw witwasschandaal bij de Poolse dochterbank Bank Slaski en andere misstanden die werden onthuld in de zogeheten FinCen Files. Volgens Kepler Cheuvreux zijn die rapporten 'oud nieuws' voor de autoriteiten en stelde ING gerust met een verklaring waarin het aangaf veel stappen te hebben gezet om onder meer witwassen tegen te gaan. KBC Securities verlaagde het koersdoel en gaf aan rekening te houden met nieuwe boetes.

Naast ING stonden ook andere financials onder druk. ABN AMRO verloor op weekbasis 9,6 procent en verzekeraars Aegon, NN Group en ASR Nederland werden in het kielzog mee omlaag getrokken met verliezen van zo'n 5 tot 6 procent.

Corbion voerde de AMX aan met een winst van 3,4 procent op weekbasis. Corbion maakte bekend samen met Total een nieuwe PLA-bioplastics fabriek in Europa te gaan bouwen van 200 miljoen euro. Goed nieuws volgens ABN AMRO, want de investering zal de komende jaren ook een gunstig effect op de winstgevendheid van Corbion hebben.

Air France-KLM verloor 19,1 procent en was daarmee hekkensluiter onder de Midkapfondsen. Het herstel bij de luchtvaartmaatschappij gaat veel trager dan verwacht, zei CEO Ben Smith tegen de Franse krant L'Opinion. Verder draaide KLM zijn geplande opschaling terug vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen. Het Ministerie van Financiën maakte deze week bekend Jeroen Kremers aan te stellen om bij KLM toezicht te houden op gemaakte afspraken en de naleving van de herstructureringsplannen van de luchtvaartonderneming. Credit Suisse sprak van "grimmige vooruitzichten" en herhaalde het verkoopadvies voor het aandeel.

Basic-Fit daalde 11,6 procent op weekbasis. Basic-Fit moet in Frankrijk clubs gaan sluiten in de negen grootste steden. Volgens Kepler Cheuvreux vormt dit geen problemen voor de schuldratio en liquiditeitspositie van de uitbater van fitnessclubs. Kepler schat dat het sluiten van 80 clubs voor een periode van twee weken en bij een volledige compensatie een impact op de omzet zal hebben van circa 2 tot 3 miljoen euro.

In de ASCX ging Ajax aan kop met een winst van 2,3 procent op weekbasis. AMG sloot de rij met een verlies van 21 procent op weekbasis. 

De Aandeelhouder TV

oktober 19, 2020

AEX 19 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 19, 2020

Blondjes beleggen beter – Starten met beleggen #Beursspel2020

oktober 19, 2020

Philips levert | 19 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

oktober 18, 2020

Trump lijkt eigen glazen in te gooien

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:46

  TA van Edward Loef – De S&P 100 Index Verdubbelaars

 • 11:13

  Technische Analyse AEX – AEX heeft 587 punten in verschiet en Philips toont interessant patroon

 • 08:45

  Pelosi geeft Trump nog 48 uur om steunpakket rond te krijgen & Chinese economie groeit met 4,9%

 • 17:06

  TA van Edward Loef – Unibail Rodamco Westfield in de lift

 • 08:51

  Wall Street beperkt verlies & ECB staat klaar om in te grijpen

 • 17:38

  TA van Edward Loef – ASMI en ASML chart technisch

 • 08:47

  Wall Street staakt rally na uitblijven coronasteun & kwartaalcijferseizoen officieel van start

 • 15:37

  Aandeel ASML – unieke chipmachines zorgen voor sterke resultaten

 • 09:33

  ETF van de week: iShares Core S&P 500 ETF (SXR8)

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
19 okt 11:05 Nico Bakker

AEGON bulls aan zet

19 okt 10:52 Redactie

9% op jaarbasis op dit aandeel!

17 okt 08:58 Manus Fleskens

Fugro nieuws, fake of toch niet?