Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - woensdag, 16 september 2020 22:00

Update: Fed houdt rente nog jaren ongewijzigd

De Federal Reserve heeft de rente zoals verwacht ongewijzigd gelaten en verwacht dat dat nog jaren te blijven doen, totdat er weer volledige werkgelegenheid is, na de harde klappen van de coronacrisis. Dat bleek woensdag uit de beleidsverklaring en persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell. 

De beleidsrente, of federal funds reate, bleef zoals verwacht op nul tot een kwart procentpunt staan.

De Fed ziet de economische groei in de VS in 2023 oplopen tot 2,5 procent, terwijl de rente dat jaar nog altijd dichtbij nul blijft. De verwachtingen van de beleidsmakers voor de rente in 2023 variëren van 0,1 tot 1,4 procent, maar de overgrote meerderheid rekent op een niveau dat nauwelijks boven nul zit. 

"De Fed gaf markten vandaag een sterk dovish signaal", zei Imma Sammani van Monex, verwijzend naar de voorwaarde van maximale werkgelegenheid. "Dit lijkt nog ver weg te zijn: de VS heeft sinds februari nog steeds 11,5 miljoen banen verloren en dat zal flink op de inflatiecijfers blijven drukken."

Fed-voorzitter Jerome Powell zei er heilig in te geloven dat de inflatie uiteindelijk weer gaat stijgen, wanneer volledige werkgelegenheid is bereikt, ook al is het een langzaam proces. "Het is langzaam, maar de inflatie zal dan weer stijgen. Dat zagen we ook tijdens de lange expansieperiode" die aan de coronacrisis vooraf ging, aldus Powell. 

De gemiddelde verwachting van Fed-beleidsmakers is dat de inflatie oploopt tot 2,0 procent in 2023. Voor dit jaar wordt een inflatieniveau van 1,2 procent voorspeld, volgend jaar 1,7 procent en in 2022 zou dit 1,8 procent moeten zijn. 

De Fed kondigde recentelijk aan dat de centrale bank voortaan mikt op een inflatieniveau van iets meer dan 2 procent. Omdat de inflatie lange tijd onder dat doelniveau lag, zou dat nodig zijn om de gewenste inflatieverwachting van 2 procent in de markt te verankeren.

Er waren twee tegenstanders tegen de aangepaste inflatiedoelstelling:
Robert Kaplan die liever had gezien dat de Federal Reserve meer flexibiliteit voor zijn monetaire beleid had ingebouwd en Neel Kashkari die liever ziet dat de Fed mikt op een duurzame inflatie van 2 procent.

Update: om informatie toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken

24 sep 09:37 Bas Heijink

TA AEX: Neerwaartse versnelling

24 sep 08:31 Shaun Stevens

Angst voor de stad? Stedelijk leven en COVID-19