Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 24 september 2020 07:02

Europese beurzen openen in het rood

De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, na opnieuw een koersval op Wall Street.

IG voorziet een openingsverlies van 180 punten voor de Duitse DAX, een min van 73 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 74 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn woensdag juist nog hoger gesloten.

Aandelen van sportkledingfabrikanten zaten in de lift, na sterke cijfers van Nike dinsdagavond, net als die van autofabrikanten.

Beleggers blijven de stijging van het aantal gevallen van het coronavirus in Europa nauwgezet volgen. De Britse premier Boris Johnson kondigde dinsdag nieuwe beperkingen aan. Hij waarschuwde voor "ongekend moeilijke maanden in het verschiet" en zei tevens dat als mensen weigeren mee te werken, de regering verdere maatregelen zal nemen. Toch waren de aangekondigde maatregelen minder heftig dan gevreesd.

Italië heeft naar verluidt zijn grenzen met Frankrijk gesloten. Een coronatest is een vereiste om het land nog binnen te kunnen komen.

De markt zag zich woensdag gesteund door ondersteunende opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens zijn getuigenis op Capitol Hill. Hij riep de regering op om meer te stimuleren.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de economische activiteit in de eurozone in september nipt is gestegen. De samengestelde inkoopmanagersindex voor het euroblok daalde van 51,9 in augustus naar 50,1 afgelopen maand, waarbij de index voor de industrie steeg van 51,7 naar 53,7, terwijl de index voor de dienstensector uitkwam op 47,6. Dat was 50,5 in augustus.

Volgens analisten van ING moeten alarmbellen afgaan over het tempo van het herstel op dit moment, "aangezien het aantal coronabesmettingen weer oplaait. Hoewel nieuwe maatregelen tegen het virus lokaal en mild zijn in vergelijking met maart, lijkt het erop dat de economie nu al de effecten voelt van de toename van het aantal gevallen", zei ING.

Het Duitse consumentenvertrouwen over oktober liet een lichte verbetering zien.

Bedrijfsnieuws

De koers van het aandeel ING steeg aanvankelijk. ING reageerde voorbeurs officieel op de beschuldigingen die de afgelopen dagen in verschillende media richting de bank werden geuit op basis van de zogeheten FinCen Files inzake witwassen en andere misstanden. Over een transactie in 2014, waarbij ING volgens FinCen fouten zou hebben gemaakt en een betaling van een gesanctioneerde Russische bank toch zou hebben doorgezet, zei ING woensdag dat de genoemde bank niet betrokken was bij deze specifieke transactie. ING spreekt van een "administratieve fout", waarna de juiste transactie alsnog is verricht. De bank besprak de kwestie in 2014 met de Amerikaanse autoriteiten, waarna geen verdere actie werd ondernomen, aldus ING. Kepler Cheuvreux noemde de reactie van de bank geruststellend. Toch kwam het aandeel in de middaghandel onder druk en sloot zelfs 1,2 procent in het rood.

Osram steeg ruim 14 procent, nadat AMS het bod op het Duitse lichtconcern verhoogde naar 44,65 euro per aandeel. AMS eindigde 3,0 procent hoger.
 
Met een daling van onder meer de goudprijs, maar ook die van andere edelmetalen, liepen ook de koersen van aandelen van delvers als Fresnillo, Polymetal International en Rio Tinto terug. Voor Fresnillo was er een min van 5,8 procent, voor Polymetal International van 1,5 procent en Rio Tinto sloot uiteindelijk met een nipte winst van 0,1 procent.

De koers van het Belgische Telenet sloot 1,7 procent hoger na een serie koopaanbevelingen. Analisten van Citi, Morgan Stanley en KBC Securities werden positiever over het aandeel.

In Frankfurt noteerde het aandeel Adidas een overtuigende winst van 4,4 procent, nadat sectorgenoot Nike dinsdag laat sterke cijfers rapporteerde over het afgelopen kwartaal.

Peugeot steeg 1,8 procent, nadat de autoproducent meldde 10 miljoen eigen aandelen te gaan inkopen.

Euro STOXX 50          3.180,11 (+0,5%)
STOXX Europe 600       359,53 (+0,6%)
DAX                    12.642,97 (+0,4%)
CAC 40                 4.802,26 (+0,6%)
FTSE 100               5.899,26 (+1,2%)
SMI                    10.330,06 (-0,3%)
AEX                    545,68 (+0,9%)
BEL 20                 3.215,63 (-0,2%)
FTSE MIB               18.929,89 (+0,2%)
IBEX 35                6.654,20 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag eveneens weer in de min.

De Amerikaanse beurzen zijn woensdag fors lager gesloten.

