Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 15 september 2020 18:33

Europese beurzen gesterkt door macrodata

De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag hoger geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent in het groen op 370,96 punten, de Duitse DAX sloot 0,2 procent in de plus op 13.217,67 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde op een slot van 5.067,93 punten een winst van 0,3 procent. De Britse FTSE 100 eindigde 1,3 procent hoger op 6.105,54 punten.

Het sentiment werd ondersteund door macro-economische data uit China, waar de detailhandelsverkopen in augustus voor het eerst sinds de corona-uitbraak weer stegen. Ook cijfers over de industriële productie in China bleken positief.

De Duitse ZEW-index verbeterde in september sterker dan voorzien, wat volgens economen van Goldman Sachs bewijst dat het herstel robuuster wordt. En hoewel het vertrouwen in de huidige omstandigheden nog steeds "uitzonderlijk zwak" is, volgens de Amerikaanse grootbank, rekenen de analisten wel op een verdere verbetering in de komende maanden.
 
Ondertussen wachten beleggers op het rentebesluit van de Federal Reserve. De markt hoopt daarbij vooral op meer informatie over de onlangs aangekondigde nieuwe strategie met betrekking tot de beleidsdoelen van de Amerikaanse centrale bank.

Een dovish klinkende Fed zal de dollar waarschijnlijk onder druk zetten. De euro/dollar noteerde dinsdag rond het slot van de AEX op 1,1850.

De olieprijzen stegen met twee procent. Een storm in de Golf van Mexico dreigt de olieproductie in de regio te verstoren. Verder waarschuwde het Internationaal Energieagentschap dinsdag in zijn maandelijkse rapport dat de vraag naar olie onder druk blijft staan als gevolg van de coronapandemie. Het IEA schat de krimp van de vraag in 2020 nu 300.000 vaten per dag hoger in dan een maand geleden.

Stijgers en dalers

De omzet van H&M stond in het derde kwartaal van het lopende gebroken boekjaar flink onder druk, maar de Zweedse kledingretailer is wel weer winstgevend. De koers van het aandeel ging dinsdag 10,8 procent hoger.

Ook de Britse online supermarktketen Ocado steeg dinsdag meer dan 10 procent na sterke resultaten.

De Spaanse bank Caixabank overweegt een bod van circa 4 miljard euro op sectorgenoot Bankia. Dit meldde Reuters op basis van een bron. Caixabank en Bankia zouden samen de grootste bank van Spanje kunnen worden met meer dan 600 miljard euro onder beheer. Het aandeel Caixa sloot 0,1 procent lager, net als Bankia.

Maandag waren er ook geruchten dat de grootste financials in Zwitserland; Credit Suisse en UBS, de mogelijkheden voor een fusie onderzoeken. Credit Suisse sloot 2,8 procent lager, terwijl UBS 2,1 procent verloor.

Financials als ING, Société Générale en Deutsche Bank stonden dinsdag onder druk met verliezen van 1 tot ruim 2 procent.

AstraZeneca mag in de VS nog niet verder met het onderzoek naar een coronavaccin tot minstens halverwege deze week. Dit schreef persbureau Reuters maandagavond op basis van bronnen. De Britse toezichthouder gaf wel al groen licht. De koers van het aandeel sloot 2,4 procent in het groen.

Indexzwaargewicht Unilever won 1,0 procent in Londen. Sectorgenoot Kraft Heinz werd positiever over de resultaatontwikkeling.

Just Eat Takeaway won 0,9 procent op 91,50 euro. Citi Research startte met het volgen van het aandeel met een koopadvies en een koersdoel van 138,00 euro.

In Amsterdam won vastgoedfonds Eurocommercial Properties 6,8 procent. JPMorgan haalde het vastgoedaandeel van de verkooplijst en verhoogde het koersdoel met 3 euro naar 15,00 euro. 

SBM Offshore onderhandelt met Petrobras over een contract voor de  FPSO Almirante Tamandaré. Volgens Petrobras, die de markt voor FPSO's steeds in kaart brengt, is SBM Offshore momenteel de enige aanbieder die de capaciteit heeft voor deze opdracht. Het aandeel steeg 5,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse indexen in het groen. 

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal