Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 23 september 2020 17:59

AEX sluit hoger

De Amsterdamse beurs is woensdag verdeeld gesloten. Technologiebedrijven en uitgevers hielpen de AEX aan winst, maar de kleinere fondsen stonden onder druk.

De AEX eindigde 0,9 procent hoger op 545,65 punten. De Midkap-index daalde 0,7 procent en de Smallcaps verloren 1,1 procent.

"Een bounce-back na een paar dagen met dalingen hoort er een beetje bij", zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor, over de hogere AEX.

Financiële waarden bleven onder druk staan door het uitlekken van de FinCen-meldingen van verdachte transacties. "Het zijn meldingen die banken zelf hebben gedaan en is een beetje oud nieuws, maar het verpest de sfeer", meent Van Deijck.

Verder overheerste de aarzeling over de tweede golf van het coronavirus, tegenover de verwachting van een vaccin dat er binnen een half jaar zou kunnen zijn. "We zitten tussen hoop en vrees," aldus Van Deijck.

De vermogensbeheerder deelde de analyse dat beleggers opgelucht lijken dat de aanpak van de tweede golf van het coronavirus minder ontwrichtend al zijn dan bij de eerste golf. "Voor een algehele lockdown lijkt nu ook geen draagvlak te zijn." Dit betekent dat dat ook de economische impact minder zwaar zal uitvallen voor veel bedrijven.

De Britse premier Boris Johnson kondigde voor de komende zes maanden een gedeeltelijke lockdown aan, die door beleggers opgelucht werd ontvangen. De mondkapjesplicht wordt uitgebreid, thuiswerken zal verder worden aangemoedigd en het samenscholingsverbod wordt verder aangescherpt. Daarmee zijn de nieuwe maatregelen minder verstrekkend dan werd gevreesd.

Toch blijft de markt nerveus. Omdat een vaccin er niet voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal zijn, zal president Donald Trump volgens Van Deijck een ander konijn uit de hoed moeten toveren, om te worden herkozen. Wat voor konijn dat wordt, is onzeker, en daar houden beleggers niet van.

Sommige aandelen leverden hun eerdere winst in, zoals Air France-KLM. Van Deijck legde een verband met de inkoopmanagersindices, die lieten zien dat de industrie in de eurozone blijft herstellen, terwijl de dienstensector, zoals de reisbranche en de horeca, weer onder druk staat. Ook in de VS liep de groei in de dienstensector terug, terwijl die in de industrie toenam.

De euro verzwakte verder tot 1,1676. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1710.

De olieprijs stegen bijna een procent, na wekelijkse voorraadcijfers uit de VS die een beperkte daling lieten zien. De voorraden daalden met 1,6 miljoen tot 494 miljoen vaten, waar een daling met 4 miljoen vaten was voorspeld.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won RELX 3,5 procent en sectorgenoot WoltersKluwer sloot 1,8 procent hoger.

AkzoNobel steeg 1,7 procent na een koersdoelverhoging door Morgan Stanley van 105,00 naar 112,00 euro, bij een slotkoers van bijna 86 euro. Het aandeel blijft bovendien op de favorietenlijst staan.

ING leverde de winst van de ochtend in en sloot duidelijk lager. De bank reageerde op de berichtgeving over de gelekte FinCen-meldingen van verdachte transacties en noemde een gewraakte transactie een "administratieve fout", die achteraf werd rechtgezet. De Amerikaanse autoriteiten besloten geen actie te ondernemen na overleg met ING hierover, meldde de bank. Het aandeel ging maandag hard onderuit en leek dat verlies weer voor een deel goed te maken na het geruststellend bedoelde persbericht van ING, maar het koersherstel bleek van korte duur en ING werd nog eens 1,2 procent goedkoper.

In de AMX gaven ook Air France-KLM en OCI de ochtendwinsten van 5 procent prijs. OCI won 1,2 procent en Air France-KLM maar 0,1 procent. KLM heeft de eerder geplande opschaling in september van zijn Europese netwerk teruggedraaid en zal deze winter veel minder vliegen dan vorig jaar, zo meldde de maatschappij woensdagmiddag.

Pharming was de sterkste stijger onder de Midkappers. Het aandeel won 2 procent. NSI leverde daarentegen ruim 5 procent in.

Onder de kleinere aandelen daalde Avantium 0,7 procent. Het bioplasticbedrijf verleent Kebony het recht om haar gepatenteerde technologieën te gebruiken voor het modificeren van hout. Ook mag Kebony aanvullende octrooien op het toepassingsgebied indienen.

Fietsenfabrikant Accell won 2 procent, maar metaaldelver AMG verloor 7,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5, noteerde Wall Street een half tot zelfs een procent in het rood. 

De Aandeelhouder TV

oktober 24, 2020

Wat is een aandeel? – #Beursspel 2020

oktober 23, 2020

AEX maakt zich op voor sterke correctie

oktober 23, 2020

AEX week 43 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 23, 2020

Besi kan naar 50 euro

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Wereldhave klimt uit het dal

 • 08:38

  Lagarde laadt het monetair kanon & Remdesivir krijgt goedkeuring FDA

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
23 okt 10:00 Bas Heijink

AEX op weg naar 530

23 okt 08:58 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – verkiezingen in de VS: Alles wat u moet weten

22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020