De markt trok zich woensdag in eerste instantie op aan het hogere slot van dinsdag, nadat de S&P 500 na vier dagen lager gesloten te zijn de neerwaartse trend wist te doorbreken, maar halverwege de ochtendhandel verloor de markt zijn momentum.

Beleggers worstelen met het risico's van een nieuwe golf van het coronavirus in Europa en de aanhoudend hoge infecties in de Verenigde Staten. Signalen dat de autoriteiten waarschijnlijk terughoudender zullen zijn met het opleggen van beperkingen om verdere klappen voor de wereldeconomie te voorkomen worden door sommige beleggers toegejuicht.

"Markten veranderen hun manier van denken heel snel", zei marktanaliste Nadège Dufossé van Candriam. "Het is onwaarschijnlijk dat de aandelenmarkten hun meedogenloze opmars zullen hervatten, maar ze zullen ook niet dalen, vanwege de voortdurende steun van de Fed aan de economie", zei ze, eraan toevoegend dat de markt waarschijnlijk niet zal terugvallen naar de dieptepunten van maart.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de economische activiteit in de Verenigde Staten in september opnieuw is gegroeid, maar in een iets minder hoog tempo. De samengestelde inkoopmanagersindex daalde van 54,6 in augustus naar 54,4 in september. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg naar 53,5, van 53,1, terwijl de index voor de dienstensector daalde van 55,0 naar 54,6.

Het aantal hypotheekaanvragen is vorige week in de Verenigde Staten gestegen met 6,8 procent. De marktindex steeg van 757,2 naar 808,5.

De november-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 0,3 procent, ofwel 0,13 dollar, hoger op 39,93 dollar, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gedaald met 1,6 miljoen vaten tot 494,4 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag een tweetal publicatie geagendeerd. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de nieuwe woningverkopen in augustus.

Bedrijfsnieuws

Nike steeg ruim 8,0 procent, na sterke kwartaalcijfers. Het winstcijfer was meer dan twee keer zo hoog als de 0,42 dollarcent die analisten gemiddeld per aandeel hadden voorzien.

Johnson & Johnson steeg circa 0,4 procent, nadat het farmaciebedrijf uit New Jersey bekendmaakte dat een grootschalige studie met een coronavaccin is gestart. Indien veilig en effectief bevonden, zou het begin volgend jaar op de markt kunnen komen.

General Mills noteerde 0,1 procent lager, na meevallende kwartaalcijfers, omdat veel gezinnen thuis blijven eten en daarvan profiteert het voedingsbedrijf.

Stitch Fix verloor bijna 16,0 procent in de handel voorbeurs, na een tegenvallend verlies als gevolg van een boekhoudkundige last.

Tesla noteerde circa 9,5 procent lager, nadat CEO Elon Musk zei dat het drie jaar kan duren om met een goedkoop model te komen, wat voor sommige beleggers een teleurstelling was. Daarvoor is een goedkopere batterij nodig en alvorens die in grote volumes kan worden geproduceerd zal enkele jaren duren. Het doel van Musk om 20 miljoen auto's per jaar te maken werd ook niet gekoppeld aan een vaste tijdlijn of budget.

Facebook heeft twee netwerken van meer dan 100 gebruikers verwijderd, die banden hebben met China en de Filippijnen, omdat ze een gecoordineerde misleidende campagne voerden over politieke kwesties, en in sommige gevallen zich bemoeiden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "We concentreren ons meer op het gedrag dan op de inhoud, ongeacht wie erachter zit, wat ze posten en of ze uit het buitenland komen of niet", zei Nathaniel Gleicher van het veiligheidsbeleid bij het sociale platform.

S&P 500 index              3.236,92 (-2,4%)
Dow Jones index            26.763,13 (-1,9%)
Nasdaq Composite           10.632,99 (-3,0%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag over de brede linie in het rood.

Nikkei 225                     23.129,75 (-0,9%)
Shanghai Composite      3.231,79 (-1,5%)
Hang Seng                    23.319,54 (-1,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1651. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdagavond bewoog het muntpaar nog op 1,1659 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1679 op de borden.

USD/JPY Yen   105,43
EUR/USD Euro  1,1651
EUR/JPY Yen   122,85

MACRO-AGENDA:
00:50 Bank of Japan - Notulen (Jap)
08:45 Ondernemersvertrouwen - September (Fra)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - September (Dld)
13:00 Turkse centrale bank - Rentebesluit (Tur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
15:00 Ondernemersvertrouwen - September (Bel)
16:00 Nieuwe woningverkopen - Augustus (VS)
16:00 Periodieke hoorzitting coronasteun Fed in Congres (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Costco - Cijfers vierde kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2020

Twijfel over value-aandelen

oktober 22, 2020

AEX 22 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2020

Wat heb je nog aan obligaties? – #Beursspel2020

oktober 22, 2020

Veel cijfers! | 22 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken