Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 15 september 2020 06:54

Europese beurzen openen lager

De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. 

IG voorziet een openingswinst van 18 punten voor de Duitse DAX, een min van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen hebben maandag een pas op de plaats gemaakt.

"Na een positieve start van de dag in Europa, liepen de beurzen toch wat terug ondanks enorm veel fusie- en overnamenieuws", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Het lijkt steeds moeilijker te worden om het optimisme over de ontwikkelingen rond een coronavaccin te scheiden van de realiteit dat strenger overheidsingrijpen het economische herstel in de regio zal beperken", zo merkte de marktanalist op.

Hewson wees onder meer op een stijging van de coronabesmettingen in het Verenigd Koninkrijk en Europa en de strengere maatregelen die als gevolg door overheden worden genomen. "Dit temperde het enthousiasme vandaag", aldus Hewson, die ook nog wees op uitspraken van de CEO van de grootste vaccinmaker ter wereld, het Serum Institute of India, dat het nog tot 2024 kan duren voordat iedereen is ingeënt.

Afgelopen weekend zei AstraZeneca wel dat de klinische proeven voor zijn experimentele coronavirusvaccin zijn hervat, nadat toezichthouders hadden geconcludeerd dat dit veilig was. Eerder pauzeerde AstraZeneca de studie, omdat een proefpersoon onverklaarbare klachten kreeg.

Op fusie en overnamevlak werd bekend dat Softbank voor 40 miljard dollar het Britse ARM aan Nvidia verkoopt. Gilead neemt Immunomedics voor 21 miljard dollar over en de Amerikaanse activiteiten van TikTok vonden in softwaremaker Oracle een nieuwe partner. Hewson van CMC wees ook op geruchten in de Zwitserse media dat de twee grootste banken in Zwitserland, UBS en Credit Suisse mogelijk kijken naar een samengaan.

Macro-economisch nieuws was maandag dun gezaaid.

De industriële productie in de eurozone groeide in juli met 4,1 procent, wat beter was dan de verwachting van 3,8 procent. OESO meldde een krimp van de G20-landen van 6,9 procent in het tweede kwartaal. In Frankrijk kromp de economie zelfs met bijna 14 procent.

Later in de week volgen er meer cijfers, ook uit China, de VS en het Verenigd Koninkrijk, alsmede rentebesluiten uit Amerika, Engeland en Japan.

Bedrijfsnieuws

Het Britse AstraZeneca meldde zaterdag dat de klinische tests voor zijn vaccin tegen het coronavirus zijn hervat na een pauze vanwege onverklaarde klachten bij een deelnemer aan de studie. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Euronext bevestigde zich te mengen in de strijd om Borsa Italiana, met een bod in consortium met twee Italiaanse financiële partijen. Reuters meldde echter dat het bod van het Zwitserse Six hoger ligt dan de biedingen van Euronext en Deutsche Boerse. Euronext verloor 2,5 procent.

In de VS is er meer overnamenieuws. Zondag sloot het Amerikaanse Gilead een deal voor de overname van Immunomedics voor 21 miljard dollar en kocht het eveneens Amerikaanse Nvidia voor 40 miljard dollar ARM Holdings van het Japanse SoftBank.

Luchtvaart en ruimtevaart-aandelen deden het relatief goed. Airbus steeg 3,6 procent in Parijs. Ook sectorgenoot Thales won ruim 4 procent.

Kledingfabrikant Inditex en autofabrikant Volkswagen sloten juist tot twee procent lager.

In de VS komen deze week diverse techbedrijven met aandelen op de beurs, waaronder Snowflake, gamingbedrijf Unity en JFrog.

Euro STOXX 50          3.316,79 (+0,0%)
STOXX Europe 600       368,64  (+0,2%)
DAX                     13.193,66 (-0,1%)
CAC 40                      5.051,88 (+0,4%)
FTSE 100                 6.026,25 (-0,1%)
SMI                     10.457,43 (+0,2%)
AEX                             552,44 (+0,1%)
BEL 20                  3.353,62 (+0,1%)
FTSE MIB               19.793,80 (-0,1%)
IBEX 35                     6.951,10 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in de plus.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag ook hoger gesloten.  

Daarmee begonnen de Amerikaanse beurzen de week met solide winsten, mede dankzij hernieuwde hoop op een coronavaccin en een stroom aan overnamenieuws.

De aandacht ging vooral naar het nieuws dat Oracle een partner wordt van TikTok in plaats van een koper. Volgens analist Justin Post van Bank of America Merrill Lynch kunnen de partijen hiermee aan zowel de wensen van Washington als Beijing voldoen. De Amerikaanse overheid wil vooral dat data van Amerikaanse gebruikers in handen blijft van een Amerikaanse onderneming, terwijl de Chinese overheid wil dat TikTok een Chinees bedrijf blijft, zo merkte Post op.

AstraZeneca meldde zaterdag verder de klinische proeven voor zijn coronavirusvaccin te hervatten, nadat de studie vorige week vanwege onverklaarbare klachten bij een deelnemer tijdelijk werd stilgelegd.

"Er zijn nog steeds veel onzekerheden, en de ontwikkeling van een effectief vaccin is een proces dat erg lang duurt", aldus analist Milan Cutkovic van Axicorp. "Desondanks reageren beleggers positief op elke vooruitgang die wordt geboekt in de strijd tegen het coronavirus."

CEO Albert Bourla van Pfizer voedde het optimisme nadat hij zondag in een televisie-interview zei dat een vaccin tegen het coronavirus nog dit jaar in de VS kan worden goedgekeurd als Pfizer voor eind oktober de werkzaamheid van zijn kandidaatvaccin bewijst.

"Er is meer positiviteit omtrent vaccins", constateerde marktanalist Robert Carnell van ING. "De hervatting van de tests bij AstraZeneca zullen in dat licht worden gezien." Bij gebrek aan slecht nieuws "is de standaard uitgangspositie voor aandelen nu om verder te stijgen", volgens hem.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1863. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1845 op de borden.

De olieprijs is maandag gedaald. Een vat West Texas Intermediate werd op de settlement 0,2 procent, ofwel 0,07 dollar, goedkoper op 37,26 dollar. Beleggers maakten zich zorgen over de zwakke vraag naar olie, nadat oliekartel OPEC zijn prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie opnieuw neerwaarts bijstelde met 400.000 ruwe vaten olie per dag in 2020. De OPEC voorziet nu een wereldwijde daling van de vraag in 2020 met 9,5 miljoen vaten tot 90,2 miljoen vaten ruwe olie per dag.

Een storm in de Golf van Mexico dreigt evenwel de olieproductie in de regio te verstoren, waardoor de verliezen op de oliemarkt maandag uiteindelijk beperkt bleven.

Bedrijfsnieuws
 
Op fusie en overnamevlak werd bekend dat Softbank voor 40 miljard dollar het Britse ARM aan Nvidia verkoopt. Nvidia steeg krap zes procent.

Gilead neemt Immunomedics voor 21 miljard dollar over. Gilead steeg ruim twee procent, terwijl Immunomedics maar liefst 98 procent steeg.

Verizon Communications heeft overeenstemming bereikt over de overname van Tracfone voor 6,25 miljard dollar. Verizon steeg circa een procent.

Oracle heeft bevestigd dat het een partnerschap aangaat met TikTok-ontwikkelaar ByteDance. Het Amerikaanse softwarebedrijf zal naar eigen zeggen optreden als vertrouwde technologieleverancier. Oracle gaf verder geen details over de samenwerking. Het aandeel Oracle won ruim vier procent.
 
Nikola heeft maandag opnieuw gereageerd op de beschuldigingen in een rapport van Hindenburg Research. Volgens de maker van elektrische vrachtwagens riekt dit rapport naar marktmanipulatie door een short seller en inmiddels is beurswaakhond SEC ook door Nikola ingelicht. Het aandeel Nikola won 11,4 procent.

Amazon neemt in de VS en Canada 100.000 werknemers aan om de sterke toename in online winkelen het hoofd te kunnen bieden. Het aandeel verloor 0,4 procent.

Huizenbouwer Lennar komt maandag nabeurs met cijfers. Het aandeel sloot circa twee procent hoger.

S&P 500 index                   3.383,54 (+1,3%)
Dow Jones index            27.993,33 (+1,2%)
Nasdaq Composite           11.056,65 (+1,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld. Uit China kwam meevallend nieuws. De industriële productie groeide harder dan voorzien en voor het eerst dit jaar lieten de detailhandelsverkopen ook weer een plus zien.

Nikkei 225                     23.428,39 (-0,6%)
Shanghai Composite      3.288,07 (+0,3%)
Hang Seng                    24.759,52 (+0,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1892. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1863.

USD/JPY Yen   105,68
EUR/USD Euro  1,1892
EUR/JPY Yen   125,69

MACRO-AGENDA:

04:00 Industriële productie - Augustus (Chi)
04:00 Detailhandelsverkopen - Augustus (Chi)
08:00 Werkloosheid - Juli (VK)
08:45 Inflatie - Augustus def. (Fra)
10:00 Maandrapport IEA (Fra)
10:00 Inflatie - Augustus def. (Ita)
11:00 ZEW economisch sentiment - September (Dld)
11:00 Arbeidskosten - Tweede kwartaal (eur)
11:00 Handelsbalans - Juli (Bel)
14:30 Importprijzen - Augustus (VS)
14:30 Empire State index - September (VS)
15:15 Industriële productie - Augustus (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

19:00 Apple - Virtual event (VS)
22:00 Adobe Systems - Cijfers derde kwartaal (VS)
22:00 FedEx - Cijfers eerste kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal