Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - donderdag, 17 september 2020 08:01

AEX wacht lagere opening na rentebesluit Fed

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het rood van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,0 procent.

Woensdag koerste de AEX nog een half procent hoger naar 558,43 punten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve.

Woensdagavond liet de Fed conform verwachting de beleidsrente, de zogeheten federal funds rate, op nul tot een kwart procentpunt staan.

De Fed zei in een toelichting dat het monetaire beleid pas wordt verkrapt en de rente wordt verhoogd, als de werkgelegenheid weer volledig is en de inflatie de 2 procent heeft aangetikt en daar bovendien nog eens een tijdje boven lijkt te zullen blijven. Dat is nog ver weg, concludeerden analisten.

"De Fed gaf de markten vandaag een sterk dovish signaal", zei analist Imma Sammani van Monex, verwijzend naar de voorwaarde van maximale werkgelegenheid. "Dit lijkt nog ver weg te zijn: de VS heeft sinds februari nog steeds 11,5 miljoen banen verloren en dat zal flink op de inflatiecijfers blijven drukken."

Voorzitter Jerome Powell van de Fed zei verder dat het economische herstel sneller gaat dan verwacht, maar ook dat overheidsstimuleringen noodzakelijk blijven om dit herstel te ondersteunen. Daarbij zijn er veel onzekerheden over het verloop en de duur van de coronacrisis.

Kort na het rentebesluit stegen de aandelenmarkten, maar uiteindelijk was de beursbeweging na het commentaar van voorzitter Powell negatief.

Wall Street verspeelde een comfortabele winst en hoofdgraadmeter S&P 500 sloot uiteindelijk 0,5 procent in het rood. Techbeurs Nasdaq koerste zelfs 1,3 procent lager, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index juist nipt in het groen wist te sluiten.

Onder meer de energiesector gaf de Dow Jones een duwtje in de rug, dankzij een stijging van de olieprijs van 4,9 procent. De olievoorraad daalde onverwacht in de afgelopen week door toedoen van de orkaan Sally, waardoor de olietoevoer tijdelijk stokte. ExxonMobil steeg 4 procent, Chevron 3 procent en Royal Dutch Shell klom 0,8 procent.

Facebook verloor juist 3,3 procent. De Amerikaanse Federal Trade Commission stelt de dominantie van het social media bedrijf ter discussie en dreigt mogelijk in actie te komen. 

Ook Apple ging onderuit en sloot 3 procent lager, evenals Nvidia, met een min van 3,7 procent. Halfgeleiderbedrijven NXP Semiconductors en Intel sloten wel hoger.

Het aandeel Snowflake sloot daarnaast woensdag bij zijn beursdebuut maar liefst 112 procent hoger dan de prijs waarvoor de nieuwe aandelen waren aangeboden.

Het softwarebedrijf uit Californië, dat steun heeft van Warren Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway en Salesforce.com, haalde met de beursgang 3,36 miljard dollar op en werd daarbij gewaardeerd op een slordige 33 miljard dollar. Na een dag handel is de beurswaarde nu al meer dan 70 miljard dollar. 

In Azië koersen de hoofdindices vanochtend eensgezind lager na de draai op Wall Street. Hongkong, Sydney en Seoel verliezen allemaal meer dan 1 procent. Tokio houdt de schade beperkt met een verlies van 0,6 procent. De Bank of Japan liet de rente vanochtend ongemoeid, net als de opkoopprogramma's. Wel werd de centrale bank iets positiever over de economie.

Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1759, terwijl er woensdag nog een stand van 1,1883 op de borden stond. Vandaag is het de beurt aan de Bank of England om te vergaderen over het monetaire beleid. Daarnaast kan onder meer de vrijgave vanmiddag van de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen de markten in beweging zetten.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco kondigde donderdagavond een financiële reset van 9 miljard euro aan, om de schulden te verlagen en meer ruimte te creëren voor het strategische plan. Het vastgoedbedrijf geeft onder meer voor 3,5 miljard euro nieuwe aandelen uit om zijn schulden te verlagen. De emissie is al vol ingetekend.

Moody´s Investors Service erkent het verbeterde financiële profiel van Wereldhave, en heeft de kredietratings van het vastgoedbedrijf bevestigd.

ABN AMRO gaat samenwerken met de Frans-Duitse financiële dienstverlener ODDO BHF. De twee bedrijven richten onder de naam ABN AMRO-ODDO BHF een joint venture op en gaan samenwerken op het gebied van 'equity brokerage', aandelendiensten voor grootzakelijke relaties.

Adyen gaat de betalingen verzorgen voor het Amerikaanse medische online-retailplatform Modernizing Medicine.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor KPN van 1,57 naar 1,72 euro bij een ongewijzigd Underperform advies.

Alfen breidt zijn bestaande micronet uit om het lichtsysteem van de Nederlandse tomatenkweker Red Harvest van de benodigde stroom te kunnen voorzien.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,5 procent lager op 3.385,49 punten, de Dow Jones index steeg juist 0,1 procent tot 28.032,38 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,3 procent tot 11.050,47 punten. 

De Aandeelhouder TV

september 18, 2020

Olie in de lift | 18 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 17, 2020

AEX 17 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 17, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 18 – Kolonisten van Catan

september 17, 2020

0.0% | 17 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:42

  TA van Edward Loef: Belgische, Nederlandse en Deutsche Post

 • 08:25

  Opstoot coronavirus in Europa – Vandaag IPO van Unity Software

 • 18:37

  TA van Edward Loef: Significante omslag?

 • 08:48

  FED houdt rente ongewijzigd – weg open voor sterkere dollar

 • 16:40

  TA van Edward Loef: Onbekend maakt niet onbemind

 • 10:57

  ETF van de week: iShares STOXX Europe 600 Travel ETF (EXV9)

 • 08:44

  Beleggers in afwachting van rentebesluit Fed & Nikola beschuldigt van fraude

 • 16:50

  TA van Edward Loef: Omdraaipatroon in technologiesector

 • 14:26

  Aandeel Carnival – een analyse van ’s werelds grootste cruiseorganisator

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
18 sep 12:23 Jordy Beuving

EU gaat voor €255 miljard groen

17 sep 12:16 Bas Heijink

TA AEX: Op weg naar lagere koersen

17 sep 09:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Is de bodem in zicht voor de ECB-rente?